Terrassa

L’habitatge públic baixarà de preu

La Generalitat accepta el canvi de zona de Terrassa per adaptar els pisos protegits al mercat immobiliari

Habitatge protegit al barri de Torre-sana /Nebridi Aróztegui

La notícia va saltar ahir a la constitució del Consell Municipal de l’Habitatge. La Generalitat de Catalunya ha acceptat modificar els preus taxats de l’habitatge públic (HPO) a Terrassa per adaptar-los a la realitat del mercat immobiliari. La ciutat deixarà de pertànyer a la zona “A”, compartint taxació amb ciutats de la primera corona metropolitana com Barcelona, Sant Cugat, Cerdanyola i Castelldefels, per passar a la zona “B”, on els preus del mercat immobiliari són més baixos i, en conseqüència, l’habitatge protegit, més assequible.

La mesura està pendent de la publicació d’un decret autonòmic que modificarà els preus taxats per la via del canvi de zona. En aquest moment, a la ciutat de Terrassa es dóna la paradoxa que els preus de l’HPO són similars als d’un habitatge semblant del mercat lliure al centre de la ciutat. Els pisos públics i taxats són fins i tot més cars que els habitatges de les zones més econòmiques. El problema rau en el fet que a la zona “A” la taxació de l’habitatge protegit s’ajusta a un mercat metropolità més inflacionat que el de Terrassa. A Barcelona, on el metre quadrat lliure duplica o fins i tot triplica el de l’HPO, els preus dels pisos protegits responen a la lògica de l’habitatge públic. En canvi a Terrassa, amb preus més baixos al mercat lliure, l’HPO surt a preus privats, desvirtuant la seva funció social.

Cessió del 30% a HPO
L’Ajuntament de Terrassa ha demanat reiteradament a la Generalitat el canvi de la zona “A” a la zona “B”. La proposta ha estat acceptada i ara l’administració local espera que el decret entri en vigor, probablement abans de finals d’any.

El canvi de zona obre la porta a una de les mesures estrella del govern municipal en matèria d’habitatge protegit a la ciutat. Carles Caballero, regidor d’Urbanisme, va anunciar ahir a la sessió constitutiva del Consell Municipal de l’Habitatge que el seu departament modificarà puntualment el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per establir una cessió del 30% a habitatge protegit als promotors que edifiquin per sobre d’un llindar de metres quadrats.

Fins ara, la cessió d’HPO està limitada als sectors urbanístics (plans de millora, polígons d’actuació, etc). Amb la modificació puntual del POUM, la reserva es farà extensiva a totes les promocions que superin un sostre que es fixarà. “La mesura no s’ha pres fins ara pels preus alts de l’habitatge protegit”, que la farien inoperativa, afirma Caballero.

S’estrena el Consell Municipal de l’Habitatge

El Consell Municipal de l’Habitatge va celebrar ahir la seva sessió constitutiva. A l’òrgan de participació, de caràcter deliberatiu, hi són presents les entitats del sector, el moviment veïnal, els col·lectius professionals i institucions com l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Durant la primera sessió del consell, la vicepresidenta, la tinenta d’alcalde Lluïsa Melgares, va fer un repàs de les actuacions des de principi de mandat i durant la pandèmia, entre elles l’aprovació del Pla Local de l’Habitatge. Durant la trobada, diversos col·lectius van demanar una radiografia de la situació de l’habitatge a la ciutat. El Col·legi d’Advocats va informar del “col·lapse del torn d’ofici” per l’allau de desnonaments i va acordar amb Melgares una reunió al juliol per demanar una major empatia dels jutges.

L’habitatge públic baixarà de preu
To Top