Terrassa

Competició de la UPC al Circuit de Catalunya

L’equip ecoRD farà história amb un model de conducció autònoma

El vehicle ecoRD del campus UPC a Terrassa

Estudiants d’enginyeria que aposten per aplicar els seus coneixements i innovar. Ho fan a través de projectes impulsats des de la mateixa universitat, com la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Un dels seus projectes més emblemàtics és ecoRacing dedicat al disseny d’un vehicle de competició i que continua amb la seva fabricació i participar en les carreres.

L’equip, que es va renovant segons l’alumnat acaba els seus estudis, va presentar aquest any l’ecoRD de motor elèctric i amb el mateix ja ha triomfat en la seva estrena en la Formula Student de Suïssa i Països Baixos. Ara, i fins aquest diumenge, ho farà al Circuit de Catalunya a Montmeló. A casa nostra, a més, faran història en el currículum de l’equip perquè estrenaran el mode de conducció autònoma.

Això és possible a què el vehicle incorpora una nova placa de refrigeració dels inversos, adaptada a les necessitats del monoplaça, i un nou disseny de l’electrònica de control dels mòduls del paquet de bateries que permet una millor connexió amb la part electrònica del vehicle.

Altres innovacions
Aquesta és una de les principals innovacions tecnològiques. En el paquet aerodinàmic, l’ecoRD (el projecte es va fer durant la pandèmia i no es va aturar) també ha implementat un sistema DRS (un dispositiu elèctric que canvia la posició de l’aleró posterior per assolir majors velocitats en línia recta) que redueix fins a un 30% la resistència aerodinàmica del vehicle en aquelles zones on s’assoleixen les velocitats màximes.

A més, han optimitzat el comportament aerodinàmic dels alerons a partir del canvi de la geometria de les plaques verticals ubicades als extrems de l’aleró. Aquest paquet aerodinàmic va ancorat a un nou monocasc de fibra de carboni, fet amb nous laminats que en redueix el pes i maximitzen la rigidesa torsional, aconseguint un cotxe molt més ràpid i àgil.

Amb tot, l’equip ha aconseguit un vehicle que compta amb un motor a cada roda, proporcionant fins a 1.190Mn. de parell en total. Aquesta característica combinada amb el baix pel del cotxe (195 kg) i la seva potència de 140 kW, el monoplaça és capaç d’accelerar de 0 a 100 km/h en només 2,4 segons.

El disseny de l’ecoRD i les seves prestacions tecnològiques es fa fer un lloc guanyador al Formula Student de Suïssa i també va aconseguir dos meritoris top 5 a la Formula Student d’Holanda al circuit d’Assen. Ambdues es van fer de manera telemàtica per la Covid. Ara també espera una posició en el palmarès de la competició per estudiants al Circuit de Catalunya, un dels que té molt prestigi entre els estudiants.

Competició de la UPC al Circuit de Catalunya
To Top