Terrassa

El “nou” Centre haurà d’esperar

Els vehicles continuen circulant per la nova illa peatonal

Un turisme entrant ahir al carrer del Teatre / NEBRIDI ARÓZTEGUI

“Per aquí ja no es pot passar”, va advertir un vianant ahir al conductor d’un turisme que circulava pel passeig del Comte d’Ègara, per la vorera de Mútua. “Ah, no? I per què no?”, preguntava, atònit, sincer, el conductor. “Perquè està prohibit. Al principi hi ha un senyal…”, tractava d’explicar el transeünt. L’interlocutor es va encongir d’espatlles, va dir que no havia vist res i va seguir el seu camí. Per descomptat, cap al carrer de la Font Vella i el del Puig Novell després. Res, o gairebé res, ha canviat.

Potser els mesos estivals no són els més adequats per ponderar la incidència d’una mesura així, el tall de bona part del Centre per ampliar l’illa de vianants, perquè el trànsit de vehicles descendeix, sobretot per les vacances escolars. La veritat, no obstant això, és que la “revolució verda” en la zona centre ha complert un mes i centenars de vehicles continuen circulant cada dia per les zones d’accés restringit i que l’únic tancament real és l’obligat per les obres empreses el 26 de juliol al carrer del Portal Nou.

La veritable prova de foc arribarà en poc més d’un mes, amb l’inici del curs escolar. El carrer del Puig Novell serà el paradigma a tenir en compte. De setembre a juny, aquesta via del Centre que neix del carrer de la Font Vella i desemboca en el de Sant Quirze, suporta un alt volum de trànsit, especialment en hores punta. a causa de la concentració d’escoles en el seu recorregut. I molts conductors saben dels canvis que vénen, però serà difícil alterar els hàbits, i altres no els coneixen, i els primers dies, almenys, seran complicats. Els operatius de la Policia Municipal normals per a aquestes dates hauran de reforçar-se per controlar el Centre.

Els vehicles, i no precisament els de veïns o persones amb autorització per utilizar. per exemple, els aparcaments,  continuen passant pel carrer del Puig Novell diàriament, i pel tram Nord del passeig del Comte d’Ègara, quan han de fer-ho pel Sud, i continuen entrant a la Font Vella. És a dir, en un mes, la situació ha canviat molt poc. Té a veure l’estiu, per descomptat, la lenta adaptació dels usuaris de la via, però té a veure  sobretot la moratòria establerta per l’Ajuntament, que fins al 31 de desembre no sancionarà cap conductor que transiti per on no hagi de fer-ho. Hi haurà màniga ampla fins a finals d’any.

Els dubtes inherents a un canvi tan profund travessen tots els àmbits. Els comerciants, a través de l’associació Terrassa Centre, es mostren partidaris dels canvis,  però reclamen facilitar les coses: “Portem mesos treballant i sol·licitant a l’Ajuntament tant millores en la senyalització i accessibilitat a aquesta nova illa com mesures per facilitar l’aparcament a aquelles persones que utilitzen un vehicle privat per als seus desplaçaments al Centre”.

Duplicar la zona per a vianants, com es pretén fer, “és una acció correcta si volem viure en una ciutat més saludable amb trànsit pacificat, més confortable, amb més espais públics i més segura per als vianants” i el futur de les ciutats passa “per guanyar espais per a les persones, prioritzar els desplaçaments a peu, disminuir les emissions atmosfèriques i de sorolls i formar un nou pulmó més agradable per caminar”.

No obstant això, Terrassa Centre remarca la importància “de fer un centre històric accessible tant a peu com en vehicle privat, amb facilitats de mobilitat i aparcament per als ciutadans que vinguin al Centre a passejar i comprar”. Es tracta de prendre mesures per afavorir l’activitat econòmica de Terrassa “i la identitat del seu centre”.

Quan es va implantar la reordenació, la mateixa entitat ja havia fet una crida a la senyalització de les noves rutes fins als aparcaments, amb l’objectiu d’evitar que l’ampliació de la zona de vianants expulsi visitants. “Aquestes decisions han d’anar acompanyades de mesures de mobilitat”, va comentar Anna Roque, tècnica de l’associació. Terrassa Centre recordava que els accessos a aparcaments com el de la Plaça Vella “ara són ja molt complicats” i demanava “sensibilitat” amb les necessitats del sector. L’Ajuntament proposa un aparcament dissuasori als Jutjats i l’entitat demanava, de moment sense èxit, un bus llançadora al Centre. Comerciants del Vapor Gran que aquests dies suporten les obres en el Portal Nou i la Rutlla també sol·liciten que l’Ajuntament faciliti l’accés a les àrees transformades. Arribar a l’aparcament de la Plaça Vella, subratllen, “no és gens fàcil”.

Les modificacions han estat  progressives des del 22 de juny, amb canvis de sentit com els de trams del carrer de Joaquim de Paz, el de Sant Cristòfol, el de Sant Josep i el de Sant Ignasi. Al carrer de la Creu Gran es va posar en marxa un dels canvis més notables: aquesta via ha passat a ser de doble sentit entre la plaça de la Creu Gran i el carrer de Sant Antoni. Però la transformació va fer el pas més rellevant l’1 de juliol, quan es va tancar (oficialment) el pas de vehicles a les àrees del Vapor Gran, el Vapor Ventalló i la Seu d’Ègara. I, sobretot, al  passeig del Comte d’Ègara. Aquesta era la via clau. Un operari de Prodis va haver de posar-se a l’entrada del passeig per reforçar la senyalització amb les seves indicacions. No paraven de passar vehicles. Eren molts anys de trajecte per allà, pel vial Nord, cap al carrer de la Font Vella. Els vehicles no autoritzats ja no podien accedir al passeig per on sempre: ho havien de fer per l’altra banda, la Sud, i després girar pel carrer del Passeig.

 

Àrea duplicada

El govern ha duplicat les dimensions de l’àrea de vianants de Centre, que ocuparà a partir d’ara  un territori que limita al Nord amb el carrer de Sant Isidre, al Sud amb els del Doctor Ventalló i el de Sant Marian, i a l’Est i l’Oest, respectivament, amb l’eix García Humet-Topete i la Rambla d’Ègara. Les noves àrees de vianants són: Vapor Gran, Passeig, Vapor Ventalló i l’ampliació de l’àrea actual de l’illa de vianants, que l’Ajuntament passarà a anomenar àrea de la Plaça Vella. També seran només per a vianants el carrer San Marian (entre Topete i Baldrich) i Sant Cristòfol (entre García Humet i Sant Antoni). L’accés al carrer de la Creu Gran es restringeix des de la plaça de la Creu Gran; es comença a fer “un nou àmbit per a vianants, anomenat Seu d’Ègara, que consolidarem en una segona etapa”, diu el Consistori.

El projecte, que es va començar a gestar fa sis anys i arriba amb més d’un any de retard, és una de les joies d’aquest mandat. És la punta de llança del que el govern de Tot per Terrassa i Esquerra han anomenat “revolució verda”, marca d’un seguit d’actuacions per reduir  la circulació de vehicles de motor a determinades zones, sobretot el Centre, per baixar els índexs de contaminació ambiental. Aquest és l’argument principal de l’Ajuntament per dur a terme una transformació que genera escepticisme en uns ciutadans i aplaudiments en uns altres i que, de moment, s’aprecia poc als llocs afectats. Al setembre será diferent. I tot canviarà de manera definitiva quan s’instal·lin les càmeres de vigilància.

El “nou” Centre haurà d’esperar
To Top