Babau, empresa egarenca que dissenya i confecciona bosses majoritàriament amb material reciclat i amb la particularitat d’incorporar llum interior, es prepara per uns mesos de reptes. La companyia, amb seu al carrer de Salmerón, treballa en una ampliació de catàleg per al 2022 i l’inici d’una expansió internacional aquest mateix 2021 amb el potenciament de la comercialització en línia dels seus productes fora del mercat espanyol.
La marca va néixer el 2009 de la mà de Lluís Roig i Dani Posada, dos amics, tècnics de so, que van decidir fer un canvi en les seves vides i introduir-se en el sector tèxtil, concretament en el dels accessoris, amb la idea inicial d’aconseguir il·luminar l’interior d’una bossa usant teixits intel·ligents. Al final van optar, però, per a fer-ho amb llums led.
L’aventura va començar en un pis del barri de Sant Llorenç amb el disseny d’una bossa bandolera unisex amb solapes intercanviables i diversos compartiments interiors. Al final, però, van optar per acabar dissenyant i fabricant bosses pensades per a un públic femení. “La dona ha estat, és i pensem que serà sempre el nostre client potencial”, indiquen.
Roig i Posada buscaven materials reciclats i van topar, per casualitat, amb el cinturó del cotxe. “Uns coneguts tancaven l’empresa. En tenien diversos rotllos i ens els van donar. Vam provar d’usar-los per a fer una bossa i va funcionar molt bé”, comenten els dos socis, que avui dia segueixen utilitzant aquest material.
Al llarg dels anys han fabricat bosses amb altres materials reciclats com la lona de camió i el cautxú de pneumàtics, però “s’havien de netejar i preparar amb una mà d’obra que s’havia de revertir en el cost final i que el client no percebia”. “Al mercat espanyol sovint s’associa material reciclat i preu baix, però no és així perquè s’ha de condicionar i això costa. El que ens ha donat més bon resultat és el cinturó perquè ja ve en bones condicions i només l’hem de cosir i unir”, expliquen.
No obstant això, Babau segueix usant lona per al reforç interior d’algunes bosses i també reutilitza espumes d’altres indústries per donar-los cos. “Ens agrada usar materials reciclats, però el més important per a nosaltres és la seva resistència, el disseny del producte i la mà d’obra. Per això també fem servir materials nous”, comenten. L’empresa compta actualment amb set treballadors. Babau ven unes 5.000 bosses l’any (a través d’una web pròpia i una quarantena de botigues físiques col·laboradores arreu d’Espanya) i no arriba als 500.000 euros de facturació anual. Esperen aconseguir aquesta xifra el 2022.
En les pròximes setmanes llançaran una nova pàgina web multiplataforma que estarà disponible en català, castellà, anglès i alemany. La idea és començar a introduir-se en aquest últim mercat, “on el sector de les bosses és molt madur” i en una segona fase, prevista per abans de 2023, fer el salt al mercat francès “i probablement també a l’holandès, l’austríac i el danès”, afegint nous països de mica en mica per acabar venent a tot Europa.
Paral·lelament, treballen per incorporar nous articles al seu catàleg l’any 2022. “Fa molt temps que tirem de la mateixa col·lecció amb nous colors i algun nou disseny molt de tant i ara volem afegir nous models”, diuen. Se centraran en les bosses, però no descarten introduir altres accessoris com ara carteres. De moment ja tenen mascaretes i estoigs.