Un total de 840 alumnes de Terrassa comencen avui les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) que duraran fins al divendres. D’aquest nombre d’estudiants hi haurà 252 (un 30 per cent) que podrà fer la selectivitat a Terrassa; en concret 117 ho faran a El Vapor i la resta, 135, a l’Escola-Vedruna Vall. La majoria (588) s’haurà de desplaçar fins al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a Bellaterra i es repartiran entre les diferents facultats i escoles assignades.
El fet que Terrassa tingui dos edificis educatius per aquests exàmens és una novetat respecte al que venia sent habitual, que era que tots els alumnes havien d’anar a la UAB. L’única edició diferent va ser la de l’any passat que, amb la pandèmia, la majoria d’alumnes van fer les proves a la ciutat i solament un grup d’alumnes de l’Institut Can Jofresa va haver d’anar a la UAB. Aquest centre es va queixar perquè va considerar que se l’havia discriminat respecte als altres.
La secretaria d’Universitats deuria de prendre nota. El cas és que els 34 alumnes de l’INS Can Jofresa que s’han matriculat per fer les PAU d’aquest any, han estat destinats a El Vapor del carrer de Colom. Allí també hi anirà l’alumnat de Cingle i Gresol i de l’Institut Can Roca. Per la seva banda, el Vedruna-Vall acollirà als alumnes de l’Escola Pia i del mateix Vedruna.
La recuperació de tribunals d’examen a Terrassa és possible a les converses que es duen a terme amb l’Ajuntament. El regidor d’Universitats, Josep Forn, es va mostrar satisfet però va reconèixer que no és la situació idònia. “Seguim treballant perquè tots els alumnes es puguin examinar a la seva ciutat. El què passa és que Universitats i la UAB demanen uns requisits concrets. Tenim la pega que les PAU coincideixen amb exàmens a les escoles universitàries i, per tant, no podem disposar de les aules d’aquests centres. L’any passat va ser possible perquè, amb la Covid-19, la selectivitat de juny es va fer més tard i les escoles universitàries ja estaven lliures d’activitat”. Forn diu que voldríen habilitar la Fira de Terrassa, però la inversió per quatre dies és massa elevada.
Haver de desplaçar-se a la UAB quan la ciutat es promociona a ni vell universitari és una cosa que no s’acaba de comprendre en els centres de secundària, que segueixen reivindicant que l’Ajuntament cerqui solucions. L’Escola Cingle ha estat sempre una de les que més ho ha demanat, però aquest any estan contents perquè els hi ha tocat el Vapor i el tenen a dues passes de la seva seu. La proximitat ajudarà, però no minimitzarà els nervis que genera la selectivitat. “A mesura que passen les hores i s’acosta el dia D, sento que estic més estressat”, deia ahir al migdia Lucas Borrego, des de casa, repassant matèries. “Anem preparats encara que sempre hi ha incertesa”, va afegir Marta Rodriguez, companya de Lucas. Sensacions normals abans de las PAU, però una mica més especials perquè han viscut una etapa final marcada per la Covid i per si es suspenien o no les classes al centre. “Les classes en línia han obligat a canviar el xip i tenir més força de voluntat”, va manifestar Joana Armengol, de l’INS Terrassa. “La majoria preferim el model presencial. Les classes en línia perden efectivitat”, va considerar Sara Cayuela, companya de la Joana.