Terrassa

El ple rebutja ingressar impostos a l’Agència Tributària de Catalunya 

El ple ha rebutjat la proposta de l’ANC que l’Ajuntament de Terrassa ingressi els impostos estatals (IVA, IRPF) a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), com a intermediària per a després remetre’ls a la Hisenda estatal. La proposta de Terrassa per la Independència i del Consell per la República només va tenir els dos vots favorables de Junts per Terrassa (JxT) i els cinc d’ERC, tot i que els republicans sense entusiasme. “L’objectiu és registrar a l’ATC els impostos de la república catalana. Mentrestant, som partidaris d’escollir bé les batalles”, va dir el portaveu Isaac Albert.

Només els vots de Tot per Terrassa podien haver salvat la moció de l’ANC, però la formació de Jordi Ballart va optar per rebutjar-la per, va explicar la portaveu Núria Marín, tractar-se d’una proposta “significativa, però no possible”. Ciutadans i el PSC van votar en contra de la moció ciutadana, que va ser rebutjada per una majoria de 20 vots enfront dels 7 dels partits independentistes.

El ple va votar després de l’informe desfavorable a la proposta ciutadana emès pel secretari municipal. Divendres, la secretaria va dictaminar que l’ATC “no té competències” sobre els impostos estatals i que si el govern prengués la decisió d’ingressar l’IVA i els IRPF, aquests pagaments “no es poden entendre com a efectuats”. Fer-ho, afirma el secretari municipal, “constitueix una infracció tributària tipificada” i “pot comportar la instrucció d’un expedient sancionador amb resultat de multa pecuniària”, a banda de “recàrrecs” i “interessos de demora”. El secretari declina “tota responsabilitat que se’n pugui derivar en contra meva” i ha posat l’informe en coneixement dels funcionaris municipals “per si consideren que l’han de subscriure”.

Per a ANC l’informe és “ideològic”
El coordinador de l’ANC, Assemmaa Mouad, va ser l’encarregat de defensar la moció en el ple. Ho va fer amb profusió de fonaments de dret, per argumentar que tributar a l’ATC “té encaix legal i dóna compliment al principi de finestreta única”. L’Assemblea va explicar com podia fer la Hisenda municipal els pagaments -a favor del Tesoro Público i mitjançant domiciliació bancària-, abans de demanar un decret d’alcaldia que ordenés pagar els tributs estatals a través de l’Agència.

El rebuig del ple no va agradar a la plataforma independentista, que va ser especialment dura amb el pronunciament del secretari municipal. Mouad va afirmar que la secretaria “es posa darrere d’un informe parcial, que no és vinculant i que al·lega una legalitat que no tronquem. No diem que només es pugui ingressar a l’ATC, sinó que és legal fer-ho, perquè fins que no siguem independents l’Agència Tributària de Catalunya és un òrgan de l’Estat espanyol”.

A criteri de l’ANC, la secretaria “s’està posicionant d’acord amb la ideologia i no d’acord amb la legalitat i això és intolerable”, va afegir Mouad, que tot seguit va qüestionar de manera explícita el vot negatiu de Tot per Terrassa. L’Assemblea esperava que, com a altres votacions de temes de caràcter nacional, els regidors de TxT emetessin vots diferenciats.

No va ser així i el coordinador de l’ANC els va recordar que “sempre ha tingut la singularitat de la transversalitat ideològica i ara l’estat vulnerant”.

El 2015, el ple de Terrassa va aprovar una moció similar a la que ahir va rebutjar el Consistori. En aquella ocasió no es va donar compliment per un informe desfavorable de la intervenció general. Ara, el pronunciament de la secretaria va arribar divendres, tres dies abans que els regidors votessin en sessió plenària. ERC va voler puntualitzar que el pronunciament de la secretaria havia arribat “abans d’hora”, donant a entendre que podia influir en el posicionament dels regidors.

No va transcendir si havia condicionat el vot de TxT, però està clar que el pronunciament del secretari no va influir en la posició de Ciutadans ni del PSC.

Isabel Martínez, de CS, va mencionar l’informe i va preguntar als regidors si “de veritat volen posar a l’Ajuntament en aquesta tessitura?”. L’edil va apel·lar al principi “d’eficiència” per defensar que no cal “un intermediari més” en la tributació i, respecte a la proposta de dotar l’ATC amb més recursos, va recordar que “amb el que està caient, aquesta hauria de ser la darrera cosa que ens hauria d’ocupar”.

Els socialistes creuen que l’ATC “no és l’òrgan per desencallar” la relació entre l’Estat i el Govern de Catalunya. El president del grup, Alfredo Vega, va dir que “posar el focus en els ajuntaments i abocar-los a tensions innecessàries no desencallarà el tema”. La solució, afirma, “passa pel diàleg i per un canvi d’actitud que generi confiança”.

To Top