Ianis Varufakis, l’exministre grec de finances i conegut economista, creu en la prosperitat compartida per a reduir les desigualtats. Recentment a Barcelona ha dit que el Banc Central Europeu hauria d’ingressar a cada família de la Unió Europea 2000 euros ja. Aquesta idea suposa l’emissió d’un bilió d’euros de deute a trenta anys que, comparat amb el que ha fet la Reserva Federal dels EUA (4 bilions en estímuls), és molt poc. Els 750 mil milions aprovats per l’EU en el programa "New Generation" van a parar a projectes comandats per les grans empreses en temes de transformació digital, economia verda i inclusió social. Les ajudes no són per estimular de forma directa al petit comerç o les economies domèstiques. I això fa que la sortida de la recessió sigui altre cop molt llarga i feixuga, donada l’evolució dolenta de l’ocupació i la lentitud en sortir de la pandèmia. El turisme trigarà moltíssim a tornar i l’error del passat llunyà i recent, en confiar massa en ell, ha portat al fet que predomini una economia lleugera que té poca acollida al talent, que no necessita gaire la creació de valor amb la indústria i que no prioritza en la dotació d’infraestructures, com ho mostra la caiguda de licitació oficial d’obra publica el 2020: 11,6 %.
La complexitat en prendre decisions a europea, enrareix la reacció ràpida a sortir de les polítiques d’austeritat. Economistes com el premi Nobel Joseph Stiglitz, han demostrat com han estat molt contraproduents. Cal reactivar l’economia i allunyar l’austeritat promoguda anteriorment per molts governs.
El pes de les idees en les empreses que actuen per superar els problemes econòmics derivats de la pandèmia, és important i ara es pot mesurar. Més enllà de si arriben els estímuls, que es pot fer? Que s’està fent? Fa uns dies s’ha publicat el primer baròmetre #Eactivate que mostra amb dades d’ocupació i del PIB, la capacitat regenerativa del teixit empresarial buscant dades positives: 14 sectors han creat ocupació, les empreses aquí són més digitals que la mitja europea (un 16 % més de connexió a banda ampla; 6% més d’empreses amb comerç electrònic), s’ha doblat pràcticament el nombre de vehicles elèctrics o híbrids matriculats (fins a 26.000 en total), es busca com reduir les traves burocràtiques per a crear empreses i aconseguir ajudes, es busquen mercats nous a través de l’exportació,..
Les idees són importants. Tres punts sobre les idees:
1) Que són les idees? Les idees sorgeixen de la ment humana i són el reflex d’una situació. Per gestionar es necessiten béns materials i idees que enfoquen i organitzen la gestió. En arquitectura, en economia, en urbanisme, en l’empresa, en el comerç. Sense idees no hi ha projectes.
2) Quan apareixen idees? Els pensaments i idees resulten de les circumstàncies de les persones i a vegades apareixen com una inspiració, i més sovint són l’inici de la solució a un nou problema. Les organitzacions i les persones estem constantment avesats a nous problemes. La societat és líquida: canvia constantment per infinites raons i alguns canvis es noten més que d’altres. Molts canvis són el resultat de les idees que després es transformen en realitats de comportament o de materialització de projectes. D’altres, venen per la variabilitat inesperada de l’entorn, per exemple amb la pandèmia.
3) Les idees es transformen en realitats? Amb la idea comença un camí que no sabem a on pot arribar. Les idees manifesten les voluntats dels que les emeten i mostren intencions inicials d’un possible projecte. Les idees es modulen i evolucionen, seguint el ritme del seu emissor. Per poder-se transformar en realitat, s’han de fer tres passos que formulo en forma de pregunta:
1: Són bones les idees?: s’haurà de validar. Un cop validades, 2: tenen un lloc en la societat? S’haurà de comprovar. Un cop comprovat, 3: podem desenvolupar-les?, haurem de dotar-nos d’eines per concretar el projecte. Guiar a l’emprenedor que té una idea en els tres passos, és el repte que ens hem marcat a la UAB en el postgrau en anglès "New Business Creation" www.nbcreation.org. M’ha agradat l’anàlisi de l’AECOC Shooperview dels 4 perfils de consumidor en forma de quadrant que ens porta la pandèmia, a partir de dos elements: la por i l’afectació econòmica: el Confiat, el Recelós, el Sobreexposat i el Perjudicat. Els dos primers tenen poca afectació econòmica i el segon i quart tenen por. Guanyar-se la confiança de tots 4 és un gran repte! Que no faltin les idees…..!