Terrassa

Un pla de 5 anys per a prevenir incendis forestals

El pla municipal 2021-2026 invertirà més de 400.000 euros en el manteniment i millora de senyalització, hidrants i camins

Incendi forestal a Can Colomer / Nebridi Aróztegui

Terrassa disposarà aquest estiu d’un Pla de Prevenció d’Incendis Forestals renovat, amb un programa d’inversions i manteniment de les infraestructures que supera els 400 mil euros. El document, que conté les mesures per reduir les causes dels incendis, limitar-ne els efectes i facilitar-ne l’extinció, tindrà una durada de cinc anys: 2021-2016. Les actuacions previstes les finança la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, via subvenció a l’Agrupació de Defensa Forestal de Terrassa (ADF), l’encarregada de desenvolupar les funcions de prevenció. L’Ajuntament cobreix la diferència entre l’aportació institucional i la despesa real mitjançant un conveni anual.

Senyalització i manteniment
El pla preveu una inversió de 400.708 euros en senyalització, manteniment de la xarxa de punts d’aigua i en la conservació i millora de les infraestructures de prevenció.
El pressupost més important correspon a la senyalització de direcció als hidrants situats en el territori, en la qual s’invertiran 210 mil euros. En total, terrassa disposa d’una xarxa de 19 hidrants en zones com Can Palet de Vista Alegre, Les Martines, l’Estació de Torrebonica, la Masia dels Bellots o la residència Mossén Homs, entre altres punts de columna seca i humida.

Les basses
A banda, al terme municipal hi ha nou dipòsits d’aigua d’acumulació on està previst invertir 22. 200 euros en tasques de manteniment. S’intervindrà a les basses, es farà neteja dels voltants, repàs de la tela i la tanca i es procedirà a la instal·lació de rampes de sortida de fauna. S’actuarà a vuit dipòsits, entre ells el de Ca n’Arnella, el de La Pineda, el de Can Font del Gaià i el de Ca n’Amat de la Muntanya.

Després de la senyalització d’hidrats, la inversió més important que es farà els pròxims cinc anys serà en actuacions en la infraestructura de prevenció. Es destinaran 146.298,10 euros a tasques de manteniment i conservació i 22.410 euros en millores.
Les partides més importants aniran al manteniment del ferm de les seccions de servei d’algunes vies, entre les quals el camí de Can Font de Gaià al camí de la carena del Molinot, Més d’11.000 euros que s’executaran els anys 2023 i 2026. 10.000 euros s’invertiran en el camí de Ca n’Amat de la Muntanya al camí vell de Matadepera a Rellinars (2021 i 2025) i 8.000 euros al camí de Roques Blanques a la Serra del Troncó (2021 i 2025).
El pla també proposa un seguit d’intervencions a punts crítics de la xarxa viària bàsica, en alguns casos al pas per torrents i rieres i als accessos a camins.

El terme muicipal de Terrassa, zona de risc

El terme municipal de Terrassa és considerat zona d’alt risc d’incendi forestal per la presència de zones boscoses al seu entorn natural i per la proximitat al Parc Natural de Sant Llorenç. Aquesta condició obliga la ciutat a disposar d’un pla de prevenció d’incendis forestals que es va aprovar per primera vegada a la ciutat l’any 1994. Des de llavors, el document s’ha renovat cada quatre anys per actualitzar l’estat de les infraestructures de prevenció i extinció. El darrer pla correspon al període 2016-2019 i es va prorrogar fins a l’any 2020. El nou Pla Municipal de Prevenció d’Incendis forestals de Terrassa 2021-2026 se sotmetrà a votació divendres 28 de maig al ple municipal. Ha estat elaborat per l’oficina tècnica de prevenció municipal d’incendis forestals de la Diputació en col·laboració amb l’Ajuntament.

Un pla de 5 anys per a prevenir incendis forestals
To Top