Diners

Beamagine guanya dues licitacions al Regne Unit

L’empresa, sorgida del Campus de Terrassa de la UPC i amb seu a Castellbisbal, ha guanyat dues licitacions públiques del Ministeri de Defensa britànic per desenvolupar un sistema de sensors per a la navegació autònoma

Beamigine va ser fundada per Santiago Royo (d’esquenes) i Jordi Riu, que n’és el conseller delegat

L’empresa vallesana Beamigine, amb seu a Castellbisbal, però sorgida del Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa, ha guanyat dues licitacions públiques del Ministeri de Defensa del Regne Unit (DASA, Defense and Security Accelerator) per valor total de 650.000 euros per desenvolupar un sistema de sensors per a la navegació autònoma. La companyia ha creat una tecnologia pròpia de sistemes electroòptics (càmeres i unitats de percepció en 3D i 2D) que permet la visió-orientació de vehicles autònoms en entorns difícils, com boira o fum.

Pel fundador de l’empresa, Santiago Royo, “guanyar aquestes licitacions significa un impuls molt fort per a la nostra empresa, i és una gran oportunitat per donar a conèixer la nostra tecnologia i introduir-la en altres mercats”. Royo assegura, però, que “per accedir a la compra pública cal estar ben preparat i conèixer al detall la demanda del mercat on vols participar per poder explicar clarament què s’obtindrà amb el teu producte o servei”. “És important –afirma Royo– anar de la mà d’un expert local que conegui el terreny i que t’ajudi a identificar les particularitats del mercat on vols licitar”.

En aquest sentit, cal destacar que per guanyar aquesta licitació, Beamagine ha comptat amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions a Londres i Irlanda mitjançant el Programa de Compra Pública d’Innovació, un servei que orienta i assessora les empreses i proveïdors tecnològics en el seu desenvolupament empresarial posant al seu abast oportunitats internacionals de compra pública d’innovació.

El sistema de sensors per a la navegació del vehicle autònom desenvolupat per Beamagine, fusiona dades amb imatges a través d’algoritmes basats en la intel·ligència artificial i es pot aplicar, segons Royo, “a vehicles no tripulats en medis terrestres, marítims o aeris” i utilitzar-se tant a “vehicles autònoms de darrera milla, ferrocarrils i vaixells com a submarins i fins i tot en aplicacions a l’espai”.

Seguretat i vigilància
Els sensors de Beamagine “també tenen aplicacions relacionades amb la seguretat, l’observació de les persones, i la vigilància d’instal·lacions crítiques” perquè “són molt fiables i no tenen falses alarmes”. En el vehicle terrestre, per exemple, “el sensor pot detectar qualsevol obstacle present en el camí i determinar si ha d’aturar-se o girar a la dreta o a l’esquerra”, puntualitza Royo.

Beamagine és una empresa de cinc treballadors, constituïda l’any 2016 com a “spin-off” de la UPC. La companyia va néixer en el si del Centre d’alt Rendiment en Emprenedoria Fotònica (CAREF) que es feia al CD6 (Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes) del Campus de Terrassa –dirigit pel mateix Royo– i està centrada a comercialitzar la tecnologia d’imatge lidar desenvolupada a aquest centre, que permet l’obtenció d’imatges en 3D, a temps real, mitjançant càmeres compactes basades en un pols làser, amb el qual es detecta el temps en anar i tornar de l’objecte.

En els dos últims anys ha participat en set processos diferents de compra pública d’innovació arreu del món. N’ha guanyat dos al Regne Unit i actualment n’està negociant tres més a l’Àsia (Corea del Sud, Hong Kong i Singapur). Avui dia l’empresa està acabant la producció d’un sensor d’ús genèric per poder-lo comercialitzar abans d’acabar l’any.

To Top