Terrassa

El risc de rebrot cau a moderat i és el més baix en 10 mesos

Els indicadors epidemiològics es desplomen a la ciutat, on el risc de rebrot està per sota de 90 i només dos de cada cent tests donen positiu. Als hospitals, cauen els ingressos i les defuncions

Campanya de vacunació al centre cívic Montserrat Roig /Alberto Tallón

El risc de rebrot de la pandèmia de la Covid-19 continua baixant a la ciutat, on ha passat d’alt a moderat i en aquest moment se situa als nivells de finals de juliol. Fa 10 mesos, a ple estiu, la circulació del virus era moderada. Avui, l’avenç de la campanya de vacunació contribueix a la baixada dràstica dels contagis i de la propagació de la malaltia.

Les últimes xifres de positius mostren la frenada de la pandèmia a la ciutat. Només un 2,4% de les persones que se sotmeten a una PCR o a un test d’antígens dona positiu.

Als hospitals, la situació també millora de manera notable. Pel que fa als ingressos, tant a l’Hospital de Terrassa com a Mútua el mes de maig han caigut respecte a l’abril. Al Consorci, han passat d’una mitjana diària de 5-6 ingressos a 2-3 i la setmana passada van tenir tres dies sense cap entrada a planta per Covid. A Mútua, les taxes d’ocupació de llits han baixat del 65% al 22% en planta i del 60% al 30% a l’UCI.

Als dos hospitals, la mitjana d’edat dels pacients ronda els 60 anys. “Les residències de gent gran pràcticament no en tenen casos i els majors de 80 anys que ingressen són pocs i no han estat vacunats, habitualment perquè el pacient no accepta la vacunació”, explica Jaume Boadas, director assistencial del CST.

Les estades hospitalàries són inferiors en aquesta tercera onada: 7 dies a l’Hospital de Terrassa, on eren de 15 dies a la primera onada i de 10 dies a la segona. A l’UCI, l’edat mitjana dels positius és de 67 anys i el pacient més jove ingressat tenia 29 anys. Pel que fa a la mortalitat, al CST la majoria de dies de la quarta onada no han registrat cap mort per Covid.

“La situació a planta ara és molt bona”, comenta la doctora Yolanda Cuesta, directora mèdica de Mútua. Al centre hospitalari els pacients “són més joves, amb poca morbiditat i l’estada és més curta que mesos enrere”.

La vacunació dels essencials
La situació millora als hospitals i la vacunació avança a velocitat de creuer. L’administració de la segona dosi contra la Covid-19 als col·lectius essencials es va avançar ahir a Terrassa i els primers professionals que van ser citats al punt de vacunació del centre cívic Montserrat Roig van haver d’esperar.

Salut tenia previst començar avui la prescripció dels col·lectius essencials a la Regió Metropolitana Nord, però l’arribada de les vacunes va aconsellar avançar la campanya i això va provocar cues puntuals i esperes superiors a les habituals. La coincidència dels dos col·lectius –professionals i ciutadans entre 50 i 59 anys– va complicar el matí, tot i que en la majoria dels casos les esperes no van superar els quinze minuts. Al centre cívic Montserrat Roig, la vacunació avançava ahir ràpida. La prescripció es fa a la sala d’actes, on el flux d’entrada està subjecte al ritme de vacunació i als protocols d’aforament.

Els primers membres dels col·lectius essencials van rebre ahir per defecte la segona dosi amb Pfizer, excepte quan la persona demanava tornar-se a vacunar amb AstraZeneca. A Terrassa, durant el matí el gruix dels membres dels col·lectius essencials van triar repetir la vacunació amb AstraZeneca. Molts portaven el consentiment informat, que es pot descarregar a Canal Salut, o bé l’emplenaven al punt de vacunació.

Pel que fa als menors de 60 anys que han rebut la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca, Salut informa que ja poden demanar cita mitjançant la web vacunacovid.catsalut.gencat.cat.

El risc de rebrot cau a moderat i és el més baix en 10 mesos
To Top