Terrassa

Aules pioneres en educació viària

L’Escola Sant Josep de Calassanç participa en projectes europeus de formació en seguretat del trànsit

Aitor París, Àngels Aguilera i Dani López, coordinadors del projecte “Moving Stars” / Nebridi Aróztegui

Un policia fa una xerrada sobre educació viària, que si els passos de vianants, que si les precaucions, i un dels alumnes que han assistit amb aparent atenció a la ponència surt de l’escola i creua corrent el primer carrer sense tenir en compte el pas de vianants ni res semblant. No és massa freqüent, però passa. I la intenció d’autoritats de Trànsit i educadors és que deixi de passar. I hi ha una escola de Terrassa, l’Escola Sant Josep de Calassanç, que duu a terme projectes d’educació viària potents i innovadors en col·laboració amb la Unió Europea, i que prepara un programa pioner, associat a autoritats de Trànsit de Grècia, per impregnar tota l’educació del col·legi amb conceptes de seguretat del trànsit.

“Ens vam adonar que els sermons serveixen de poc. Els nens són molt sensorials i han de viure les experiències,” afirma Àngels Aguilera, directora de l’Escola Sant Josep de Calassanç i una de les artífexs del projecte “Moving Stars (Moving Safely All Roads)”, iniciativa en la qual participen el col·legi terrassenc i la direcció nacional de Trànsit de Grècia i que ha estat triat per la Unió Europea en les seves beques Erasmus+ de formació del professorat. En comparació amb altres generacions, els nens passen menys temps jugant al carrer i no usen tant com els seus pares o avis la bicicleta. Els infants dediquen gran part del temps lliure a les noves tecnologies sense sortir de casa. El nombre de nens que fan esport o, almenys, una hora diària d’activitat física “ha caigut en els últims anys”, reflecteix el programa.

Conclusions: els cotxes dominen els espais urbans, els carrers són percebuts pels pares com un perill, augmenten l’obesitat infantil i altres malalties, els infants han perdut coordinació, equilibri, atenció i visió perifèrica i no adquireixen experiència real al carrer per aprendre a comportar-se “i ser conscients dels riscos”. A molts països no es treballa l’educació viària i els mestres no n’estan ben formats. Els accidents de trànsit són la primera causa de mortalitat infantil i cada tres minuts un nen o una persona jove (d’entre 0 i 19 anys) mor en un accident de trànsit, a peu, amb bici o amb moto.

Vuelta al Cole Policia Municipal Padres niños

Fins aquí, el catàleg d’estadístiques negatives i present millorable. Què fer? En el 2018, l’escola del carrer de les Borges Blanques va començar el seu periple en l’educació viària per posar-la en el centre del seu dia a dia. La Policia Municipal impartia sessions, el col·le participava en el que podia, però Aguilera i el seu equip van notar que faltava una adaptació del treball al currículum. Van començar amb un projecte per a cicle superior i van arribar a organitzar un esdeveniment a Barcelona.

Era el projecte Kross, un estudi de l’estat de l’educació viària a Europa. Com a representants espanyols, mestres de l’escola van acudir a Àustria, Grècia, Irlanda i Polònia per exposar situacions i enfocaments. Es van analitzar parcs temàtics sobre formació en seguretat en el trànsit, es va experimentar amb ulleres que simulaven un estat d’ebrietat i a l’escola es va posar en marxa una aplicació que simulava un recorregut amb bicicleta que no s’activava fins que el ciclista no disposava de tot l’equipament segur. I ara arriba el programa “Moving Stars”, per a tots els alumnes, per a infantil i primària, en el qual l’escola terrassenca és pionera, la representant espanyola en una iniciativa amb organitzacions de Grècia, Polònia, Irlanda i Turquia.

“Vam demanar participar en un projecte que baixés el nivell, que pogués tenir com a destinataris els més petits”, apunta Aitor París, mestre i coordinador, al costat de la directora Aguilera i un company, Dani López, en la part egarenca del programa. I fruit d’aquesta adaptació va néixer “Moving Stars”. La idea del projecte és “combinar els jocs tradicionals de moviment amb aplicacions digitals que continguin aspectes sensorials, lingüístics, cognitius i socials, i elements emocionals, per promoure una aproximació a la seguretat viària en l’etapa de desenvolupament dels alumnes”, resa la proposta.

El joc
Es tracta d’un aprenentatge basat en el joc, aplicant “elements lúdics en contextos habituals d’ensenyament”. Tot està centrat en el moviment, perquè els humans “aprenem millor a través del moviment i la pràctica”. Les recerques realitzades, diuen Aguilera, López i París, “suggereixen que l’activitat física millora la capacitat dels infants per retenir nova informació”.

Amb la potenciació de les habilitats motrius es guanya en equilibri i coordinació, en consciència del propi cos, en força i resistència. Les habilitats motrius ja s’acostumen a treballar als centres educatius, però el projecte europeu en el qual participa l’Escola Sant Josep les connectarà amb la seguretat viària.

Aquest és el quid de la qüestió: els jocs viaris impregnaran les assignatures convencionals. Els infants de P-3, per exemple, rebran classes d’equilibri, però amb el trànsit com a peça clau, o podran jugar a aturar-se en semàfors amb música. Els alumnes més grans jugaran amb una consola per aprendre a moure’s al carrer. En educació física, a més de sortides en bici, s’impartirà una unitat didàctica específica, i els promotors del projecte plantejaran classes de matemàtiques amb gràfics sobre trànsit o crearan concursos d’expressió escrita amb la seguretat com a eix.

“Volem que l’educació viària formi part de totes les disciplines perquè hi ha un buit curricular. A poc a poc podem generar consciència a les famílies. Podem aconseguir que els nens diguin als seus pares que es posin el cinturó de seguretat o baixin la velocitat”, conclou la directora Aguilera

La joia del projecte és una aplicació
“És fàcil adonar-se del que aïllen els auriculars. Podem utilitzar això perquè l’alumnat s’adoni dels perills que comporta l’ús d’aquests dispositius a la via pública.” Àngels Aguilera i els seus companys troben mil i un exemples de la vida diària per dotar de contingut un projecte educatiu i, per tant, de prevenció, que no es quedarà a l’escola que el promou. Els coordinadors del programa a Terrassa tenen previst viatjar a Grècia el setembre pròxim per contribuir a perfilar una de les peces clau del projecte: la creació d’una aplicació tecnològica. Serà una eina pedagògica de realitat virtual, desenvolupada per una empresa, que podrà ser compartida després pels col·legis que vulguin utilitzar-la, i de manera gratuïta. “Serà una aplicació de joc”, indica Dani López. El projecte s’implantarà en el col·legi del carrer de les Borges Blanques en el curs pròxim i Terrassa acollirà un esdeveniment “multiplicador” sobre el programa. Serà multiplicador precisament pel seu caràcter divulgatiu, perquè l’educació viària no tindria sentit si es quedés tancada en una escola.

To Top