Terrassa

El sector de la nit, en peu de guerra

El TSJC ha rebutjat reobrir l’oci nocturn. Empresaris terrassencs denuncien travessar una situació “desesperant”

Alguns empresaris terrassencs van participar dimecres en un acte de protesta a Barcelona / Efe

L’oci nocturn continuarà, per ara, tancat a Catalunya. Així ho va acordar ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en una interlocutòria en què rebutja el recurs de la Federació Catalana d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) i avala les mesures acordades per la Generalitat per mantenir tancat al públic l’espai interior d’aquests locals i limitar l’horari de la restauració fins a les 00.30 hores.

El sector havia reclamat poder obrir a l’aire lliure fins a les 3.30 hores i que la restauració ho fes fins a la 1. Pel que fa als locals interiors, plantejava que poguessin obrir amb un sistema d’accés mitjançant un test d’antígens negatiu entre les 24 i les 48 hores prèvies, amb pauta completa de vacunació o havent passat la malaltia entre els tres i sis mesos previs.

El TSJC argumenta que la patronal no acredita que el seu perjudici econòmic sigui desproporcionat en comparació amb el que suposaria l’obertura de l’oci nocturn pel que fa al dret a la vida i a la protecció de la salut. La Fecasarm, per la seva banda, pronostica més botellots i festes il·legals i anuncia que recorrerà la decisió.

Des de Terrassa, Antoni Marañón, propietari de la sala Fred Astaire i vocal de la junta de la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (Fecalon), denuncia que la situació és “dramàtica” i “desesperant”. “Portem pràcticament divuit mesos sense poder treballar i seguim havent de pagar la llum, els lloguers, les assegurances de responsabilitat civil, etc.”, lamenta. “Estem aguantant com podem”, assegura l’egarenc, que agraeix les ajudes tant de la Generalitat com de l’Ajuntament de Terrassa, però indica que aquestes no cobreixen “ni un 3% de les despeses”.

Marañón demana una reobertura “immediata” i amb garanties. “No pot tornar a passar com aquest estiu, que vam poder obrir, però al cap de pocs dies ens van fer tornar a tancar”, argumenta. “Volem poder treballar amb normalitat. Tot és valorable, però un aforament del 30%, per exemple, és inviable perquè no podem reduir les despeses al 30%”, diu, alhora que explica que en el seu cas va demanar una ampliació de la llicència per poder oferir servei de càtering i fer concerts, però no és rendible.

Marañón va participar dimecres en un acte de protesta convocat a la plaça Sant Jaume de Barcelona, on alguns empresaris del sector van decidir acampar-hi per reclamar al Govern un calendari de reobertura.

Qui també hi va ser és Salvador Mourullo, del bar Reina Victòria, que considera “absurd” seguir amb l’oci nocturn tancat. “No hi ha dret en com se’ns està criminalitzant. És ofensiu veure el que està passant amb els botellots i que l’oci nocturn no pugui obrir”, diu. “Jo, per sort, vaig tirant, però tinc tots els treballadors en ERTO i és molt complicat per a ells”, assenyala l’empresari, que assegura que veuria millor “un toc de queda que el que està passant ara”.

Per la llicència que té, Mourullo podria tenir obert, fins a les 00.30 hores, però assegura que al Reina Victòria la gent no hi comença a entrar fins a la 1 o les 1.30 hores. En el seu cas, poder obrir amb les mesures de finals de juny ja li semblaria bé tot i que demana que l’aforament sigui, com a mínim, del 70%.

El sector de la nit, en peu de guerra
To Top