Cultura i Espectacles

Carme Pla: “Som molt afortunades”

L’actriu egarenca celebra 30 anys amb T de Teatre

Carme Pla, en una imatge promocional

T de Teatre, una de les companyies de referència al país, està d’aniversari. Acaba de bufar les espelmes del seu 30è aniversari i ho celebra amb la reposició al Teatre Goya de “Delicades”, una de les obres més emblemàtiques de la seva trajectòria, dirigida per Alfredo Sanzol. Al capdavant de T de Teatre hi ha quatre dones actrius, una de les quals és Carme Pla (Terrassa, 1966) que és també membre fundadora del grup. Actualment, Pla comparteix ofici i treball amb Mamen Duch, Marta Pérez i Àgata Roca.

Carme Pla diu que aquest aniversari és una fita molt important per a la companyia i les actrius. “Tinc la sensació d’una gratitud immensa perquè som molt afortunades. Són trenta anys dalt de l’escenari actuant i generant projectes. I això és un luxe brutal. Estem molt contentes”. Les T de Teatre han escollit per aquesta festeig “Delicades”, una de les comèdies representades amb més èxit perquè atresora humor, tendresa, llum, màgia i poesia. Pla explica que “és una obra que estimem molt perquè és molt rodona al presentar una sèrie de personatges que viuen oblidant-se de la fragilitat i la delicadesa. La vàrem estrenar fa onze anys, però, de fet, no l’hem abandonat mai. Hem fet gires per l’estat Espanyol i a Sud-amèrica i poder ens plantejarem una nova gira mig termini per Catalunya perquè encara ens queden llocs on no s’ha vist”.

Amb “Delicades” (2010), T de Teatre va estrenar col·laboració amb el dramaturg Alfredo Sanzol i va donar continuïtat a una segona que va ser “Aventura!” (2012). En els dos, text i direcció van anar de la mateixa mà, una fórmula que la companyia va començar a provar a “Com pot ser que t’estimi tant?” (2007) amb Javier Daulte. Pla subratlla que és una bona iniciativa. “Cercar autors i autores és una necessitat que tenim des de sempre perquè som quatre actrius i hi ha poques obres que s’adaptin a nosaltres. Però, és clar, tampoc no ens volíem limitar a ser sempre les quatre. Així que tenim actors que col·laboren com l’Albert Ribalta i el Jordi Rico i altres”.

Pioneres
Pla recorda que T de Teatre és femenina però no pas feminista. “El projecte de la companyia va sorgir quan ens van graduar a l’Institut del Teatre i volíem treballar, però no ens reclamaven. Nosaltres no ens volíem quedar a casa. Així que van decidir assumir el repte i ens van estrenar amb “Petits contes misògins”, amb direcció de Pere Sagristà i va ser tot un èxit. Però no eren pas conscients que era un projecte pioner pel gènere perquè, de fet, ningú s’ho hagués preguntat si fóssim homes.” I després vindrien moltes més produccions fins a un total de dotze. Entre les últimes figuren “Cançó per tornar a casa” (2019), escrita i dirigida per Denise Despeyroux i “T’estimo si he begut” (2020) sobre contes d’Empar Moliner i amb direcció de David Selvas. Aquesta última és una coproducció i farà estada el mes d’octubre al Poliorama.
L’actriu considera que hi ha dos elements clau dels seus 30 anys ben portats. “Per una banda, estem d’acord en l’essència del que volem fer i el que ens motiva. I d’altra som lliures. Això vol dir que totes podem fer altres projectes i això dóna llibertat”. I parla de la companyia, de les actrius, amb molt d’afecte. “Som una família i com totes ens enfadem i ens perdonem perquè hi ha una estima”. Pla diu que “el teatre ajuda molt a conviure perquè permet conèixer moltes vides i posar-se en el lloc dels altres”.

Carme Pla: “Som molt afortunades”
To Top