És la més fotografiada, la reina a Instagram i la captura més reclamada per publicistes i empreses. Sense buscar-ho, la Masia Freixa ha esdevingut la primera imatge de la marca Terrassa, la icona de la ciutat en la seva projecció turística, cultural i econòmica.
La seva estètica seductora s’ha convertit en la imatge més cercada de la ciutat, on la masia té competidores de primer ordre com a la Seu d’Ègara, joia del paleocristià i candidata a Patrimoni Universal de la Unesco, i el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), un dels exponents més valuosos del patrimoni industrial modernista.
Comparada amb aquests “monstres” del patrimoni local, la masia és una petita perla, però la que més enlluerna. Només cal comprovar la projecció que té en xarxes socials l’edifici d’inspiració gaudiniana de Lluís Muncunill. A Instagram, el #masiafreixa té més de 12.700 publicacions, molt per davant del #seuegara, amb més de 100 o el #castellcartoixa i el #torredelpalau, tots dos amb més de 500 publicacions.
Està clar que les formes sinuoses de la masia i la seva espectacular silueta blanca encaixen a la perfecció amb la iconografia digital, que estima la casa de l’industrial Josep Freixa i li dona tractament d’“starlight”. Al portal Trip Advisor, la primera plataforma mundial en recomanacions de reserves i viatges, la Masia Freixa és la primera atracció de Terrassa, seguida del parc de Vallparadís, el MNACTEC i la Seu d’Ègara.
Estètica atractiva i suggerent
Està clar que en la fesomia particular de la Masia Freixa rau el seu èxit. A cop d’ull es reconeixen les arrels modernistes de l’edifici, de perfils arrodonits i arcs parabòlics. Destaquen el seu color blanc, lluminós, i la torre, que perfila un “skyline”de revista, L’edifici està envoltat pel parc de Sant Jordi, un entorn que complementa de manera natural milers de retrats.
Fotògrafs i publicistes valoren especialment el joc de llums i ombres que descriu la porxada de l’edifici, que a cada moment del dia regala composicions cromàtiques diferents.
Aquesta potència estètica ha seduït revistes de decoració com la italiana “Living Corriere della Sera”, o l’espanyola “Glamour”, que han escollit l’edifici per a sessions fotogràfiques. RTVE va filmar el 2020 el programa de reportatges “La Metro” i TV3 ha escollit la masia com a localització de la sèrie “Persona infiltrada”.
Filmacions als exteriors a banda, els darrers dos anys han demanat permís per a prendre imatges de l’edifici productores audiovisuals, escoles, estudis de fotografia, universitats i la guia il·lustrada de Barcelona del Segle XX, per a un documental.
I és que la Masia Freixa esdevé la marca Terrassa a Barcelona, Catalunya i el món. L’Agència Catalana de Turisme utilitza la seva imatge per a promocionar les rutes, també ho fa la Diputació de Barcelona, que pren la Masia Freixa com a reclam per a les propostes turístiques del Barcelona és molt més.
Cap endins i cap en fora, la masia atreu catàlegs de moda, una mitjana de dos cops l’any, i fins i tot el calendari Pirelli, que va incorporar la imatge de l’edifici modernista a la promoció dels seus pneumàtics.
No hi ha estadístiques, però es poden comptar per centenars les empreses locals que han triat la casa de l’industrial Josep Freixa i Argemí per a promocionar els seus productes, il·lustrar catàlegs o projectar el seu web corporatiu.
Als aparadors de les botigues, especialment al barri de Ca n’Aurell, on la gent sent la masia molt seva, i als portals immobiliaris, l’edifici figura com a icona de la ciutat i de la seva projecció econòmica. L’hipermercat de Carrefour a Can Parellada és, probablement, el que de manera més rotunda ha incorporat la imatge de l’edifici modernista a la seva iconografia egarenca. Una gran fotografia de la Masia Freixa decora l’accés a l’establiment de l’avinguda del Vallès.
Un 38% del “marchandising”
Oriol Maza, propietari d’una petita productora audiovisual, explica per què la Masia Feixa enamora literalment els professionals de la imatge. “Hi ha molts edificis icònics i estètics, però pocs tan fotogènics i que s’estimi tant la càmera com aquest”, diu. El professional destaca “la seva estètica com a element més potent. “Pots treballar amb l’edifici sencer sobre el fons del cel blau, amb un negre nit, i qualsevol columna, arcada o finestra et regalen un enquadrament perfecte”.
A l’Oficina de Turisme de Terrassa, comproven cada dia el poder d’atracció de l’edifici on tenen la seu. Fa anys que programen visites guiades a la masia, una ruta per l’interior de l’edifici que atreu visitants de fora, però sobretot públic local. La proposta continua sent atractiva anys després de posar-la en servei.
A la botiga de l’oficina, els productes inspirats en la Masia Freixa són els més venuts. Concretament, un 38% dels 4.423 objectes que van comprar entre gener de 2019 i juny de 2021 els clients i els turistes tenien l’edifici modernista com a element principal.
En “merchandising”, la Masia Freixa destaca sobre altres icones de la ciutat, com el patrimoni industrial i modernista, que genera el 15% de les vendes, la cultura popular (19%), la Seu d’Ègara (12%). El 14% restant correspon a productes inspirats en el Parc Natural de Sant Llorenç i l’Obac, el hockey, el jazz, la resta del patrimoni local i altres productes amb motius de la ciutat.
De fet, la masia és imatge de marca i també una font d’ingressos, tot i que discreta. Les filmacions i enregistraments de caràcter comercial o publicitari paguen la taxa corresponent a la cessió d’espais. Les activitats promogudes per entitats sense afany de lucre estan exemptes.