El desembre del 2003, aquest diari va publicar la intenció de l’Ajuntament de traslladar la seu de la Policia Municipal de la seva ubicació de dècades, al carrer del Pantà, a un nou emplaçament que podia ser l’edifici d’una funerària privada que mai va arribar a ser utilitzat com a tal. En efecte, el cos local es va mudar a aquest immoble, radicat a l’avinguda de les Glòries Catalanes, al març del 2008. Si tot va com l’Ajuntament té previst que vagi, catorze anys després la Prefectura estrenarà restauració. El govern local emprendrà al setembre una reforma de l’edifici que costarà uns 334.000 euros.
El projecte d’obres és un dels punts més destacats de l’anomenat pla de millora de la Policia Municipal, engiponat en els últims mesos i anunciat el 22 de juny passat. A ningú escapava que la Prefectura necessitava canvis de manera imperiosa. L’edifici policial no havia estat concebut com a tal: el Consistori va aprofitar un immoble ja existent, construït com a funerària en un projecte privat que va quedar en foc d’encenalls. Però a poc a poc es va condicionar com a dependència policial, no sense problemes. Els sindicats policials han denunciat en els últims anys les condicions de la Prefectura. Les goteres, per exemple, que amb pluges copioses es convertien en torrents.
“Era una demanda històrica i li volem donar solució com més aviat millor”, declara Xavier Fernández Rivero, regidor de Policia Municipal i Seguretat Ciutadana, per justificar una reforma que el pla de millora no ha fet sinó confirmar, com no podia ser d’una altra manera.
El projecte contempla canvis de gran importància en la planta 0. Per exemple, la transformació de la sala d’espera en una àrea blindada, canvi que era “una necessitat interna”, subratlla l’edil. Tota l’entrada a la Prefectura, la sala d’espera i la recepció es reorganitzarà seguint el model dels Mossos d’Esquadra, amb eliminació d’envans i creació de sales àmplies, i nou mobiliari. La porta d’accés a la garita serà també blindada. Tota aquesta reforma es durà a terme en la primera fase de les obres, pressupostada en 248.200’91 euros i a iniciar al setembre, amb una durada aproximada de dos mesos.
La segona fase de les obres s’emprendrà a principis del 2022. Amb un pressupost de 85.893,13 euros, aquest procés servirà per culminar les reformes de la primera fase i canviar sostres i instal·lacions i traslladar la sala de videovigilància. En acabar els treballs, la centraleta estarà en un altre lloc i no es veurà, com ara, des de fora, i serà més àmplia.
Opcions funeràries
Al juny del 2005, després de tres anys de debat en el govern municipal, es van aïllar els dubtes sobre la nova seu de la Policia Municipal. Les opcions anaven de funeràries, perquè en principi es va calibrar la possibilitat que el cos local ocupés l’edifici dels antics serveis funeraris municipals, al carrer de Baldrich, però aquesta opció va ser descartada i l’administració municipal es va decantar per l’altra, també de pompes fúnebres. L’Ajuntament havia adquirit a la fi del 2004 per 9 milions d’euros la flamant seu de Funespaña a Terrassa.
La mudança havia de materialitzar-se al febrer del 2007, però el projecte va experimentar retards i no va ser fins a desembre d’aquell any quan la policia va deixar de manera progressiva la seva comissaria del carrer del Pantà, en la qual havia estat 25 anys, per desembarcar en la confluència de l’avinguda de les Glòries Catalanes. Els treballs van costar 750.000 euros. Al novembre del 2006 ja s’havia traslladat a una part de la finca el gruix dels Serveis Socials.
El cos policial va començar el trasllat d’arxius i equips informàtics el 17 de desembre del 2007. Els agents van instal·larse a la nova seu a partir del 15 de gener del 2008. Els que van treballar en el torn de nit del 2 al 3 de març van començar la jornada al carrer del Pantà i la van acabar a la Prefectura nova, que acabava de ser estrenada i que ara serà remodelada en part.
Personal civil a la centraleta
La Policia Municipal prepara una novetat revolucionària per al nou curs en paral·lel a la reforma de la Prefectura: posarà en marxa una prova pilot perquè sigui personal civil, i no policial, el que atengui les trucades. La mesura s’activarà en el torn de tarda i el seu objectiu, segons el regidor Xavier Fernández Rivero, és alliberar els agents d’una activitat que suposa moltes vegades una sobrecàrrega de treball no sempre d’importància operativa.
El cos local avaluarà durant un temps si aquest treball el pot exercir amb èxit personal no adscrit al cos. Aquests telefonistes s’encarregaran d’un primer filtre de les trucades. El desenvolupament diari de la prova mostrarà si un bon percentatge de comunicacions pot ser resolt ja en aquesta primera instància sense passar al segon nivell, ja plenament policial. En molts casos les trucades són de demanda d’informació o de queixa, incidències que no necessiten actuació policial urgent i poden ser derivats pels mateixos operadors inicials als departaments corresponents, segons els responsables de la regidoria.