Els últims anys la robòtica i la programació en general han anat guanyant presència a les escoles, amb la incorporació de tota mena d’eines. L’egarenc Jordi Rubio, però, va detectar fa un temps que no existia cap plataforma en línia adreçada específicament a joves alumnes d’ESO i Batxillerat que estigués basada en un videojoc i va decidir posar-hi solució.
Així, l’any 2018 va fundar l’empresa emergent Coded People, amb seu a Terrassa, i va desenvolupar Coded Arena, una plataforma 100% en línia que permet als adolescents introduir-se a la programació a través d’un videojoc.
“Tinc formació en desenvolupament de programes informàtics i estic especialitzat en direcció tècnica de grans projectes d’alta escalabilitat. Fa vuit anys em va sorgir l’oportunitat de fer de professor en un centre educatiu, vaig detectar aquest buit i vaig decidir posar-hi remei”, assenyala Rubio.
El fundador i CEO de Coded Poeple explica que l’eina que ha desenvolupat s’adreça a centres educatius i que per fer-la servir només cal tenir un ordinador i connexió a Internet. “La idea és que els alumnes s’introdueixin en el llenguatge de programació Python, que és senzill d’aprendre, però molt potent a nivell de desenvolupament i molt utilitzat en el món científic i el tecnològic”, comenta.
Per fer-ho més divertit, la plataforma es basa en un videojoc de fantasia en què cada alumne estableix contacte amb un habitant d’un món en què els mags han oblidat com fer encanteris. “Es tracta que l’estudiant l’ajudi a recuperar els seus coneixements de màgia, equiparant la màgia a la programació. És a dir, que cada cop que es passa una missió, s’aprèn quelcom de programació i el personatge recupera part dels seus encanteris fins a arribar a completar-los”, detalla Rubio.
Aquesta setmana, Coded People ha presentat el seu producte a 4YFN, la fira del Mobile World Congress dedicada a les “start-ups” tecnològiques. “Hi hem estat dos dies i ha estat molt profitós. Han vingut diversos representants d’escoles però també empreses de distribució de països com França, els Estats Units i l’Aràbia Saudita. A Croàcia el govern està buscant eines en línia per introduir al seu sistema educatiu i s’han interessat per la nostra plataforma”, sosté Rubio.
De moment, Coded Arena està disponible en castellà i anglès i està present en diverses escoles de l’Estat i Amèrica Llatina. “Els centres que l’han provat repeteixen i any rere any ampliem llicències”, assegura el CEO de l’empresa, que ja pensa a obrir la plataforma a la ciutadania en general i permetre que els adolescents puguin aprendre a programar amb aquesta eina des de casa seva sota subscripció.