Els grups de l’oposició acusen el govern d’escudar-se en la pandèmia per justificar “la seva inacció” i de vendre “fotos i titulars”. Malgrat que moltes propostes han prosperat per unanimitat,
el mandat ha arrencat amb un clima de crispació que denuncien
Alfredo Vega (PSC)
“No han aprovat ni una proposta que no vingués del mandat anterior”
Els socialistes han viscut els seus dos primers anys a l’oposició en democràcia a l’Ajuntament de Terrassa tenint al davant una “majoria absoluta on el pes de la gestió l’ha agafat ERC, amb canvis improvisats, i amb un alcalde que ens hauria agradat que liderés la recuperació de la ciutat, però l’ha cedit als socis”, comenta Alfredo Vega, president del grup municipal.
Una majoria que “no ha aprovat cap proposta que no vingués del mandat anterior” i que ha funcionat a base de “notes de premsa, titulars i poca gestió”. El govern “ha limitat l’acció política, la participació ciutadana i la transparència”, afirma, i cita l’exemple de les vacunacions al Consorci Sanitari de Terrassa (CST). “Han mort centenars de persones a Terrassa i, amb 4 places al consell d’administració del CST, el govern no ha estat capaç de donar una explicació a la ciutat sobre les vacunes sobrants.”
Vega admet que la pandèmia “ho ha alterat tot” i lamenta que, en el moment de la desescalada, “el pla de recuperació vagi tard. Vam proposar que estigués enllestit un any abans.
Respecte a les tensions entre el PSC i Tot per Terrassa, els socialistes diuen no recordar “un mandat en què l’alcalde insultés l’oposició” i amb “atacs a xarxes socials. Jo mateix m’he vist en el focus de tensió i n’he defugit per evitar soroll”.
Alfredo Vega afirma que “la percepció de la seguretat és pitjor i la ciutat ha perdut el nord”. Ara, en el moment de la recuperació, “la ciutat no té lideratge. Esperem que a la segona part del mandat tots plegats puguem fer propostes amb visió de futur i també en sintonia amb l’agenda 2030”.
Javier González (Cs)
“El govern no ha aconseguit cap dels seus objectius”
Els regidors de Ciutadans també creuen que el govern “no ha complert cap dels seus objectius. Potser a mig mandat és d’hora per exigir-ho, però és que no s’està treballant per aconseguir-ho”. Javier González, portaveu municipal de la formació taronja, menciona com a exemple d’aquesta paràlisi, “en temes de drets i llibertats , la pancarta independentista. La van penjar i el jutjat els va obligar a retirar-la com a mesura cautelar després que nosaltres portéssim el tema al jutjat”.
Pel que fa al projecte del portal de Sant Roc, Ciutadans critica que “l’han incorporat a la Terrassa Verda i portarà més contaminació al centre. En neteja, hi han invertit, però la ciutat continua bruta, no hi ha projecte d’habitatge públic i en l’àmbit econòmic el Pla Director de Comerç està a les beceroles”.
Pel que fa al clima polític, els primers dos anys de mandat han estat “de crispació amb l’oposició, amb insults i falta de respecte”, amb “pifiades com la pèrdua de les multes o la regidora de Cultura saltant-se el Codi Ètic”.
La tensió política, però, no ha impedit episodis de col·laboració entre Cs i l’executiu bipartit.
El grup municipal de Ciutadans ha volgut fer valer “la nostra experiència” en la primera meitat d’un mandat en el qual han volgut “ser útils. Ens vam abstenir en els pressupostos per facilitar la sortida de la crisi i en benefici de la ciutat, i vam aconseguir inversions com la millora en el carrer del Franc Comptat”. La formació política reivindica el seu paper com a partit “petit però útil” i obre la porta a “seguir col·laborant” en la recta final del mandat.
Meritxell Lluís (JxT)
“Van dir que ho capgirarien tot, però ha quedat en un lema”
Junts per Terrassa va compartir govern amb Jordi Ballart fins a l’octubre de 2017 i ara, des de l’oposició, ha tancat els dos primers anys de mandat amb actitud pactista, una postura que, entenen, no s’ha vist compensada. El grup municipal ha formulat mil preguntes –“ho fem perquè el govern no informa l’oposició”- i ha presentat 35 propostes de resolució, 30 de les quals han estat aprovades, però “no executades”, denuncien. La mà estesa continuarà, “però la nostra no és una adhesió cega”, adverteixen.
Meritxell Lluís, portaveu municipal, qualifica el govern de “molt efectista, però poc efectiu”, i critica una gestió “basada en la imatge, la foto i els grans titulars. Van arribar dient que ho capgirarien tot, però s’ha quedat en un lema”.
La formació acusa l’executiu d’utilitzar “la pandèmia com a excusa per aturar-ho tot” i en cita exemples: “Projectes com la Revolució Verda o l’Anella Verda venien de l’anterior mandat”, el Pla Director de Comerç “està pendent d’aprovació”, i les rieres “s’han quedat en molts anuncis, en la creació d’una oficina i la contractació d’un tècnic, poc més”.
Sobre el clima polític de la primera meitat del mandat, Meritxell Lluís critica “la mala relació entre JxT i el PSC, que ho contamina tot”. Durant dos anys “ha costat molt arribar a consensos” perquè els dos partits “estan a matar”.
Pel que fa al debat nacional, JxT està especialment dolgut amb Jordi Ballart. “No és veritat –diu Lluís- que va plegar d’alcalde pel 155. En dos anys, TxT s’ha abstingut en els temes nacionals, provocant que moltes declaracions no s’aprovessin”.