Terrassa

Les queixes pels contenidors arriben al ple

Protesta veïnal a Grups Gibraltar-Lluís Companys

Contenidors als voltants de la plaça de Lluís Companys / NEBRIDI ARÓZTEGUI

No defalleixen. Els veïns contraris als canvis en la ubicació de contenidors a la plaça de Lluís Companys i voltants han fet un volt de rosca a la seva protesta i, en paral·lel a una recollida de centenars de signatures per traslladar-les a la Síndica de Greuges, participaran en el ple municipal de divendres amb una proposta ciutadana:  reclamen la compra de camions de recollida lateral esquerra i la recuperació dels sentits de circulació anteriors als canvis i de les places d’aparcament eliminades.

A l’inici del 2021, l’Ajuntament va reordenar els contenidors de residus del barri, col·locant els nous, de recollida lateral, i alterant el trànsit. Els recipients només poden ser recollits des de la part dreta dels camions, perquè no hi ha vehicles de recollida pel costat esquerre. Molts veïns es van queixar per la falta de visibilitat dels conductors de vehicles en algunes interseccions.

El govern municipal va moure recipients de lloc. Per exemple, per millorar la seguretat a passos de vianants. Per als crítics, es tracta de pegats. En la proposta que llegirà un dels impulsors de la iniciativa, Antonio Algar, s’especifica que la limitació de disposar només de camions de recollida per la dreta ha comportat una reubicació de contenidors de diverses bateries “i la inversió del sentit de circulació dels carrers d’Alexandre Galí i Francisco de Vitoria entre el carrer de la Hispanitat i la d’Amadeu de Savoia”.

El barri té carrers d’un sol sentit, encaixats entre les vies del tren, la ronda de Ponent i l’avinguda de Josep Tarradellas, i molts  edificis són antics, sense aparcaments. És un sector “molt limitat en espai”. Per solucionar un problema de residus, “s’han creat altres pitjors”. Aquests són els problemes exposats. Primer: s’ha creat una rotonda interior i ha augmentat la distància a recórrer pels conductors i, per tant, la densitat de trànsit. Segon: s’ha imposat una reducció de places d’estacionament (unes 30) “sense avaluar les necessitats del barri” i sense alternatives. Tercer:  hi ha més contaminació i soroll. Quart: la inseguretat del trànsit en creuaments. Cinquè: l’impacte estètic dels contenidors de grans dimensions és evident. En resum, els canvis han suposat “una degradació evident del barri” i s’ha fet sense consultes prèvies.

Planificació

La proposta compta amb el suport formal de les associacions de veïns de Grups Gibraltar-Lluís Companys, Can Boada Casc Antic, Torrent d’en Pere Parres, la FAVT i Prou Barreres. “Si han comprat deu camions iguals, hem de pensar que hi ha hagut una mala planificació”, sostenen els impulsors de la campanya.

Lluïsa Melgares, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, recorda que el model és producte d’un estudi i consens de fa anys i que els costos d’adquirir tres camions de recollida per l’esquerra, amb els consegüents contenidors adaptats, és inassumible. Lluïsa Melgares destaca que molts veïns de la zona estan d’acord amb el nou model i que la millora de la neteja al sector és innegable.

El Consistori s’obre a millorar la situació, però els veïns crítics “demanen un impossible” que implica canviar tot el model de recollida, conclou la tinent d’alcalde. L’Ajuntament intentarà paliar el dèficit d’aparcament permetent l’estacionament nocturn al carril-bus de l’avinguda de Josep Tarradellas.

Les queixes pels contenidors arriben al ple
To Top