“Prodigios”, programa que produeix Shine Iberia i que emet Televisión Española que busca el millor talent en tres disciplines, cant, dansa i instruments, arriba aquest dissabte a la seva semifinal. A aquesta tercera edició, s’ha fet sentir el so del saxo de la terrassenca Gisela Dekort, de 16 anys, que forma part dels nou participants que lluitaran pels sis llocs a la final, dos de cada disciplina. A la gala la setmana passada, es va guanyar aquest lloc a una semifinal on pensa “donar el millor de mi mateixa”.
Tot i que a la seva família no hi ha antecedents musicals, a la Gisela li agrada aquest art i es va decantar pel saxo quan va començar a estudiar-lo. “Es feia una roda d’instruments per poder escollir-ne un i jo estava entre el piano, el clarinet i el saxo. El piano el vaig descartar, ja que els meus pares estan separats i no el podia portar d’un lloc a l’altre. I com que la meva germana tocava el clarinet, vaig preferir canviar i em vaig quedar amb el saxo”, explica. En realitat, aquesta jove terrassenca no coneixia el programa “Prodigios” i va ser per intercessió d’un professor, que va animar-se a participar-hi. “El meu professor de saxo, l’Albert Julià, em va animar a presentar-me al càsting i ens va semblar una bona idea experimentar tot el que engloba participar en un programa de televisió: les gales, tocar amb una orquestra, les valoracions del jurat o les persones que coneixeria”.
Programes anteriors
A partir d’aquí, la Gisela es va dedicar a “mirar els programes de les temporades anteriors” i va descobrir “el que m’havia perdut”. Defineix “Prodigios” com “un programa meravellós, que aposta per la cultura i la música”. La saxofonista egarenca, sobre el que més l’ha sorprès de participar en un programa de televisió, assegura que és “la gran quantitat de persones que són necessàries per gravar un programa d’aquestes característiques” i destaca que “tots treballen coordinadament, com si fossin un rellotge”. En aquesta línia, també elogia els dos presentadors del programa, Boris Izaguirre, de qui diu que “és molt simpàtic i ens fa riure molt amb les seves ocurrències” i de Paula Prendes, que en el “backstage” “ens anima a tots”. Gisela afegeix que els dos “ens ajuden que l’experiència sigui molt propera i familiar”.
Pel que respecta als membres del jurat (el coreògraf Nacho Duato, la soprano Ainhoa Arteta i el director d’orquestra Andrés Salado), la terrassenca explica que “rebre els comentaris i observacions d’aquests professionals d’alt nivell és tot un privilegi i la relació no es limita al que veuen els espectadors, ja que són molt propers quan les càmeres no estan gravant”.
Un grup de whatsapp
El seu adversari per accedir a la semifinal la passada setmana va ser Rogelio, un pianista de 13 anys. La relació amb tots els concursants no és de rivalitat i Gisela comenta que “tots són molt simpàtics i agradables som bons amics i tenim un grup de Whatsapp on salten espurnes pel volum dels missatges”.
Està satisfeta de les seves interpretacions a la tercera gala i que van possibilitar el seu passi a la semifinal. “Participar en un concurs com aquest té una dificultat afegida que no havia viscut en altres concursos com l’estrès, la immediatesa, els aspectes tècnics”, afirma Gisela, que admet que “em vaig sentir molt emocionada per poder tocar com a solista acompanyada per l’Orquesta Sinfónica de Castilla y León”.
Són moments on les emocions són molt potents tot i que creu que “els instrumentistes, els ballarins i els cantants estem acostumats a sentir els nervis abans de les actuacions i no sempre són nervis negatius, sinó que t’ajuden a donar el millor de tu a l’escenari”. Els nervis de quan esperen les valoracions del jurat, són una història diferent. “Aquests els superem amb el crit anti estrès de l’Andrés Salado”, diu.
La semifinal
És conscient que a la semifinal la competència serà molt dura i té clar que “escoltaré amb molta atenció tot el que hagi de dir-me el jurat i acceptaré les seves decisions amb la màxima esportivitat”. Respecte a les seves opcions de guanyar el concurs, diu que “m’agradaria molt guanyar la disciplina i crec que tinc possibilitats, però és molt, molt difícil i tots els concursants són artistes meravellosos i molt preparats”.
A casa seva “estan entusiasmats” amb la seva participació. Sempre li han fet costat i ho estan vivint “molt intensament”. S’està especialitzant en el saxo clàssic i li agradaria dedicar-se professionalment a la música. Ara estudia a la Fundació Conservatori del Liceu, becada per la Fundació de Música Ferrer-Salat i somia en concertista, tant pel que fa a nivell solista com en música de cambra. Talent i ganes no li falten per aconseguir-ho.