Terrassa

40 municipis defensen la gestió pública de l’aigua i planten cara a la judicialització

Denuncien l’estratègia dels operadors privats d’ofegar amb demandes i recursos els processos de municipalització

Els representants dels 40 municipis per la gestió pública posen al dipòsit d'aigua de Can Boada / Nebridi Aróztegui

Més de 40 alcaldes i representants municipals han defensat aquest matí a Terrassa la sobirania municipal i la defensa de la gestió pública de l’aigua i han denunciat la judicialització dels processos de municipalització. Ho han fet de manera simbòlica al dipòsit d’aigua de Can Boada, on s’han fet una foto de família per mostrar la voluntat de “fer lobby”, en paraules de la tinent d’alcalde de Territori i sostenibilitat de Terrassa, Lluïsa Melgares. Els ajuntaments han assenyalat Agbar i la seva ofensiva contra els processos remunicipalització a Catalunya. En un manifest, denuncien “l’obsessió d’Agbar d’avantposar els seus interessos i la seva necessitat de repartir beneficis i dividends, a costa de les decisions democràtiques dels ajuntaments, la sobirania municipal, l’interès públic i la voluntat de la ciutadania de mantenir un servei essencial i un dret humà com l’aigua sota l’esfera pública”.

Liderats per Terrassa, municipi que ha exercit d’amfitrió, han participat en la trobada representant dels ajuntaments de Barcelona, Sant Cugat, Girona i Manresa, entre d’altres. També Eloi Badia, vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i vicepresident també de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), que agrupa als municipis en defensa de la gestió pública. “La història de l’aigua és la del conflicte entre els drets i els privilegis -ha afirmat a Terrassa a regidora de l’Ajuntament de Barcelona Janet Sanz-. Històricament, la legalitat s’ha posat del costat d’uns per garantir els privilegis de les companyies, beneficiant la mercantilització d’un dret humà com l’aigua”. Ara, “els ajuntaments hem demostrat que podem capgirar la norma”.

Els electes han posat a Terrassa darrere d’una pancarta en defensa de la gestió pública de l’aigua. En aquest moment, han explicat, tots els municipis petits o grans, que han iniciat un procés de remunicipalització afronten una pluja de recursos i demandes que busquen “bloquejar els processos”, una estratègia de lawfare dirigida pels operadors privats que recorren i impugnen sistemàticament les decisions dels consistoris.

La regidora Lluïsa Melgares ha manifestat “l’orgull” de la ciutat de Terrassa per haver culminat, ara fa dos anys, la remunicipalització de la gestió de l’aigua a la ciutat i ha recomanat a la resta de consistoris “llegir en veu alta” la darrera sentència del TSJC que dóna la raó a l’Ajuntament i declara extingida la concessió a Mina. Melgares ha acusat els operadors privats recórrer tots els processos de municipalització amb demandes “que no persegueixen un objectiu judicial, sinó bloquejar les decisions dels consistoris”. L’AMAP defensa que “no estem davant un debat jurídic, sinó d’un abús dels grans per entorpir el debat democràtic”. En aquest sentit, Melgares ha anunciat que portarà a l’Associació la proposta d’explorar la via legal amb una acció conjunta contra el que considera un “abús de dret“.

To Top