Terrassa

Les espigues són un perill per als gossos

Desenes d’infeccions a les darreres setmanes

Pipican de l'avinguda de Béjar / ALBERTO TALLÓN

Una espiga té forma de fletxa i entra en l’organisme dels gossos per les fosses nasals, per les oïdes, per la boca, fins i tot per la pell, entre els dits de les potes, i  cal córrer a una clínica veterinària si la cosa es complica. Cada any passa, però aquesta temporada, encara més. Els centres veterinaris de Terrassa han atès en l’últim mes desenes de casos de gossos infectats per l’assimilació de cossos estranys que no són més que espigues de plantes seques que enguany han proliferat abans, i molt.

“Les afeccions poden anar d’una infecció de la zona on es clavi l’espiga, si causa abscés, febre, sagnat nasal o perforació del timpà, a lesions més greus si l’espiga arriba a òrgans interns”, exposa una veterinària de la clínica Entremaliats. Hi ha veterinaris  egarencs que han assistit 25 casos en un parell de setmanes.

El 9 de juny, la propietària d’un ca va contactar amb l’Ajuntament per sol·licitar la retirada de matolls del pipican de l’avinguda de Béjar, on la seva gossa s’havia clavat una espiga unes hores abans. Li havia entrat per una orella. El veterinari que la va atendre d’urgències havia atès cinc casos similars aquell mateix dia. En unes hores, l’Ajuntament va informar la propietària de la gossa de l’obertura d’un expedient i la comunicació a un tècnic per solucionar l’assumpte al més aviat possible. El Consistori ha indicat a aquest diari que operaris municipals inspeccionen cada setmana les zones de lliure circulació de gossos per assegurar que el seu estat sigui òptim i segur per als animals.

Pere Vilarasau, propietari de la clínica Progrés, reconeix que en l’últim mes el seu centre ha atès més casos que altres anys i adverteix del perill que les espigues entrin en el torrent respiratori, provocant pneumònies.

A vegades, la invasió pot implicar la mort de l’animal si no s’actua a temps. Cal estar pendent dels símptomes, com els esternuts continuats. En els ulls es produeix rojor i inflamació. “Si l’espiga es clava en una pota, els gossos es llepen molt o s’aprecia l’aparició de nusos”, indica una veterinària de la clínica Grau, que calcula en un 10% la proporció de visites no programades que ha comportat enguany l’acció de les espigues.

Abans

Elisa Escoda, responsable de la clínica Abat Marcet, també ha detectat més casos. Almenys, la irrupció de malalties provocades per les espigues seques “ha arribat abans”. Quan el cos estrany s’introdueix entre el pèl, “és difícil detectar-la, sobretot en els gossos de pèl llarg i colors barrejats”. L’animal es grata molt, l’espiga entra en la zona subcutània i es va endinsant en l’organisme. A vegades és millor que es produeixi una infecció en la pell, perquè afavoreix la localització de la peça. Si no és així, l’espiga es mou sota la pell i s’han vist molts casos d’herbes que entre per un lloc i surten per un altre. Algunes peces arriben a un pulmó. El més normal, no obstant això, “és que entrin per les mucoses”, sobretot pel nas o les orelles, especialment en les llargues i caigudes.

La clínica Entremaliats ha atès en pocs dies set casos, més que altres anys: en tres, els veterinaris han extret espigues dels nassos dels gossos afectats, en altres tres els cossos estranys estaven en les orelles i en una visita es va localitzar una fístula entre els dits.

Les espigues són un perill per als gossos
To Top