El proper dimecres 1 de setembre s’aixecaran els peatges de quatre trams d’autopista a Catalunya. Dues de titularitat autonòmica -la C-32 (entre Montgat i Blanes) i la C-33 (entre Barcelona i Montmeló); i dues més de propietat estatal -l’AP7 (entre Tarragona i La Jonquera) i l’AP2 (entre Lleida i el Penedés)-. A partir de setembre els terrassencs gaudirem de trajectes més econòmics en cotxe fins a la costa Brava i a la costa Daurada, però en sortir de Terrassa caldrà continuar rascant-se la butxaca.
Les dues autopistes de pagament de la ciutat estan a la cua del calendari de les concessions i continuaran sent de pagament una llarga temporada.
És el cas de la C-16 en direcció a Barcelona, amb peatges a Les Fonts i als Túnels de Vallvidrera. La infraestructurta és de la Generalitat i la gestiona Barcelona Cadí, del grup Abertis. La concessió no finalitza fins l’any 2037, de manera que els desplaçaments gratuits a Rubí , a Sant Cugat o a Barcelona per la C-16 van per a llarg.
L’autopista C-16 fins a Manresa finalitza la concessió l’any 2036 i els Túnels de Vallvidrera continuaran sent gestionats per Abertis fins a l’any 2037
Si no s’allibera fins el final de concessió, els conductors hauran de passar per caixa com a minim 16 anys més.
Tampoc s’aixequen els peatges de l’autopista Terrassa-Manresa, gestionada per Abertis i Ferrovial, a través de la societat Autema. En aquest cas la concessió a Autema finalitza al 2036. Fins d’aquí quinze anys, doncs, continuarem pagant per desplaçar-nos a la capital del Bages per autopista.
La C-32 i el Túnel del Cadí
Hi ha dues vies de gran capacitat més que continuaran sent de pagament a partir de l’1 de setembre a Catalunya. El Túnel del Cadí, que mantindrà els peatges fins 2037, i la C-32 entre Castelldefels i El Vendrell, que será de pagament fins el 2039.
En aquest cas la via la gestiona Aucat, del grup Abertis i té signada concessió fins el 2039. els conductors d’aquest tram continuaran pagant pel trajecte durant 18 anys més.
Les més cares
Es dona la cincumstància que l’autopista C-16 concentra alguns dels peatges més cars de la xarxa viària , només superada pel Túnel del Cadí. Els barcelonins, els vallesant i els veïns de la comarca del Bages seguirem pagant i pagant molt car, quen circulem per aquest eix.
Recorrer tot el traçat de l’autopista que comunica l’àrea metropolitana amb les comarques de l’interior de Catalunya, des de Barcelona fins a Manresa, costa 27,5 euros (sense aplicar bonificacions).
Als Túnels de Vallvidrera la mitjana per quilòmetre baixa una mica, però continua sent una de les més altes. Circular per aquest punt costa 2,60 euros al peatge de Les Fonts i 4,31 euros al del Túnel de Vallvidrera.
Al capdamunt del ránking hi ha el Túnel del Cadí. Els viatgers que hi circulen pateixen el peatge més cars per només 5 quilòmetres de recorregut. Paguen 12 euros cada cop que passen en cotxe.
L’aixecament dels peatges a les autopistes catalanes torna a posar sobre la taula el debat sobre la supresió del peatge de Les Fonts (C-16), que per la seva estratègica ubicació entre Terrassa i el municipi veí penalitza els trajectes intercomercals. Les bonificacions han mitigat l’impacte entre els conductors que itilitzen amb freqüència la via de pagament, però els que no ho fan continuen saturan la N-150.
Els peatges a l’ombra
La xarxa viaria catalana de gran capacitat compta amb autopistes de peatge a l’ombra que sufragan els pressupostos de la Generalitat. Es a dir, que no paguen només els usuaris de les vies si no tota la ciutadania amb els seus impostos.
L’administració autonòmica haurà de pagar a les concessionàries fins a 2042 en el cas de la C-15, l’eix diagonal, i fins a 2040, data en que finalitza la concessió de la C-25. Coneguda com a eix transversal, la gestionen FCC, la terrasenca Copcisa, Copisa i Comsa, a través de Cedinsa. El conglomerat empresarial és concessionari de quatre de les autopistes catalanes amb peatges a l’ombra.
Gestiona també el tram de la C-16 entre Manresa i Berga, i la C-35 entre Maçanet i Platja d’Aro. Totes dues finalitzen la concessió el 2038, I el tram Vic -Ripoll de la C-17, que acava el 2039.
A la llista de peatges a l’ombra, amb càrrec als pressupostos autonòmics, hi ha també la C-14 entre Reus i Alcover, que finalitza concessió el 2038.
Pagament per ús o vinyeta, el miratge de la gratuïtat
El final dels peatges torna a posar a debat el manteniment de les vies de gran capacitat, si ha de córrer a càrrec dels pressupostos públics o bé correspon als usuaris de les vies sufragar aquestes despeses. Pedro Sánchez ja ha posat data -2024- a la implantació d’un sistema de pagament per ús encara per definir. A Catalunya, el Govern defensa el sistema de vinyeta, un model de tarifa plana que abonarien els conductors anualment. Si no hi ha acord amb Madrid, però reclama el traspàs de les carreteres seguint el model del País Basc.
Antoni Abad
(CECOT)
“Haurien de rescatar el peatge de Les Fonts”
Des de la partronal Cecot, el president Antoni Abad recorda que Catalunya va decidir apostar per “una xarxa d’autopistes per afavorir l’ecnomia del pais que saviem que costarien diners”. Ara, un cop s’acaven les concessions, “s’haurien de rescatar alguns peatges per evitar agravis comparatius”, entre ells “el peatge de Les Fonts. L’administració ha d’arribar a un acord amb la concessionaria per alliberar-lo”. Respecte a quí paga el manteniment de les autopistes un cop passin a gestió pública, “entre tots hem de trobar la millor manera per costejar-lo”.. Els empresaris defensen la “vinyeta” com a fórmula per costejar les vies d’alta capacitat i Abad proposa que contibueixin “tots els que circulem, també els patinets”. En aquest context, el dirigent empresarial recorda que la B-40 “, una autovia gratuita, “acumula una dècada de retard”.
Ramon Talamàs
(Cambra)
“Es perd l’oportunitat d’alliberar-les totes”
A la Cambra de Comerç creuen que els governs de Catalunya i d’Espanya han “perdut l’oportunitat de planificar amb temps la supresió dels peatges i haver-los alliberat de manera generalitzada -comenta el president Ramon Talamàs-. Reconec quer no és un tema fàcil, però es podrien haver explorat fórmules de compensació, per exemple”.
A l’entitat veuen també improvització en l’aplicació de futurs peatges pel manteniment de la xarxa de llarg recorregut. “Es podria haver rebaixat, per exemple, el cost dels peatges de 15 a 3 euros, cosa que s’hauria valorat positivament, i no passar de la gratuitat de nou al pagament”. Respecte a la “vinyeta”, una enquesta entre els membres del plenari de la Cambra dona pràcticament un empat entre la defensa d’un peatge reduït i d’una vinyeta, en ambdós casos amb un cost menor pel transport.
Joan Vila
(FAVT)
“La situació torna a discriminar els egarencs”
“Estem en un coll d’ampolla. Viatjar a Barcelona pels Túnels de Vallvidrera costa molts diners i anar fins a Manresa és carísim”. El vicepresident de la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT), Joan Vila, creu que l’aixecament dels peatges provoca “una situació desfavorable i torna a discriminar els terrassencs, que un cop més no ens beneficiem de la gratuïtat”. Els egarencs deixaran de pagar a l’AP/ quan es desplacin a la costa, però “ens tornam a sentir impotents escoltant les excuses dels polítics quan han de prendre decisions”. El dirigent veinal convida als governs a “prendre decisions justes” respecte al manteniment de les autopistes alliberades, “amb un sistema que no sigui abusiu. No podem tornar a a nar a parar a la situacions d’abús com les que patim amb les elèctriques i ls companyies monopolístiques”.