Quan ens acostem a un contenidor per llençar les escombraries intentem, especialment en l’actual època de pandèmia, no haver-lo de tocar amb les mans i utilitzar els pedals per tirar la bossa. Però no tots els contenidors disposen de pedals. O bé no es troben en bon estat. Aquesta és una de les principals reclamacions o consultes realitzades pels terrassencs quan han estat preguntats per l’Ajuntament, que està a punt d’elaborar la nova ordenança de neteja i gestió de residus. S’han recollit un total de 15 propostes ciutadanes.
Durant un mes, ciutadans i entitats han participat en aquesta mena de “brainstorming” que servirà per a modificar l’ordenança reguladora de la neteja pública i la gestió de residus de Terrassa, que va ser aprovada l’any 2003. Cal, òbviament, revisar i actualitzar aquesta normativa per tal de fer una gestió més sostenible dels residus i, especialment, per avançar cap a una reducció de la generació dels mateixos, així com per incrementar la recollida selectiva.
S’han recollit un total de 15 propostes ciutadanes. La majoria de temes que preocupen als terrassencs en l’àmbit dels residus són precisament els contenidors, el seu estat, la seva practicitat i el fet que es mantinguin nets. Aquests envasos formen part del nostre dia a dia. Hi hem de conviure constantment i el fet que no estiguin en bones condicions, o que no es buidin quan toca, ens pot generar importants molèsties.
Recollida de poda
Una de les propostes ciutadanes fa referència a la recollida de restes de poda de les urbanitzacions. L’usuari en qüestió demana que es faciliti la recollida d’aquesta mena de residu vegetal per tal d’elaborar compostatge o biomassa. Es demana també que s’ampliï també l’horari de la deixalleria mòbil. Un veí explica que al Roc Blanc hi passa només dos dies al mes i a les 12 hores. I un altre assenyala la necessitat que es faciliti la feina als veïns. Recorda que la deixalleria mòbil té 72 parades, però que “la lletra petita diu que funciona només dos dies al mes”. També se suggereix que s’imposi una taxa a aquelles empreses que produeixen plàstics d’un sol ús. D’altres parlen de temes més macro, com l’educació i conscienciació mediambiental. També hi ha qui demana que es revisin els criteris que regeixen la taxa de residus comercials.