Esports

El Club Tennis Terrassa portarà el penó a la Plaça Vella

La burgesia terrassenca practicava el tennis des de l’any 1905

El Club Tennis Terrassa 1921 disposa de tres pistes de terra batuda / Alberto Tallón

Enguany, l’entitat encarregada de dur diumenge el penó de la ciutat en l’acte central de la Festa Major és el Club de Tennis Terrassa 1921, que celebra el seu centenari. Situat en una zona privilegiada de la ciutat, entre la plaça de Progrés i els carrers de Galileu i Blasco de Garay. Disposa de tres pistes de terra batuda. Les seves actuals instal·lacions daten de l’any 1962. L’any vinent, per tant, se celebrarà el 60è aniversari d’aquestes emblemàtiques pistes de tennis.

Durant dècades ha estat el punt de trobada de centenars d’aficionats al tennis, que podien practicar a qualsevol hora el seu esport preferit a tocar de casa, sense haver d’agafar el cotxe per a desplaçar-se. Molts d’ells encara en conserven l’hàbit. És el cas de Jordi Borràs Agustí, que als seus 68 anys encara hi va a jugar un parell de cops per setmana. “Amb 15 anys me’n vaig fer soci i fa més de mig segle que hi jugo. És un gran avantatge poder anar caminant a fer esport i no haver d’agafar el cotxe per arribar a algun dels altres clubs”, assenyala.
Precisament aquesta proximitat és el gran punt a favor d’un Club de Tennis Terrassa que és hereu de la tradició esportiva d’una ciutat que va emmirallar-se en els esports que venien d’Anglaterra, com el hockey o el tennis. I es va començar a practicar a principis del segle passat.

El tennis era un dels esports preferits per la burgesia terrassenca. Segons està documentat, des de l’any 1905 s’hi juga a Terrassa. Dins de la història d’aquest esport a Terrassa, el Club Tennis Terrassa 1921 hi juga un paper molt destacat. L’entitat que presideix Javier Rodríguez des de fa tres anys ha vist i en bona part protagonitzat el devenir de l’esport de la raqueta durant el darrer segle. Les instal·lacions del club perduren, amagades a ulls de molts vianants. I mantenen una intensa activitat. Hi ha fins i tot llista d’espera tant per a ser-ne socis com per a entrar a formar part d’una escola de tennis que tot i les reduïdes dimensions amb les quals ha de treballar està assolint remarcables.

Tot i que el CT Terrassa celebra enguany el seu Centenari (i per això portarà diumenge el penó de la Festa Major), a la Federació Catalana de Tennis hi ha documentació que acrediten que el seu predecessor, el “Terrassa Lawn Tennis Club” va inaugurar les seves pistes la primavera de l’any 1910. Les dones eren majoria a la junta. De fet, al logo del club, de l’any 1912, hi apareixia una tennista.

La seva primera seu va ser el velòdrom del carrer de Pi i Margall, on s’hi practicaven d’altres esports. Hi havia una pista de tennis i allí va començar a jugar aquest club, predecessor de l’actual CT Terrassa, que naixeria 11 anys després. Tot va començar l’any 1921 com una secció de tennis del Gran Casino. Cent anys després, l’entitat continua més viva que mai.
Els socis eren primer els propietaris, tot i que ara en posseeixen només una cinquena part. El club, que va veure perillar les seves pistes fa 15 anys, està ara de lloguer. Tal com explica el seu president, el propòsit és “mantenir les instal·lacions, però poder créixer amb la construcció d’unes de noves. El club ho necessita”, diu.

Records de tennis en blanc i negre

Els dies 29 i 30 de juny de 1912, el Terrassa Lawn Tennis Club va organitzar el quart “concurs” local i primer regional de “lawn-tennis” (literalment, tennis herba). La comissió d’Honor l’encapçalava el rei Alfonso XIII. Algunes cròniques diuen que va ser present al torneig al costat del llavors alcalde Josep Ullés. El president del club terrassenc era llavors Jordi de Satrústegui. Hi van prendre part jugadors de clubs de Barcelona i Sabadell. Dos anys abans, el 8 de gener del 1910, les pistes del Terrassa al velòdrom de Pi i Margall van acollir les finals del primer concurs de “Lawn-Tennis”. A la tarda es va celebrar un “Thè dansant”. La junta del club la formaven Concha Guix, Anita Freixa, Antoni Barata, Joan Mach, Gayeté Alegre i Antoni Viver

To Top