Motius de salut han comportat un canvi en el concert “Cabra”, de músiques tradicionals i populars de la transhumància, que s’havia d’estrenar avui al cicle Sons dels Temps al Castell Cartoixa de Vallparadís. Però el premiat músic Efrén López, que encapçala aquest projecte singular, tenia “pla B” i fins tot “C”i “D”. Així que va oferir als organitzadors substituir-lo per “L’expansió de l’Univers Trobadoresc” amb música dels segles XII fins al XIV. La proposta va quallar de seguida i és la que es presentarà avui a partir de les 20.30 h en el claustre del recinte medieval.
El concert de música antiga serà gairebé una estrena perquè la de Terrassa serà la segona actuació que en fan. La primera va ser el mes de juny al Bages. López estarà acompanyat per Alba Asensi i Gloria Aleza, tots tres amb residència a pobles valencians i amb un currículum i trajectòria sobre música antiga admirable. El trio de nom Ailàs! desplegarà un gran ventall d’instruments. López s’encarrega de posa el so al llaüt medieval, l’arpa gòtica, la viola de roda, entre altres. Asensi també està al davant de l’arpa gòtica i Aleza, amb violes antigues. I, a més, hi posaran també la veu.
Cultes i educats
Efrén López explica que el concert acollirà un repertori de cançons que permetrà seguir el moviment trobadoresc, a través de les senderes traçades pels camins de peregrinació, les rutes de les croades o les vies medievals de comerç. En subratlla la figura. “El trobador era una persona culta i educada perquè sap de música i lletra i lírica i fa arribar les cançons de molta qualitat literària al poble amb un llenguatge que es pugui entendre. Les seves cançons parlen de moltes coses, d’amor, croades, política, dels reis…”. I pel que fa a l’amor, destaca que “van ser uns revolucionaris perquè van obrir, per primera vegada en molt de temps, un ventall de mirades cap a la dona; des de la idea de l’amor platònic fins a l’eròtica i sensual”.
López afegeix que el moviment, originari d’Occitànica a mitjans del segle XII, va tenir un fort impacte i es va estendre de seguida a l’Occident europeu. Els trobadors (també hi havia dones trobadores però poques) afloreixen en bonança econòmica i, per tant, creen molt públic en les corts reials. El músic explica, com anècdota, que més d’un trobador el van enxampar en un embolic de faldilles i havien de fugir dels castells a correcuita.
Savall, el gran mestre
Aquest músic va sentir curiositat per l’època medieval quan era petit i encara en té. A partir de llavors va començar a investigar en documents històrics, en la música (té formació autodidacta), en l’arquitectura i en l’art en general de l’època. Perquè López considera que “es pot gaudir des de la pura bellesa de la música antiga fins a tot el seu context social, artístic, poètic i literari, arquitectònic. estem molt involucrats”.
Del seu amor i passió en va fer professió i ha format part de les millors formacions internacionals, com la que lidera el prestigiós Jordi Savall a casa nostra. “Em va sorprendre gratament la seva manera tan senzilla de compartir projecte en un escenari i la confiança que genera a cada músic que té al costat”, va manifestar.