Terrassa

“No pot ser que els estudiants de cicles formatius ho tinguin més difícil”

La regidora Teresa Ciurana demana la participació activa de municipis i comarques en el disseny de la proposta de cicles formatius per ajustar l’oferta a la demanda

Teresa Ciurana, regidora d'Educació /Nebridi Aróztegui

Teresa Ciurana, regidora d’Educació, segueix de prop des de dilluns l’evolució de les matriculacions en cicles formatius i la frustració de més de 800 alumnes a la ciutat. El servei municipal Terrassa Orienta ha rebut via correu electrònic les queixes de famílies i alumnes frustrats per no haver-se pogut matricular en primera opció en el cicle que desitjaven.

“No pot ser que uns alumnes ho tinguin més difícil que altres per seguir estudiant el que volen”, comenta Ciurana. “Tenim un perfil d’estudiants que, superat el Batxillerat, no s’han de moure, i altres que volen fer cicles formatius i ho tenen més difícil perquè s’han de desplaçar” si no troben plaça prop de casa dels estudis triats.

La regidora explica que la manca de places coincideix amb dos factors determinants. Per un cantó “l’arribada als estudis de grau mitjà del pic més alt d’alumnes que acaben l’ESO”, nois i noies nascuts el 2005, i el contrast entre la demanda de cicles i l’oferta, que no sempre respon a les expectatives d’un alumnat amb noves inquietuds professionals i de les empreses.

Ciurana portarà el tema la setmana vinent a la reunió amb els Serveis Territorials d’Ensenyament

“Tenim un problema –apunta la regidora- i tant els municipis com les comarques hem de poder participar en l’oferta de cicles. Perquè d’alguna manera hem de donar sortida a Terrassa a la demanda dels estudiants i fer-ho en consonància amb les necessitats del sector industrial.”

La regidoria d’Educació explica que està “en contacte permanent amb la direcció general de Formació Professional de la Generalitat, amb la qual parlem de nous estudis d’FP”. Fa dos mesos, l’Ajuntament va mantenir una reunió amb Núria Pi, directora tècnica de l’Institut Català de Qualificacions Professionals, per parlar també de noves titulacions i, la setmana vinent, el tema tindrà categoria de prioritat a la trobada prevista amb la nova directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental, Teresa Fons.

El volum inusual d’alumnes que en primera opció s’han quedat sense la plaça desitjada a la ciutat no és un problema exclusiu de Terrassa. S’ha donat a tot Catalunya i està relacionat en bona part amb el creixement demogràfic d’una generació que arriba als estudis de grau mitjà amb l’esperança de poder formar-se en la professió triada. Són els fills del boom econòmic dels anys 2000, que fa anys que augmenten l’estadística dels estudiants que deixen l’ESO per incorporar-se al Batxillerat o als cicles formatius.

Ciurana recorda que el pròxim dia 20 de juliol es coneixeran les places vacants de cara a la matriculació del setembre i ofereix el servei Terrassa Orienta “per resoldre dubtes, obtenir acompanyament i, si valoren un canvi d’opció, demanar informació. Només cal demanar cita prèvia”.

“No pot ser que els estudiants de cicles formatius ho tinguin més difícil”
To Top