Terrassa

Mina i Agbar reactiven demandes contra la municipalització de l’aigua a Terrassa

Les concessionaries trenquen la treva amb l’Ajuntament

Oficines de l'empresa municipal Taigua, a l'antiga seu de Mina / Nebridi Aróztegui

Dos anys després de la municipalització de la gestió de l’aigua a Terrassa i de l’acord de pau entre Mina i l’Ajuntament, que va comportar la retirada o suspensió d’onze procediments legals, la companyia i Agbar han reactivat la via judicial contra el procés. Les empreses han decidit tornar a portar l’administració local als tribunals i han reactivat un total de sis demandes, concretament Mina les que qüestionen la reversió de bens, les presentades contra la tercera i la quarta pròrroga de la consessió i un altra contra els requeriments formulats per l’Ajuntament, com a titular del servei, de l’entrega de dades dels abonats i dels recursos informàtics. Segons fonts municipals, Agbar recupera la demanda contra l’acord de ple del 22 de març de 2018 que aprovaba el canvi de model a la gestió pública i Mina torna a activar també el contenciós contra la creació de Taigua, l’empresa municipal.

Els processos judicials reactivats ara se sumen a l’únic que va continuar actiu judicialment en el moment de l’acord a dues bandes. Es tracta de la peça nuclear en la batalla judicial que Mina/Agbar i l’Ajuntament de Terrassa han lliurat els darrers anys. Concretament la que fa referència a la municipalització de la gestió del servei i a la reversió de bens.

La darrera sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a l’Ajuntament i declara extingida la concessió a Mina de 1941. El pronunciament judicial, que estima parcialment el recurs d’apel·lació de l’Ajuntament, estableix que Mina ha de tornar a la ciutat la xarxa de distribució d’aigua en la seva totalitat, els instruments d’anàlisi, l’utillatge i els equips informàtics del laboratori, a banda dels que fossin adquirits a càrrec de les tarifes del servei. La resolució no és ferma i pot ser recorreguda davant del Tribunal Suprem.

Mina i Agbar han trencat la treva coincidint amb els dos anys de l’acord suscrit amb l’Ajuntament. En aquell moment, les dues parts van fer gestos de bona voluntat. Els operadors van retirar o suspendre un paquet de contenciosos y el municipi es va comprometre a subcontractar Mina com a proveïdora de serveis, a banda de llogar la seva seu del carrer Societat com a local de la nova empresa pública Taigua. Aquest compromís tenia un període dos anys, després dels quals l’administració es reservava el dret a buscar nous proveïdors.

To Top