Cultura i Espectacles

Jazz modern i emergent

Concert de Fernando Brox Quartet al pati de la Cava

El flautista i compositor de jazz Fernando Brox

El cicle Jazz a la Fresca de la Nova Cava de Terrassa es prepara avui per rebre a Fernando Brox Quartet, una formació liderada pel premiat músic flautista de Màlaga establert a Barcelona des de fa uns sis anys. Brox presentarà el seu nou àlbum, “Broxila”, al costat dels joves Tony Saigi al piano, Pau Sala, al contrabix i Carlos Falanga a la bateria.

El disc “Broxila” es presenta com un salt creatiu en la trajectòria del músic i compositor, en tant que ha incorporat un nou fruit del seu treball d’investigació amb la música orgànica i digital. “Volia provar de donar una nova dimensió a la flauta i vaig incorporar el so d’uns pedals. I vaig sentir que m’agradava força. Ho vaig fer a l’estudi de gravació. En directe és més complicat”. Fernado Brox, en format quartet, farà un concert avui de jazz modern amb nom d’autor. “Hi ha influències dels grans noms del jazz d’abans i ara, però jo sempre intento aportar el meu segell”. Avança que hi hauran “temes rítmics i divertits que se surten una mica del jazz convencional”. Hi posa com a exemple una composició que sona a ritme de samba, “buleries” i s’endinsa en el jazz d’abans i sempre.

Brox assenyala que és inquiet i que sempre està cercant noves maneres de fer i sentir. “Ara mateix estic molt interessat en fer coses molt complicades, però que semblin molt senzilles. És a dir que el treball d’investigació que he fet previ no es noti, perquè en definitiva el que busco és compartir amb els músics i que arribi al públic”.
L’artista considera que la pandèmia, malauradament, està regalant moltes hores a casa i facilitant la feina creativa. Encara que ell diu que no es pot queixar. “Amb la pandèmia, em van seguir trucant per fer concerts i a partir del mes de maig ja vaig sortir a fer gira. He estat per Catalunya, Andalusia i a Ucraïna. A Ucraïna vaig estar amb un projecte del guitarrista Carlos Cortés, amb so flamenc, i va tenir molt d’èxit. El públic va vibrar moltíssim, tant com si haguessin vist una cursa de braus amb el Manolete”.

El regal
Fernando Brox, com a tants músics, intercanvia coneixements i estils, per enriquir-se al màxim. Ara mateix està molt content que ha estat escollit pel projecte FocusYear del JazzCampus de Basilea a Suïssa. “És una gran oportunitat formar part d’aquest projecte formatiu que té molt de prestigi. Serà un any de classes amb els millors mestres i després una gira de concerts, com el que fa poc va acollir la Jazz Cava de Terrassa”.
El regal li ha tocat a una edat, 33 anys, que està creixent en la seva professió i que està desenvolupant amb molta maduresa i molt d’encert. Cal dir que té una amplia i completa formació en clàssica i jazz, que forma part de diversos projectes a Catalunya i a l’Estat espanyol i, a més, crea composicions i dóna classes de flauta travessera al Taller de Músics de Barcelona.

Recorda que el seu interès per la música va néixer a l’escola del barri de Málaga, on va anar a proposta de la seva mare i que allí va rebre una pedagogia genial i va quedar atrapat pel so de la flauta. Tot feia pensar que seria músic de clàssica i d’orquestra, però quan va sentir a Charlie Parker i Mile Davis va començar a canviar d’opinió i d’estil. “El jazz és un llenguatge que s’expressa de manera individual a dins d’un col·lectiu. Aquest concepte que té el jazz de celebració m’encanta. El jazz és etern i l’instrument és secundari”, considera.

Jazz modern i emergent
To Top