Les setmanes d’estricte confinament domiciliari de l’any passat, establert per frenar els contagis de coronavirus, es van traduir en un increment en el nombre de deixalles generades en l’àmbit domèstic. En concret, en el 2020 de la pandèmia, cada egarenc va produir 369,95 quilos de residus, gairebé 16 més que els 354,05 quilos del 2019, segons les dades de recollida selectiva bruta del nou Observatori de Residus Vallès Occidental, presentat ahir, i accessible des de la web del Consorci per a la Gestió de Residus de la comarca.
Dit d’una altra manera, cada terrassenc va originar a casa fins a 1,01 quilos de deixalles al dia, davant dels 0,97 quilos del 2019. L’increment en la quantitat de restes creades en plena pandèmia no va venir acompanyada, però, d’un augment en l’índex de la recollida selectiva a la ciutat, que pràcticament va estancar-se, donat que es va situar en el 40,57%. La xifra representa un mínim augment del 0,84%, ja que l’any 2019 a Terrassa es reciclava el 39,73% de la brossa total.
Obrint el focus, el mínim avenç de l’any passat representa un petit pas més en la tendència a l’alça de la recollida selectiva a la ciutat, que s’ha incrementat en gairebé 10 punts des del 2014, quan era del 31,17%. En tot cas, el valor queda encara ben lluny dels objectius marcats per la Unió Europea, que fixa que el 2030 els municipis han de reciclar el 60% de la brossa.
Olis de cuina
Les xifres presentades ahir pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental indiquen que, el 2020, a Terrassa va produir-se un lleuger increment en la recollida selectiva de la matèria orgànica (la fracció que a Catalunya ocupa fins a un 38% de la bossa d’escombraries considerada com a “arquetípica”). L’any passat també hi va haver un mínim augment, en comparació amb el 2019, de la recollida selectiva del vidre i els envasos, mentre que el reciclatge del paper es va estancar, i fins i tot va experimentar una lleugera tendència a la baixa.
El fet que, el 2020, els terrassencs originessin 3.621 tones més de residus que el 2019, a causa de l’increment en les restes generades a casa, va comportar un augment de la recollida selectiva per volum total en la majoria de les fraccions. Un dels augments més significatius es va donar en els envasos, que van passar de les 4.919 tones del 2019 a les 5.621 del 2020. Un altre creixement important es va produir en el vidre (de 3.893 a 4.260 tones) i en els voluminosos, que van passar de 4.784 a 5.213 tones. Una alça curiosa va ser el de la recollida selectiva dels olis vegetals, que van anar de 56 a 66 tones en l’any en què el confinament va incitar molts terrassencs a provar sort a la cuina.
A banda de passar-nos mesos gairebé sense sortir de casa, l’atípic 2020 també va ser l’any del tancament del comerç considerat com a no essencial, que es va veure obligat a abaixar la persiana en el període més dur de la pandèmia. Les restriccions, totals o parcials, viscudes pel sector es van traduir a Terrassa en una caiguda dels residus recollits selectivament al comerç (bàsicament, matèria orgànica, paper i cartró). Així, a Terrassa es va passar de les 3.462 tones de residus generades pel comerç el 2019 a les 2.438 de l’any passat.
A la comarca
L’evolució de la recollida selectiva a la ciutat no difereix massa del tímid avenç que s’ha donat al conjunt del Vallès Occidental. A la comarca, l’índex de la recollida selectiva es va situar en el 42,5% de la brossa generada (1,5 punt més que el 2019). En tot cas, el valor es troba per sota de la mitjana catalana, que és del 45%.
Cada vallesà va produir l’any passat 435 quilos de deixalles, un 3% més que el 2020. D’aquests, 250 quilos van anar a parar a la fracció resta i 185, a la recollida selectiva. De mitjana, cada vallesà va generar el 2020, 1,2 quilos de residus per persona al dia.
Per poblacions, destaca l’augment de la recollida selectiva a Ullastrell. La implantació del sistema porta a porta a l’octubre va fer saltar els índexs de la selectiva del 44% del 2019 al 54% del 2020.
“Estem millorant, però hem de ser més ràpids”, va dir el president del Consorci de Residus i alcalde de Matadepera. “Des de fa uns anys portem una tendència a l’alça en la separació i el reciclatge, però l’hem de poder accelerar”, va concloure.
Més expedients a particulars
L’any passat es van iniciar a Terrassa fins a 1.136 expedients sancionadors, dirigits a particulars i empreses, per haver fet una mala gestió dels residus. La xifra és similar a la del 2019, quan se’n van comptabilitzar fins a 1.118, tot i el període d’inactivitat que hi va haver el 2020 pel confinament total originat per la Covid.
La gran majoria dels expedients sancionadors (1.109) de l’any passat van ser oberts per la intervenció directa de l’equip d’inspectors de residus i 27, per la Policia Municipal. Així mateix, el 2020 van créixer un 176% els expedients oberts a particulars respecte al 2019. A més, es va produir un descens del 74% en el nombre d’expedients oberts a persones titulars d’activitats, com comerç, hostaleria, serveis, transport o indústria.
Aquest descens està vinculat tant al confinament com a les restriccions de funcionament que han tingut les activitats comercials. El principal motiu de sanció pel que fa a la ciutadania va ser abandonar els residus fora dels contenidors.
Matadepera, al capdavant
Un any més, Matadepera és el municipi del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental amb uns nivells més elevats de recollida selectiva. En concret, el 2020, els matadeperencs van separar d’una forma adequada fins al 92,58% de la brossa que van generar, segons les dades de l’Observatori Residus Vallès Occidental. La xifra resulta molt similar a la del 2019, quan l’índex va ser del 92,07%. L’alt nivell de recollida selectiva es deu a què el municipi ja fa anys que va implantar el sistema porta a porta (en concret, va ser el 2005). Vacarisses és el segon dels 16 municipis del Consorci amb un grau més alt de reciclatge, que l’any passat va arribar al 83,76%.
Dos nous vehicles a Eco-Equip
L’empresa municipal Eco-equip, dedicada a la recollida d’escombraries, la neteja viària, així com a la recollida, el tractament i el transport de residus domèstics i industrials, ha ampliat la seva flota. Ahir s’hi van incorporar dos nous vehicles escombradores i l’Ajuntament en preveu la inclusió d’un tercer en les pròximes setmanes. Es tracta d’una maquinària que permetrà substituir dues escombradores antigues. Els nous vehicles tenen una capacitat de 2 metres cúbics, mentre que l’escombradora que s’incorporarà en les pròximes setmanes té una capacitat de 5 metres cúbics. Els estrenats vehicles porten incorporada una mànega aspiradora de 20 centímetres que permet netejar escocells, reixes d’embornals i recollir fruita en grans quantitats.