Les històriques demandes dels sectors de les Martines i les Carbonelles van tornar al ple ahir, la víspera de Sant Joan, i van sortir de l’Ajuntament amb un projecte i un compromís. El govern de la ciutat estudia la posada en marxa d’un servei de taxi a demanda que resolgui el problema dels desplaçaments fins a la ciutat, especialment de la gent gran i amb problemes de mobilitat. A banda, es compromet a instal·lar a la zona “un barracó o similar” que funcioni com a casal cívic i espai polivalent.
La veïna Maria Dolores Nogués va ser l’encarregada de portar al ple les reivindicacions dels veïns de les Martines i de les Carbonelles. “No volem més taules de negociació -va dir-, després de 18 anys seguim sense taxi a demanda, amb un bus que passa per la carretera i ni veiem, sense barracons on reunir-nos, i amb un munt de camions que utilitzen el barri com a drecera, posant els veïns en perill”. La veïna va demanar “dates, no marxaré sense dates concretes”, va retar als regidors, “perquè després de molt demanar només tenim dos beneiteries de jocs infantils i quatre plaques de trànsit”.
La proposta transaccionada amb el govern i aprovada per la unanimitat del ple es compromet a presentar als veïns l’estudi sobre el taxi a demanda i la col·locació d’un barracó al sector. Al document no hi figura cap referència al pas de camions pel sector.
Unanimitats
El ple de Sant Joan va estar marcat per les unanimitats i per la celebració, per part de tots els grups excepte Ciutadans, de la tornada a casa de Josep Rull, després de l’indult concedit als nou dirigents independentistes empresonats per l’1-O.
Els grups van recolzar unànimement la renúncia de la cessió del camp de Les Fonts a la Federació Catalana de Rugbi i la reversió dels terrenys a l’Ajuntament. El tràmit permetrà a l’administració municipal acabar les obres d’adequació del camp amb la col·locació de la gespa, el mobiliari esportiu i la instal·lació de mòduls com a vestuaris. Miguel Ángel Moreno, regidor d’Esports, va anunciar que els treballs estan en licitació i començaran “al juliol o l’agost”.
Els grups van donar també el seu vistiplau al conveni amb la Real Federació Española de Hokey per al desenvolupament de la Copa del Món Femenina de Hockey l’estiu de 2022. L’Ajuntament de Terrassa aportarà finalment 2,4 milions d’euros a l’aconteixement esportiu, un 56,7% del pressupost total, que serà de 4,3 milions.
A banda dels dictàmens sotmesos a votació, totes les propostes de resolució presentades per l’oposició van prosperar. La més destacada, la formulada per Ciutadans per traslladar a la tardor les festes majors dels barris que així ho vulguin. El govern ha acceptat el suggeriment i permetrà a les entitats veïnals demanar els ajuts si no ho han fet fins ara.
També va prosperar la proposta de JxT d’un pla per a la retirada dels elements amb amiant, i un altre de Ciutadans sobre la creació d’un distintiu ambiental per als bars i restaurants que utilitzin l’aigua de boca i no embotellada. El govern s’ha compromès a estudiar la creació d’un segell que reconegui el compromís amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i aplicar bonificacions fiscals a aquests locals.
L’exabrupte i la disculpa de Noel Duque
El pas que l’alcalde Jordi Ballart i el cap de l’oposició, el socialista Alfredo Vega, han donat cap a la distensió entre els antics companys de partit va estar apunt de saltar ahir pels aires. TxT i PSC van creuar retrets al ple sobre la resposta que els seus governs han donat a les Martines. En un moment del debat, el regidor de TxT Noel Duque es va dirigir al socialista Amadeu Aguado per preguntar com podia després de “tants anys governant al districte, després venir aquí a donar lliçons. No sé com no li fa vergonya”. La reacció d’Aguado des de la bancada va enfadar a Duque, que el va respondre: “què fa movent les mans, es creu que és un macarra?”. El regidor va haver de recular: “Demano disculpes -va dir- i els demano que quan intervingui, no cridin ni facin gestos, que em distorsionen”.