El projecte de la Via Verda torna a estar sobre la taula del debat polític i mediambiental. La idea de crear un nou corredor ecològic i paisatgístic entre el Parc Natural de Sant Llorenç i el Parc de Collserola va sorgir el 1996 a Terrassa. Dues dècades després, els ajuntaments del Vallès Occidental demanen al Govern de la Generalitat que fixi els límits del corredor i el doti d’una figura de protecció i d’un pla director que l’elevin a la categoria d’espai protegit.
La Via Verda travessa la plana del Vallès de nord a sud. Són 17 quilòmetres de bosc, activitats agrícoles i espais urbanitzats. En aquest moment, només hi ha un tram senyalitzat amb itineraris a peu i bicicleta entre Bellaterra, Cerdanyola i Sant Cugat.
La Via Verda comença al peu del Parc Natural de Sant Llorenç i arriba fins al límit nord del Parc de Collserola, a tocar de Barcelona. El corredor natural encaixa amb els espais protegits de l’Anella Verda a Terrassa i del Parc Agrari de Sabadell. De fet, “es podria caminar o circular en bici sense trepitjar espai urbà”, comenta Carles Rodríguez, conseller delegat en matèria de Territori i Transició Ecològica del Consell Comarcal del Vallès Occidental.
Ús intensiu del medi
El projecte de la Via Verda pren força en l’actual context de pandèmia, que ha derivat en un ús intensiu dels espais naturals, i en un context d’emergència climàtica que planteja la urgència de protegir la biodiversitat.
La pandèmia de la Covid ha incrementat les sortides al Parc Natural de Sant Llorenç i al Montseny, on la pressió dels excursionistes ha anat acompanyada d’actituds incíviques. “Sabíem que els parcs naturals hi eren, però la pandèmia ens ha canviat. Anem tots de cop, als mateixos llocs i llencem residus. Hem d’aprendre a gaudir de la natura cuidant del medi”, apunta Rodríguez.
La Via Verda ha de contribuir a descongestionar els espais més saturats, oferint una alternativa atractiva en la plana del Vallès.Rodríguez recorda que “en matèria de protecció de la diversitat i del paisatge no tenim temps. Com abans actuem millor”.
Pendents del nou conseller
En aquest moment el Consell Comarcal del Vallès Occidental i els municipis vallesans miren al vicepresident Aragonès, pendents de la formació de Govern i sobretot del nomenament del nou conseller de Territori.
El Consell Comarcal demana a Territori que defineixi els límits de la Via Verda com a corredor i que redacti una figura de protecció i un pla director urbanístic dels espais lliures agraris, forestals i naturals de la Via Verda.
La iniciativa compta amb el suport dels municipis vallesans, que ara ratificaran l’acord en els plens. Terrassa ja ho va fer a la sessió ordinària del mes d’abril.
La iniciativa va rebre una embranzida el 27 de març de 2019 a la UAB, amb el suport del Departament de Geografia i l’associació ecologista i ambientalista ADENC. Acompanyats de representants dels municipis vallesans i dels directors dels parcs naturals de Sant Llorenç i Collserola, van fer una crida a les administracions a recuperar el projecte històric de l’Espai Natural Via Verda i posar fil a l’agulla per crear un instrument de governança.
Ara, el Consell Comarcal del Vallès Occidental i els municipis veuen en la Via Verda, a banda d’un camí per recuperar hectàrees de natura i biodiversitat, una oportunitat per a la dinamització econòmica de la comarca, com a motor de turisme i d’activitat agrícola o industrial.