Terrassa

Terrassa congela impostos per segon any consecutiu

L’IBI, la taxa de residus i l’impost de vehicles són exemples dels tributs que no s’encariran el 2022

L’IBI va pujar per darrer cop un 5% l’exercici 2020. El 2022 es congela. /Nebridi Aróztegui

Els impostos i les taxes municipals no augmentaran a l’exercici 2022. El govern municipal tanca aquests dies la proposta fiscal per al proper exercici i ho fa congelant els tributs per segon any consecutiu.

“Esperem que el proper sigui l’exercici de la recuperació econòmica -comenta Isaac Albert, tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert. Entenem que l’administració local no ha de ser una càrrega addicional als problemes que ja ha patit la ciutadania els darrers dos anys.”

El compromís estatal de mantenir suspesa la regla de la despesa permet al govern congelar la pressió fiscal l’any de la recuperació econòmica

L’IBI, l’impost de vehicles, la taxa de residus i l’IAE són alguns dels tributs que mantindran el cost de 2020, darrer any amb increments impositius a la ciutat. Aquest 2021, els tributs no han patit augment i tampoc ho faran l’any vinent.

Albert assegura que “no hi haurà increments” fiscals el 2022 i que només es modificarà l’estructura d’alguna taxa i preu públic, com la de cementiris o la de les piscines, sense repercussió en la recaptació.

El govern espera compensar la desaparició dels fons Covid amb els tributs estatals

El govern de Terrassa espera tancar el proper exercici amb uns ingressos al voltant dels 206 milions d’euros. La aportació més gran arribarà de la participació en els tributs estatals, 73,8 milions el 2021 que la hisenda municipal espera que augmentin l’any vinent. Tot apunta també a un lleuger increment d’ingressos per la reactivació de l’immobiliari. La construcció de noves promocions d’habitatges a la ciutat augmentarà la recaptació en llicències i IBI.

Albert explica que “aquesta millora en els ingressos hauria de compensar la desaparició, aquest any, dels fons Covid”, que el 2021 van aportar 4 .025.000 euros al pressupost.

50 milions de l’IBI
A banda dels tributs estatals, l’impost que més contribueix al pressupost municipal és l’IBI, amb una recaptació prevista superior als 50 milions d’euros de 2021, i les taxes i preus públics, que van sumar 32,7 milions.

Dins d’aquest bloc agrupat, la taxa de residus suposa l’ingrés més important amb 12,7 milions d’euros el 2021. També hi ha una part important de les aportacions procedents de la taxa de guals (3,5 milions), les que liquiden les companyies de serveis (3,2 milions) i altres com les vinculades a l’educació (2,3 milions) i a l’urbanisme (1,8 milions).

205,7: És el pressupost ordinari, sense societats municipals, de l’exercici 2021. S’espera que el 2022 sigui molt similar

L’increment de la participació en els impostos estatals i la suspensió de la regla de la despesa, anunciada pel govern estatal, permetran a l’executiu de Jordi Ballart gestionar un pressupost extraordinari d’uns 206 milions, com el de 2020. Per segon any consecutiu, la hisenda municipal podrà comptar amb el superàvit que genera l’Ajuntament, sense l’obligatorietat de destinar-lo a eixugar deute o a inversions sostenibles.

D’aquesta manera l’administració local consolidarà les partides en tres àmbits com la neteja, el manteniment d’equipaments i de la via pública, i la promoció econòmica.

Eco-Equip
Al primer bloc, explica Albert, es continuarà amb la implantació dels contenidors de càrrega lateral i amb la recuperació de la inversió a l’empresa municipal de la neteja, Eco- Equip. Després d’anys de retallades, que van deixar la plantilla i la dotació del servei sota mínims, s’ha incrementat el personal, s’han comprat nous vehicles i se la dotarà d’un nou edifici.

El pressupost, de 6 milions d’euros, es liquida en cinc anualitats. El 2022 reserva 1,5 milions per a la nova seu.“La ciutat està més neta, els contenidors estan millor i consolidar la situació suposa un esforç important”, comenta Albert.

Pel que fa al manteniment, s’invertirà en renovació de paviment, manteniment de voreres i espais públics i en la millora dels centres educatius i esportius endegada el 2020.
El 2022, però, requerirà un esforç extra en promoció econòmica. La ciutat encararà la sortida de la pandèmia i el govern reserva recursos per al “pla estratègic de comerç, que volem tancar el 2022, i el manteniment i la recuperació dels polígons industrials”.

Servei que no es presta no es cobra
La proposta econòmica per a l’exercici vinent, que es concretarà les setmanes vinents, detallarà el paquet de bonificacions fiscals i d’exempcions als sectors més afectats per la Covid. Albert avança que “el servei que no es presti no es podrà cobrar”. És el cas, per exemple, de la taxa de residus de l’oci nocturn, que continua inactiu a Catalunya després del repunt de casos de l’estiu.

Legalment, recorda el regidor, no es pot exonerar el contribuent del pagament d’una taxa. L’ordenança municipal, però, inclou la possibilitat de no fer-ne el cobrament en situacions extremes com, per exemple, la taxa de piscines en una onada de calor. El govern afirma que, com ja va passar el 2020, es tindran en compte els sectors afectats per les restriccions. El 2020, l’Ajuntament va deixar de cobrar 400 mil de la taxa de terrasses, d’un total de 33 milions que suma el bloc de taxes i preus municipals.

En les setmanes vinents, el govern tancarà la proposta fiscal i el llistat de les inversions, moltes d’elles amb pressupostos compromesos en diferents anualitats.

Al marge de les novetats que s’incorporin al pressupost, aquest destinarà recursos a la construcció del casal del Roc Blanc (1,6 milions el 2022); al cobriment de la pista de Can Jofresa (1,8 milions), a l’adequació de la masia els Bellots, per convertir-la en un centre de serveis als polígons (1,2 milions) i les obres a l’Estadi Olímpic de cara al Mundial de hockey femení d’aquest estiu (1,4 milions).També a l’adequació de l’edifici de la muntanyeta de Vallparadís per a usos de promoció de l’economia social i solidària (318 mil euros).

Tres projectes de futur

El llistat d’inversions inclou tres obres estratègiques per a la cohesió i la projecció de la ciutat

El parc de la República

La urbanització del parc de la República té un pressupost de 4,8 milions i s’executarà en tres fases (2022-2025). La primera partida de l’obra, la més elevada amb 1,5 milions, s’incorpora al pressupost de 2022.

L’adequació de l’Estadi Olímpic Municipal

Terrassa serà seu aquest juliol del Mundial d’Hoquei Femení i l’Ajuntament inverteix 3,6 milions en l’adequació de l’estadi olímpic municipal i de l’entorn. El pressupost de l’any vinent reserva 1,4 milions. milions.

Nuevo local de Tub d’Assaig en el Condicionament terrassenc

El Condicionament

L’Edifici del Condicionament acull diferents usos culturals i ha estat necessari arranjar les instal·lacions per l’aterratge dels grups. El pressupost total de l’obra és de 615 mil euros que es liquidaran amb una sola partida al pressupost de 2022.

Terrassa congela impostos per segon any consecutiu
To Top