Digitalització, recerca i retenció de talent. Són les tres apostes de futur del Parc Audiovisual de Catalunya (PAC) i la seva carta de presentació als fons europeus Next Generation. La proposta egarenca ha fet un salt de qualitat després de la seva participació, el darrer cap de setmana, a la fira de turisme Fitur, concretament a la divisió audiovisual Fitur Screem, i de compartir projecte i teixir complicitats amb el sector i amb la Secretaría de Estado de Digitalización e Inteligencia Artificial.
El sector audiovisual presenta divendres les seves manifestacions (candidatures) als fons europeus i Terrassa ho fa amb un projecte renovat, que transcendeix la dimensió de la digitalització per endinsar-se en el terreny de la recerca i l’aposta per la col·laboració entre la universitat i l’empresa.
El parc porta als Next Generation la seva ampliació amb dos nous platós de grans dimensions i la digitalització de les seves instal·lacions. Serà la base de la nova via per convertir-se en un laboratori de recerca i de transferència de coneixement.
“El Parc Audiovisual és una de les marques de ciutat i treballem per generar un ecosistema complet del parc i les universitats, aprofundint en la generació de coneixement i transferència a les empreses”, comenta Josep Forn, regidor de Projectes Audiovisuals.
El mercat audiovisual ja ha fet el salt dels decorats físics al 3-D. Les plataformes i les grans productores abandonen els grans exteriors, sotmesos a incerteses com el clima, per apostar per estudis integrals, a l’estil Hollywood, amb oferta de platós, oficines, allotjament, serveis de film office i accés àgil a empreses del sector.
El Parc Audiovisual ja funciona com una factoria integral per a les grans produccions, amb tots aquests serveis. Ara, l’ampliació amb més platós i la digitalització de les seves instal·lacions permetran a les productores mantenir connexions en “streaming” amb tot el món i treballar amb els seus proveïdors 3-D, tot garantint la velocitat d’execució que avui reclamen les plataformes, abocades a la producció de sèries i films de ràpida factura i espectacularitat.
És el cas de la pel·lícula “Mank”, que emet la plataforma Netflix. El film en blanc i negre de David Ficher sobre el guionista de “Ciutadà Kane”, que recrea la ciutat de Los Ángeles els anys 30 amb escenaris 3-D.
5-G, entorns virtuals 360…
L’adequació tecnològica dels platós del Parc Audiovisual coincideix amb els requisits dels New Generation i obre la porta a produccions de primer nivell i “ens fa competitius a escala mundial”, apunten des del PAC.
Ara, el projecte posa l’accent a oferir una infraestructura moderna i digitalitzada a la recerca universitària, en oferir “un entorn professional al servei de la recerca”, comenta Forn.
El PAC obre els seus platós a la recerca científica i tecnològica perquè avanci en projectes com l’aplicació dels sistemes led al cinema, la incorporació de la tecnologia 5-G, l’experimentació amb entorns digitals en 360 graus o la recerca en nous tractaments del so i la imatge.
Ho farà de la mà de la universitat i de les empreses del sector audiovisual, amb les que ja manté un contacte permanent. “Un dels objectius del projecte -recorda Josep Forn- és retenir el talent.”
La ciutat disposa d’un ampli ecosistema universitari i d’estudis digitals que, juntament amb el Parc Audiovisual, ha avalat el reconeixement com a “Terrassa City of Film” per la Unesco.
Un exemple de recerca i transferència de coneixement a l’empresa és el projecte del Parc Audiovisual amb el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC i amb Telefónica. Junts han treballat en el desenvolupament d’elements digitals per fer les llars més confortables i segures, amb projectes com el “Lab 360” i el “Lab Digital Home”.
La col·laboració amb l’Escola Superior de Cinema de Catalunya (ESCAC) també és una realitat. El centre ha convertit Terrassa en un plató de rodatges i les instal·lacions del PAC són escenari de pràctiques dels estudiants de cinema.
El Parc Audiovisual dóna ara un nou pas endavant de la mà dels fons Next Generation per transformar les seves instal·lacions i els seus platós en un gran laboratori de recerca i coneixement.
Des de la factoria de l’audiovisual, Josep Forn recorda que un dels avals que reforcen la candidatura de Terrassa als Next Generation és que “el retorn serà immediat. En sis mesos els nous platós digitalitzats poden estar en servei i acollint produccions”. El regidor comenta que Terrassa ofereix un ecosistema integral a la indústria de l’audiovisual i que, “amb Barcelona, a 30 minuts, l’oferta a les empreses és encara més potent”.
Ara, totes les candidatures miren Madrid. Divendres, 28 de maig, és l’única data certa en aquest moment en la cursa pels fons europeus. És el dia límit per a la presentació de les modificacions dels diferents candidats, tot i que el Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital hauria deixat la porta oberta a entregues posteriors.
De moment, el ministeri ha garantit una aportació de 1.600 milions d’euros als projectes que s’emmarquen en el España Hub Audiovisual, del qual forma part Terrassa, a través del hub audiovisual de Catalunya. El Govern central farà el primer cribratge de projectes abans de remetre a Europa les candidatures aspirants als Next Generation.