Terrassa

“Costa molt trobar el nom d’una dona astronauta”

Aspectes com la bretxa salarial entre homes i dones en l’àmbit de la salut, el tecnològic i el científic, o la necessitat de donar valor als referents femenins en aquests sectors, amb l’objectiu de fomentar-hi les vocacions entre les noies. Aquests van ser alguns dels principals temes que es van tractar ahir en la primera jornada -continuarà avui- del segon congrés "Dones, ciència i tecnologia WSCITECH21".

La sessió inaugural va tenir lloc a primera hora del matí a la sala d’actes del Vapor Universitari, mentre que la resta de conferències es va desenvolupar en format virtual. La cita compta amb un total de 292 inscripcions, de manera que la xifra de persones apuntades als diferents debats i conferències ja supera la que hi va haver en la primera edició del congrés, celebrat el 2019.

Entre les ponències d’ahir va destacar la conversa que van mantenir, en videotrucada, l’estudiant de batxillerat tecnològic Elna Prat amb la secretària d’Estat de Digitalitzalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas.

Preguntada sobre la manca encara de vocacions femenines en estudis científics o tecnològics, Artigas va indicar: "Hi ha una franja molt important de nenes d’entre 11 i 15 anys que perden la vocació per l’àmbit científic o tecnològic perquè no hi troben referents de dones que siguin coneguts". La secretària d’Estat va afegir que "de ben segur que, a aquestes noies, els és fàcil dir noms de cantants o actrius, i en general de dones que treballen en un àmbit més social o humanista, però els costarà molt més trobar el nom d’una dona astronauta o científica en general".

Multidisciplinars
Artigas també va assenyalar que "avui en dia ja no existeix la tradicional divisió entre ciències i lletres, i que existirà molt menys en el futur". Per a l’experta en digitalització i intel·ligència artificial, el motiu és que en un demà pròxim qualsevol professional, sigui de l’àmbit científic o humanístic, haurà d’entendre de grans quantitats de dades. "Un metge tindrà un robot al costat que processarà com parla un pacient a partir d’una gran quantitat d’informació, i de dades que tingui sobre altres pacients; així podrà detectar malalties", va dir. "Però és que un advocat també haurà d’entendre d’intel·ligència artificial, ja que es valdrà d’algoritmes per processar la jurisprudència".

Per a Artigas, aquest desdibuixament entre les ciències i les lletres "implica que s’hagi de canviar la concepció del que s’ensenya a l’educació primària i la secundària, de manera que potser les noies accediran a més estudis de tipus científic perquè se’ls explicaran aquestes opcions d’una forma diferent.

A la inauguració del congrés hi van assistir la directora de l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional (Euit), Montserrat Comellas; la sotsdirectora de l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeronàutica i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat), Núria Salán; així com la tinenta d’alcalde i regidora de polítiques de gènere, Núria Marín.

Entre ahir i avui, el WSCITECH21 acull un total de 32 ponències. El programa s’ha dividit en tres grans blocs. N’hi ha un dedicat a la ciència i la tecnologia; un altre, sobre divulgació i comunicació; i un tercer centrat en el camp de la salut. L’objectiu del congrés és visibilitzar els referents femenins i les aportacions de les dones en aquests àmbits.

To Top