Terrassa

L’Escola Auró adopta el model rural per no tancar

El centre només ha rebut set sol·licituds pel curs vinent

L'Escola Auró, abans President Salvans, funciona des de 1972

Terrassa tindrà el curs vinent la primera escola que aplicarà el projecte pedagògic del model rural que consisteix a fer l’aprenentatge agrupant cicles i no cursos. Serà l’Escola Auró (abans President Salvans) situada a Can Palet. El canvi de sistema ve motivat pe evitar el tancament del centre a causa de la poca preinscripció que ha tingut a pàrvuls de 3 anys (P3) en període oficial. A hores d’ara només hi ha set alumnes i tot fa preveure que la demanda no augmentarà donada la baixa natalitat.

El director de Serveis Territorials del Vallès Occidental, Jesús Viñas, va explicar que “és una decisió que hem pres per mantenir l’escola oberta perquè és l’única pública que tenim a Can Palet. Ens volem donar una mica de temps per a veure què passa amb l’objectiu que pugui remuntar. La preinscripció és molt baixa i volem evitar el tancament. Així que hem considerat que el fet que prengui el model d’agrupació per cicles, com el que tenen les escoles rurals, és una solució”.

Viñas va dir que aquesta opció també s’ha plantejat a altres centres que passen una situació similar com és el cas de l’Escola Les Fontetes de Cerdanyola del Vallès. En ambdós casos es farà aquesta prova amb l’esperança que Auró i les Fontetes recuperin la normalitat. “Treballem amb un ‘impasse’ de dos anys, de dos cursos, com a mínim. De tota manera, són alternatives que nosaltres fem. amb els ajuntaments corresponents, però la decisió que s’ha de prendre és política i, per tant, dependrà de la conselleria d’Educació”.

Favorable 
La nova reorientació que tindrà l’Escola Auró va ser anunciada per la regidora d’Educació, Teresa Ciurana, durant la comissió informativa de Cicle de Vida. Ciurana va valorar l’alternativa i va coincidir amb Viñas. “El centre ha rebut molt poca preinscripció, però no volem que es tanqui perquè és l’únic públic al barri. Volem mantenir el seu projecte pedagógic i més ara que aquest curs va començar un projecte de col·laboració amb l’Escola Municipal d’Art i Disseny, precisament perquè pugui ser més atractiu per l’alumnat i les famílies”.

El cas és que, per ara, l’Escola Auró començarà el curs vinent 2021-22 agrupant els pàrvuls de 3 i 4 anys. Serà la primera experiència d’aquest tipus que hi haurà a la ciutat de Terrassa perquè aquest model és propi de zones rurals a causa de la manca d’alumnat per omplir les ràtios que fixa el departament d’Educació. Respecte a fusionar cicles, Ciurana, que té un gran bagatge com a professora, va subratllar que “aquest model pedagògic té un èxit contrastat. Ningú ha de tenir dubtes”.

La regidora també va dir que hi ha moltes escoles que fan projectes transversals per cicles i que aquest curs, amb la Covid, s’ha incrementat. “El reagrupament per cicles té notes d’excel·lència. A ciutat, és un model al qual no estem acostumats, però no vol dir que no es facin algunes coses. Aquest curs, amb la Covid-19, hi ha escoles que han fet experiències d’agrupar cicles com, per exemple, l’Abat Marcet i el Roser Capdevila amb molt èxit”.

Situada al carrer de Germà Joaquim de Can Palet, l’Escola Auró és una de les històriques del municipi. Funciona des de l’any 1972 i el vinent, 2022, complirà el seu 50 aniversari. Va ser un projecte de l’Obra Social de l’antiga Caixa Terrassa i es va batejar amb el nom de President Salvans Armengol en record de qui fou president de l’entitat d’estalvi.

El centre, com tants altres de la xarxa pública, ha estat un dels que ha hagut de fer front a un alumnat molt divers i amb moltes necessitats educatives especials. I ha estat també un dels centres que acollia molta matrícula viva perquè la demanda en primera opció era baixa. Això és el que va passar durant molts anys a determinats centres dels barris i, a la fi, van acabar estigmatitzats sense que és posessin mesures per frenat aquesta circumstància.

Propostes de nous usos
L’any 2019, el President Salvans va canviar el nom per Auró. Aquest segon nom fa referència a un arbre caducifoli del qual hi ha exemplars al Parc de Vallparadís, que és a tocar del centre públic. Aquest curs, l’escola de Can Palet compte amb 271 alumnes d’infantil i primària, però de dos cursos cap aquí ja ha anat caient la demanda. Aquest curs, té vuit alumnes a P3, 17 a P4 i 20 a P5. Aquestes dades, per si soles, ja avancen que té un futur a mitjà termini complicat.

En aquest context, cal esmentar algunes de les propostes que havia fet el director de Serveis Territorials, Jesús Viñas, sobre aquest centre i la zona escolar i que ahir va tornar a recordar. “El projecte és fer una redefinició de l’oferta i la demanda, de manera que l’Institut Santa Eulàlia només quedi per Formació Professional i l’ESO i el batxillerat es reubiqui a l’Auró”. Viñas creu que això seria una bona sortida per un equipament públic a Can Palet que ha començat a veure obres importants de millora, a propòsit de resituar de manera provisional l’ESO de l’Institut-Escola Sala i Badrinas, mentre aquest centre inauguri el nou edifici que s’ha de construir a la carretera de Rubí.

L’Escola Auró adopta el model rural per no tancar
To Top