“L’activitat es va capgirar en 180 graus a partir del 15 de març (del 2020), quan va ingressar el primer pacient” amb Covid-19. Des d’aleshores, MútuaTerrassa ha atès més de 19.000 pacients positius. El grup sanitari va celebrar dimarts la seva assemblea general en un context encara marcat per l’emergència sanitària que va obligar Mútua a crear un “hospital de catàstrofe”, passant de 0 a 300 pacients Covid hospitalitzats i de 0 a 43 a la UCI.
El gir brusc “va obligar a anul·lar tota l’activitat habitual amb el tancament de quiròfans, l’habilitació de nous espais o la suspensió de visites concertades”, afirma la mutualitat, que recorda com va haver de focalitzar l’atenció en els primers mesos de la pandèmia, entre març i juny, amb la posada en marxa de tres dispositius hospitalaris (un, l’hospital de campanya), “mitjançant els quals va atendre prop de 900 pacients ingressats”. Uns 100 malalts estaven a la UCI, que va quadruplicar la seva capacitat habitual.
Mútua va atendre més de 300.000 trucades en l’àmbit de l’atenció primària durant una emergència que, segons el grup, el va obligar “a recórrer a gairebé una setantena de noves contractacions, i al voltant de 600 professionals van adaptar la seva jornada laboral als requeriments” derivats d’aquelles dies excepcionals. El proveïdor sanitari egarenc considera “prou bo” el resultat de la seva gestió de la pandèmia i ho atribueix “a la implicació de tots els professionals que hi han intervingut i a la seva capacitat d’adaptació a l’adversitat”.
Al maig del 2020, Mútua va reprendre la seva activitat quirúrgica i aquesta reanudació “ràpida”, segons el grup, “ha permès millorar considerablement els nivells de les llistes d’espera” i situar molts dels indicadors “per sota de la mitjana de Catalunya”. El proveïdor es defensa de les crítiques de Marea Blanca i en un informe subratlla que els dies d’espera per fer-se un TAC a Mútua son 41, pels 105 dies registrats al Consorci Sanitari de Terrassa, els 120 del Parc Taulí o els 60 de la mitjana de Catalunya.
Contractes indefinits
Els dies d’espera per realitzar-se ressonàncies magnètiques a Mútua son 61, enfront dels 66 de la mitjana catalana. L’informe indica que el temps d’espera per a visites a especialistes és “notablement inferior” al de la mitjana de la comunitat autònoma. El grup terrassenc rebutja les acusacions, que qualifica de “molt greus”, sobre el suposat maltractament del personal sanitari al seu càrrec i afirma que el 85% dels contractes eren indefinits a data del 31 de desembre passat. Mútua ocupa més de 4.000 professionals.
El contracte de concessió de Mútua amb el Servei Català de la Salut no s’acabarà el proper mes de desembre, al contrari del que van afirmar fa unes setmanes Marea Blanca i el Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana de Terrassa, que van demanar al ple municipal, sense èxit, el suport a una moció que reclamaba convertir el servei en 100% públic. Així ho assegura el grup sanitari en un informe enviat a l’Ajuntament per posicionar-se contra unes acusacions que considera “falses”. En l’argumentari, que va fer arribar a tots els grups polítics municipals, Mútua diu que l’any 2000 es va definir un marc estable d’entitats proveïdores de serveis assistencials i es va crear el Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (Siscat), que integra les xarxes assistencials i del qual Mútua forma part com a fundació.