Terrassa, Next Generation

Isaac Albert, portaveu del Grup Municipal d’ERC i primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Terrassa

En aquests darrers mesos hem parlat molt de la pandèmia, dels seus efectes en l’àmbit de la salut, també en l’àmbit social i econòmic…

A les portes de l’esperada tornada a la “normalitat” i d’uns anys on les polítiques de recuperació seran claus en el present i futur del nostre país i de la nostra ciutat, treballem amb la voluntat d’avançar en projectes transformadors i de futur per a la ciutat de Terrassa. Arribats aquí, i si vols demostrar al món que estàs a la moda, has de parlar dels fons Next Generation. Tothom en parla. Però de què estem parlant?

Situem-nos… Som davant d’una crisi, global i transversal, que ja ha provocat i provocarà canvis socials i econòmics inevitables. De les crisis, se’n surt enfortit, diuen… però dir que una crisi és sinònim d’oportunitat és una bajanada si no et prepares per gestionar i incidir en els canvis que provoca. Les transformacions provocades per la crisi de l’any 2008 van demostrar-nos com de malament es poden arribar a pair les esquerdes d’un sistema positivista que tira la pilota endavant. Les lluites de finals del segle XX per la implementació de la democràcia, consolidar un sistema educatiu de qualitat, universalitzar la salut, crear empreses, treball de qualitat, consolidar l’Estat del benestar… semblaven quedar cada vegada més lluny i menystingudes quan la pandèmia, trencant la realitat mundial,ha constatat que, sense certs fonaments, això hauria petat del tot. I també… que el model és caduc i que ens toca decidir cap a quin costat cau el nou model econòmic, social, productiu i mediambiental.

Sóc molt conscient que, en moments com l’actual, se’ns fa molt difícil pensar en el futur, ja que la gestió del dia a dia no ens deixa temps per pensar cap a on volem anar i com hi volem anar. Ara, hem de ser capaços de buscar solucions, de gestionar les urgències que tenim a curt termini, però també és el moment de dedicar més hores i més esforços a definir quin futur volem per nosaltres i pels nostres fills. I és aquí on els Fons Next Generation tenen un paper important. No podem seguir perpetuant les diferències socials, augmentades després de cada crisi, amb polítiques clientelars, de curta volada, que sota una suposada proximitat acaben sent polítiques a la carta, on tot és possible, volent canviar-ho tot perquè tot continuï igual. Transformació i futur.

En aquest sentit, la potent injecció de fons econòmics de la Unió Europea té un plantejament inicial francament positiu, al lligar el suport a la inversió per aconseguir una recuperació sostenible, al mateix temps que es promouen prioritats ecològiques i digitals. Un marc general que l’Estat espanyol ha traduït en un pla nacional amb 27 eixos estratègics i on des de Catalunya s’han creat dues corporacions especialitzades on també participa el món local.

De fet, des d’un inici es diu que el municipalisme i la política de proximitat, així com les entitats i el teixit econòmic, podran presentar projectes transformadors per a aquesta recuperació. I, malgrat els dubtes i les suspicàcies que hi puguin haver envers com s’acabaran distribuint aquests fons, des de Terrassa, fa mesos que treballem de forma transversal per tal que els projectes estratègics de la nostra ciutat (públics i privats) puguin aprofitar-se d’aquesta oportunitat.

Parlem d’una feina important on, de moment, s’han detectat (sabem que n’hi pot haver més) 38 projectes públics i privats, disposats a incidir en camps tan diversos com la mobilitat, la inclusió, la recuperació del patrimoni fabril, la resiliència, la transformació digital al servei de les persones, la lluita contra l’exclusió social… Projectes estratègics que han de dibuixar el futur d’aquesta ciutat on des de l’Ajuntament s’ha treballat per construir aliances amb altres administracions i els sectors especialitzats (com amb el gran projecte al voltant de l’audiovisual), però on també es defensaran com a pròpies totes aquelles iniciatives d’entitats i agents econòmics de la ciutat que han demostrat, un cop més, que aquesta ciutat no es vol quedar enrere. Parlem de conèixer i reconèixer el que passa a Terrassa i, el que és més important, el que hi pot passar, amb la voluntat de transformar un espai, un territori, en benefici del seu teixit social i econòmic. Els pròxims anys han de ser els de la reconstrucció. Tots els recursos disponibles, propis i externs, s’han de posar al servei de la reconstrucció de la ciutat. Els fons Next Generation són una enorme oportunitat per a Catalunya i per a Terrassa per construir una economia més productiva, resilient i sostenible i per això han d’estar ben gestionats.

Nota de l’editor: Diari de Terrassa obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.

To Top