Cultura i Espectacles

Novel·les locals de butxaca

Obres de Jaume Cabré, Vicenç Villatoro, Pep Puig i Sergi Belbel

Els llibres de Butxaca ens permeten gaudir de bona literatura a un preu assequible/ Nebridi Aróztegui

Temps d’estiu, vacances, hores lliures per dedicar-les a les activitats que més ens agraden com la lectura. Agafar un llibre, mirar la sinopsis, la imatge de la portada, obrir-lo, començar a llegir, conèixer històries, situacions, personatges, paraules… El llibre ens dóna aquesta possibilitat de desconnectar, aïllar-nos, imaginar, de viure mons diferents. Hem cercat autors locals i llibres publicats en edicions més econòmiques, els de la col·lecció Butxaca, perquè són més fràgils de transportar amb nosaltres, però el contingut, el pòsit, que és el més rellevant, és el mateix.

“Jo confesso”
És una de les obres de l’etapa de maduresa de Jaume Cabré (Terrassa, 1947) que ha rebut més premis i que ha esdevingut un gran èxit dins i fora de l’àmbit lingüístic català. La novel·la reflexiona sobre la idea del mal en la història de la humanitat a partir de la vida d’Adrià Ardèvol, un personatge culte i molt intel·ligent nascut a la Barcelona de la postguerra. La història ens endinsarà amb un munt de persones de ficció i ens farà viatjar en present i passat. En aquesta obra, a més, hi conflueixen molts estils literaris: monòlegs, cartes, diàlegs. L’obra del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes va ser publicada l’any 2011 i ha estat traduïda a setze llengües. Cabré té un bon nombre de títols de Butxaca. Citem “Quan arriba la penombra”, “Les veus del Panamo”, entre altres.

“Moon River”
Diuen que els diumenges acostumen a tenir un to melancòlic. Aquesta novel·la de Vicenç Villatoro (Terrassa, 1957) obre pàgina un matí de diumenge quan el protagonista, de nom Pere, espera el resultat d’una analítica assegut en un banc d’un hospital. Allí iniciarà una conversa amb una dona de bata blanca a través de la qual descobriran que tenen una mútua atracció i una necessitat d’escalf i de companyia. El nom del llibre, “Moon river (“Riu de Lluna”), correspon a l’Oscaritzada composició de Johnny Mercer (lletra) i Henry Mancini (música) de 1961. Mancini la va compondre expressament per a l’actriu Audrey Hepburn, protagonista de la pel·lícula “Esmorzar amb diamants”, de Blake Edwards.

“Després de la pluja”
Sergi Belbel (Terrassa, 1963) va imaginar un dia que els governs prohibien fumar en espais interiors i en va fer una obra amb el títol poètic, “Després de la pluja” (1993), que també va prendre forma de text teatral i que s’ha representat en moltes ciutats d’aquí i Europa. Belbel ens trasllada fins a un terrat d’un gratacel de quaranta-nou plantes on coincideixen oficinistes que roben temps al seu horari per fumar, un plaer prohibit per l’empresa. L’escapada al terrat és el pretext per presentar-nos treballadors angoixats i divertits. Homes i dones que confessen pors, escupen odis o alliberen els seus maldecaps amb la mateixa lleugeresa que es desprenen del fum.

“La vida sense la Sara Amat”
L’ésser humà sempre contempla en algun moment la possibilitat de fugir, a vegades per desig propi i d’altres per obligació. Pep Puig (Terrassa, 1969) és l’autor de “La vida sense la Sara Amat”, que narra la desaparició d’una nena que amb prou feines arriba als tretze anys, mentre juga a fet i amagar amb uns amics durant una nit d’estiu a Ullastrell. Sembla, però, que no va desaparèixer sinó que es va colar a la casa veïna per la porta del darrere. La novel·la va guanyar el Premi Sant Jordi 2015 i s’ha adaptat al cinema.

I dues propostes més 

A la llista de llibres seleccionats, publicats per Butxaca hi posen dues propostes més que guarden relació amb la nostra ciutat. L’escriptor Santi Baró ha escrit i publicat “La filla de la tempesta”, un relat sobre les tràgiques riuades que van assolar la ciutat l’any 1962. Per la seva banda, Sílvia Alcàntara està al catàleg editorial amb “Olor de Colònia”, la novel·la sobre la vida a les colònies industrials. Afegim que hi ha obra d’autors locals adaptada a la pantalla. Hi ha sèrie d’“Olor de Colònia” i “Les veus del Panamo” (aquest segon llibre de Jaume Cabré i també en Butxaca) i pel·lícula de “La vida sense Sara Amat”.

Novel·les locals de butxaca
To Top