Terrassa

La proposta d’activar els locals buits rep un nou suport, ara de les empreses

Cecot proposa incorporar la perspectiva de la promoció econòmica i demana solucions específiques per als edificis emblemàtics que queden buits al centre

Les empreses veuen amb bons ulls donar un nou ús als locals buits / Alberto Tallón

El govern municipal aprova aquest divendres al ple un paquet de mesures perquè els locals buits de la ciutat puguin aixecar persianes i acollir oficines, habitatges protegits o adaptats i ho fa amb un nou aliat: les empreses. La patronal Cecot “celebra” la decisió municipal, que ja va comentar la Cambra de la Propietat.

El regidor d’Urbanisme, Carles Caballero, va presentar dijous el projecte municipal a la patronal Cecot. La seva àrea porta al ple una modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que amplia els usos dels locals buits dels eixos comercials per evitar el continu de persianes baixades obrint la porta a la instal·lació d’oficines, serveis immobiliaris, consultories o despatxos. En paral·lel, deu carrers de la perifèria del centre històric de la ciutat podran transformar els seus baixos en habitatges protegits o adaptats a persones amb mobilitat reduïda.

Cecot va emetre dijous un comunicat en què aplaudeix la iniciativa i recorda que, en els darrers anys, “diferents sectors econòmics han manifestat preocupació” per la “tendència a la desertització dels carrers més comercials o l’abandonament de locals”. El sector del comerç, l’immobiliari i també el Gremi de la Construcció del Vallès van seure dijous a la taula de la Cecot i ho van fer amb propostes.

Les empreses demanen que la mesura incorpori la visió dels sectors i s’abordi de manera transversal, sumant a la perspectiva comercial la urbanística i la promoció econòmica.

Cecot proposa al govern municipal la necessitat de trobar solucions específiques també per als edificis emblemàtics que estan ubicats al centre o als eixos comercials i que quedin buits. I posa com a exemple l’immoble que ocupa al carrer Major la cadena H&M, que té previst el seu tancament.

“La mesura d’aixecar les restriccions del POUM als locals comercials és un pas important i ens sembla oportuna –comenta Cristina Escudé, presidenta de Cecot Comerç. Ara bé, si al centre es mantenen les restriccions, què farem amb els edificis emblemàtics que quedin buits o que ja ho estan?”

El sector creu que “cal una actuació per revitalitzar els grans espais del centre que han quedat buits i que s’hi torni a instal·lar activitat econòmica”.

Nous carrers per a vianants
A la trobada també es va parlar de fer per a vianants nous carrers, que farà un pas endavant aquest estiu. “Si es fa bé –ha dit Escudé– ho veiem positiu, i per bé ens referim al fet que els carrers convidin a passejar i no limitar-nos a pintar terres i deixar pilones.”

Cecot recorda que un estudi de 2018 presentat a la Setmana del Comerç identificava més de 30.000 locals buits a Catalunya, 936 a Terrassa. El creixement de les compres en línia i la irrupció de la pandèmia han accentuat el problema, que també rau, opina Cecot, en “una política erràtica dels últims governs municipals”.

Una tercera part pot ser habitatges
Cecot vol ser actor en el procés per “repensar” nous usos dels locals fora dels eixos. La patronal recorda que els menors de 35 anys i els majors de 65 són candidats als nous habitatges situats als baixos dels edificis. I apunta que l’informe sobre els locals que va ser publicat el 2018 calculava que un de cada tres locals buits pot ser habitatge.

La proposta d’activar els locals buits rep un nou suport, ara de les empreses
To Top