Terrassa

Flamenc a les aules de Terrassa

Programa per ensenyar aquest art com a activitat extraescolar

Un càmera de Canal Terrassa gravant Pablo, aprenent de guitarrista, a la Masia Freixa / NEBRIDI ARÓZTEGUI

“Debajito del puente, sonaba el agua”, cantava amb passió com de  primera vegada Laura Marchal, i Verónica Herraiz ballava amb fervor i fins i tot li va sortir volant la pinta. I això va ser abans que Domingo Barrero recités a García Lorca, “sólo me queda en la frente la mariposa del beso”, i que Jordi Prieto i el seu fill, Jordi també, prestigiosos guitarristes, omplissin el parc de Sant Jordi de compàs, i que Pablo, un nen de 12 anys, alumne dels Jordis, s’arrenqués per soleá. La Masia Freixa i els seus voltants es van convertir ahir en un tablao perquè allà es van enregistrar les imatges amb les quals s’elaborarà el vídeo promocional del taller didàctic de flamenc “Ágora flamenca”, que impulsa la Coordinadora d’Entitats de Cultura Andalusa de Terrassa per acostar l’art d’El Planeta i El Fillo, Agujetas i Camarón, i Manolo Caracol i Paco de Lucía, als escolars de Terrassa.

Laura Marchal serà la professora de cante i Jesús Campos, el de percussió, i els dos guitarristes de la família Prieto, per descomptat, els de guitarra, i Rocío Merino, la mestra del ball. “La nostra idea és muntar un taller, ara per a infants i adolescents, però estem preparats per donar a conèixer el flamenc a diversos col·lectius,  fins i tot els de gent gran, adaptant la nostra metodologia a cadascun d’ells”, comenta Bernardo Requena, responsable del programa. Volen començar a poc a poc, a compàs, proposant a les AMPAs dels centres un taller extraescolar “des de la base”. I què millor que enregistrar les imatges del vídeo de promoció a la Masia Freixa, perquè es tracta de difondre l’art del dolor i l’alegria “per donar continuïtat a la nostra cultura”, però també per “reivindicar la nostra identitat de terrassencs, que és el que ens uneix”, diu Bernardo Requena. Volen “compartir una cultura, donar-la a conèixer, perquè la cultura es gaudeix quan se la coneix”.

“Em dic Jordi Prieto i sóc guitarrista flamenc”. Així es va presentar el mestre de les sis cordes als nou nens, Álex, Ángel, un altre Álex, Pablo, Antonio, Ethan, Aria, Nerea i Alba, que van assistir a una espècie de preludi del que serà una classe model de jondo per a infants. Jordi va parlar dels quatre pilars bàsics, dels tangos, els fandangos, la soleá, la seguiriya, dels compassos, a veure si sabeu tocar les palmes, un, dos, un dos, tres quatre, així, molt bé.

 El misteri

I els nens seguien les indicacions, perpetuant, qui sap, a la seva manera, el misteri. Laura cantava a l’ombra del quiosc del parc, i la càmera de Canal Terrassa captava el gemec, eco de segles en veu jove, i alguns passejants s’aturaven a veure l’espectacle que no esperaven. Amb tot plegat, la televisió municipal elaborarà el vídeo que s’enviarà a les AMPAs per oferir el taller, que compta així amb la col·laboració de l’Ajuntament i que inclou tant una part teòrica com una de pràctica.

Al setembre, “Àgora Flamenca” vol celebrar un esdeveniment de presentació pública d’un projecte per difondre als col·legis de Terrassa, de cara ja al proper curs,  l’art que surt dels solcs i la calç, d’aquells que canten mentre ploren, l’art de Moraíto, la Niña de los Peines, Sabicas o Fosforito.

Flamenc a les aules de Terrassa
To Top