El campus universitari de Terrassa ha registrat aquest any una de les millors preinscripcions en la seva àmplia oferta d’estudis superiors. I aquest augment de la demanda ha comportat que les notes de tall per accedir als graus siguin més altes i, per tant, s’hagi incrementat també el nivell d’excel·lència acadèmica dels alumnes que han fet la preinscripció. Aquest binomi (més sol·licituds i més nota de tall) s’ha donat tant a les escoles de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) com a l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional (Euit), centre adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Els seus responsables coincideixen a subratllar que aquest increment per fer estudis d’enginyeria, tecnologia i sanitat té relació amb la pandèmia i la sensibilitat que ha despertat per investigar en sistemes i aparells, per una banda, i per tenir cura dels malalts, per altra.
A l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisuals (Eseiaat) del campus de la UPC a Terrassa, el que ha sorprès gratament de la preinscripció de 2021-22 ha estat la nota de tall per estudiar el Grau d’Enginyeria en Tecnologies Industrials (Greti), que s’ha enfilat en un notable alt, un 8,03, deixant enrere el 5 justet que es mantenia estable des de feia quatre anys. I també s’ha incrementat la nota de tall al grau d’Enginyeria Industrial, que obre ventall a les especialitats de química, tèxtil, electrònica-automàtica, electricitat i mecànica. Aquí s’ha arribat al 7,1, amb una pujada de quasi un punt respecte a anys anteriors.
El director de l’Eseiaat, Xavier Roca, ha manifestat que “estem molt contents per l’augment de la demanda en els graus d’enginyeria. És una molt bona notícia que s’ha donat a totes les universitats i escoles tecnològiques, com la nostra, però a Terrassa ha estat molt notable perquè a la preinscripció en enginyeria en tecnologia industrial li costava d’arribar a una nota de tall de notable”. Roca considera que “la Covid és un dels factors claus en el fet que hagi remuntat l’interès per l’àrea tecnològica, perquè s’ha vist que la tecnologia és molt útil per ajudar a trobar solucions en tot l’impacte que té una pandèmia sanitària”. El director afegeix també altres factors com el treball que està fent tot l’equip de docents i investigadors del campus s de la UPC, així com tot el personal de serveis. “Fa temps, i no deixem de fer-ho, que treballem per ser un pol d’atracció i que els alumnes que vinguin estiguin motivats i s’hi impliquin. Ja fa uns anys que omplim totes les vacants d’accés al juliol i aquest any també ha estat així, amb el valor afegit que els alumnes que vindran tenen més excel·lència.” Roca conclou que “estem recollint els fruits d’aquesta dedicació de tots perquè tenim un campus de la UPC a Terrassa amb molta potència i musculatura”.
Formació en sanitat
A pocs metres de la UPC hi ha l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia (Euit). En el seu cas, també hi ha hagut bones notícies, donat que la nota de tall al grau d’Infermeria d’aquest any ha pujat fins al 8,936, més d’un punt i mig respecte a l’any passat. Una nota molt alta si tenim en compte que l’històric sempre havia estat un 5.
La seva directora, Montserrat Comellas, fa referència als mateixos motius que el seu homòleg de la UPC. “Les notes de tall del grau d’Infermeria han augmentat a totes les universitats públiques i privades. Això fa pensar que la variable de la pandèmia hi ha tingut molt a veure. Hi ha una gran sensibilització de la població, s’ha donat a conèixer que manquen infermeres i per tant és una titulació on t’assegures la feina.”
L’Euit ofereix 165 places d’accés que quedaran plenes i, segurament, amb llista d’espera. L’any passat van quedar 70 alumnes fora. Pel que fa a Teràpia Ocupacional, hi ha estabilitat en la nota de tall (un 5) i s’espera cobrir l’oferta de 80 places. Comelles recorda que “continua sent una titulació amb molta inserció laboral però poc coneguda”.
Arnau Gumà, nou estudiant d’Enginyeria Industrial
Va cursar el batxillerat tecnològic al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat i va fer un treball de recerca sobre robòtica. “Em van atrapar tant això dels robots i les seves possibilitats d’aplicació que em van confirmar la meva vocació i passió per l’enginyeria.” Arnau Gumà, de 18 anys, serà un dels nous alumnes que acollirà l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual (Eseiaat) de Terrassa al campus de la UPC. “M’he matriculat al grau d’Enginyeria que comença per dos cursos comuns i després vull continuar amb l’especialitat d’Electrònica i Automàtica.” L’Arnau està content d’iniciar una nova etapa en la seva formació i a prop de casa (viu a Sabadell) i li agradaria fer programació robòtica.
Pablo Vera, nou estudiant d’Infermeria
Diu que des de sempre ha tingut vocació per ajudar els altres. Quan va acabar l’ESO Pablo Vera, de 19 anys, va continuar amb una FP d’Auxiliar d’Infermeria a l’Escola Edgar i va trobar feina de seguida a l’Hospital Universitari MútuaTerrassa. Des de llavors, ha compaginat estudis i feina i ara també ho farà. “Els estudis i el treball que faig em motiven tant que he decidit fer el grau en Infermeria a l’Euit de Terrassa. Serà un sobreesforç, un sacrifici, però em compensarà molt.” Actualment, el Pablo treballa com a auxiliar d’infermeria a Urgències, un servei que li ha comportat estar molt pròxim als pacients de Covid i tants altres de patologies diverses. “En els pics de la pandèmia es pateix molt i hi ha moments en què es genera un silenci molt emotiu”.