L’oficina que el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) té a Terrassa, al carrer d’Edison, comptarà pròximament amb un nou professional que es dedicarà a oferir atenció personalitzada a les persones trans. I és que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies posa en marxa un nou servei d’acompanyament, orientació i inserció laboral específic i personalitzat per a aquest col·lectiu a través de les Oficines de Treball.
El dispositiu, que es va presentar ahir coincidint amb la commemoració avui del Dia de la Visibilitat Trans, s’ha dissenyat conjuntament pel SOC i la Direcció General d’Igualtat del Departament i entrarà en funcionament els pròxims dies, un cop s’enllesteixi la formació dels professionals que se n’encarregaran. A més de l’oficina de Terrassa, set Oficines de Treball més (Tarragona Centre, Amposta, Lleida, Tremp, Figueres, Vic i Sant Feliu de Llobregat) disposaran d’un professional de referència que oferirà atenció a les persones trans.
Tots ells han rebut formació per conèixer les necessitats específiques en matèria d’ocupació d’aquest col·lectiu i facilitar-los eines, recursos i una atenció i acompanyament personalitzat. L’objectiu és garantir que les persones trans puguin exercir els seus drets a l’ocupabilitat en millors condicions i des de la no discriminació.
“Aquesta xarxa d’atenció, suport i acompanyament específica pel col·lectiu trans és un pas més cap a la igualtat de drets”, va assegurar ahir la directora del SOC, Ariadna Rectoret, que va defensar que “cal treballar tant en l’abordatge de les necessitats de les persones trans, com també des del punt de vista de l’empresa per normalitzar i incorporar aquest col·lectiu en una situació igualitària a la feina”.
“La feina és una part fonamental de les nostres vides. Hem de garantir a les persones trans l’accés a un lloc de treball digne i sense discriminacions. I hem de fer entendre a empreses i institucions que la incorporació de persones trans a les seves plantilles no és només un gest de respecte als drets humans, sinó un enriquiment en mirada de gènere i diversitat”, va destacar, en el mateix sentit, la directora general d’Igualtat, Mireia Mata.
Derivacions entre SAI i SOC
El nou dispositiu contempla que les persones trans puguin ser ateses per qualsevol Oficina de Treball (OT) que compti amb un servei d’atenció trans amb independència del seu domicili; i la participació del personal del Servei d’Informació i Orientació, de l’Àrea d’Empresa i l’Àrea d’Intermediació, donant suport als professionals de referència de les OT. A més, el dispositiu actuarà de manera coordinada amb la xarxa pública Serveis d’Atenció Integral (SAI) LGTBI de Catalunya, de manera que la xarxa SAI podrà fer derivacions a les oficines del SOC i viceversa.
Paral·lelament, es crearà una comunitat virtual d’aprenentatge per intercanviar experiències i assegurar un funcionament homogeni del servei, que serà voluntari i s’avaluarà periòdicament per implementar les millores que calgui o ampliar el nombre d’oficines integrants de la xarxa si s’escau.
A finals de l’any passat el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, en col·laboració amb la Direcció general d’Igualtat, ja va incorporar el nom sentit a les dades de la demanda i en els documents més àmpliament utilitzats per part de les persones trans. També es va eliminar el tractament senyor/a en les comunicacions internes.