José atalaia l’horitzó amb la mateixa cura amb la qual tanteja el carrer: “A veure si creuo, a veure si no, espero que passi aquest cotxe primer, apunto el cap per darrere dels contenidors per estar més segur”. I, a la fi, creua pel pas de zebra, amb una certa tranquil·litat però sense abandonar la prudència de la mirada vigilant. José viu als voltants de la plaça de Lluís Companys i és un dels veïns, de les desenes d’ells, crítics amb els canvis que l’Ajuntament de Terrassa ha posat en marxa a la zona. La instal·lació dels contenidors de recollida lateral ha alterat el sector, sobretot pel que fa al trànsit. La gent es queixa, de manera especial, de la falta de visibilitat dels conductors en les interseccions.
Els vehicles que pugen pel carrer de la Hispanitat no tenen un cediu el pas a la cruïlla amb el carrer de Francisco de Vitoria. Una filera de contenidors de residus ha estat col·locada just al costat d’un pas de vianants, pel qual ha de passar José i no s’hi atreveix, i com José hi ha molts transeünts insegurs durant el dia. Un conductor es queixa també: “Ni jo veig als vianants ni els vianants em veuen a mi”. És a dir, la casa sense escombrar. Els recipients d’escombraries estan on estava abans un aparcament per a motos i suposen un obstacle similar a la presència continuada d’una furgoneta estacionada sempre allà. A l’altra cantonada, entre els mateixos dos carrers, els contenidors nous més un aparcament de motocicletes obliguen els conductors “a treure molt el morro dels cotxes”, diu un. I si un vehicle es posa un moment en doble fila, l’assumpte es torna molt més complicat.
El carrer d’Antoni Maura és de baixada. En la cruïlla amb el de Francisco de Vitoria hi ha una altra bateria de contenidors (tres, de plàstic, escombraries orgàniques i rebuig), separats un parell de metres de la vorera perquè els camions de recollida d’Eco-Equip els puguin manipular. I clar, els conductors de vehicles que surten a la confluència des del carrer de Francisco de Vitoria veuen complicada la visibilitat en arribar a la intersecció, que està regulada per un senyal de cediu el pas.
El passat 29 de gener, un grup de veïns va presentar la seva queixa davant l’Ajuntament i aquest mateix dia es va reunir en el sector amb una tècnica municipal. “Va intentar convèncer-nos de les bondats del canvi”, diuen els veïns, que després van dirigir al Consistori una instància per exposar de manera detallada les seves queixes.
“Els veïns afectats creiem que els serveis municipals han d’adaptar-se a les necessitats del barri, especialment en una cosa tan important com la recollida de residus, i no adaptar tot el barri a les necessitats del servei”, manifesten els denunciants, residents a Can Boada-Casc Antic i Grups Gibraltar-Lluís Companys, que recorden que el canvi ha suposat l’alteració de sentit de diversos carrers.
La grandària, la ubicació i el nombre de contenidors de residus també suscita queixes. Tot això, diuen els signants de la instància en un comunicat, ha provocat un major perill per als vianants i per als conductors. I posen el dit a la nafra: “Ara ens trobem amb diverses cruïlles i passos de zebra sense visibilitat”. I això sense parlar de l’impacte visual “que enlletgeix el barri, sobretot al voltant de la plaça de Lluís Companys”.
El comunicat adverteix que la nova ordenació del trànsit “també genera un perjudici per al medi ambient”, ja que molts veïns es veuen obligats a donar més voltes per accedir a places d’aparcament o sortir del barri. “Hi ha més trànsit, més soroll i més moviment de vehicles que abans del canvi”, diuen. I afegeixen que aquests problemes es veuen accentuats per la “reducció important de places d’aparcament” als carrers.
Es va convocar una altra reunió, aquesta amb regidors i tècnics, i la resposta municipal, segons els veïns, va ser aquesta: la recollida de residus s’ha de fer només per la part dreta del camió i, per tant, els nous contenidors estaven on havien d’estar. El grup de veïns rebutja tal limitació d’opcions i recorda que a Barcelona hi ha camions de càrrega lateral per esquerra i dreta. Aquesta limitació, agrega el comunicat, es deu a una mala planificació del Consistori. Les modificacions, en resum, “han suposat un gran perjudici per als veïns respecte a la mobilitat, la seguretat, l’ambient i l’estètica del barri”. El veïnat sol·licita una recollida diferent, també pel costat esquerre dels camions d’Eco-Equip, i que els contenidors tornin al seu lloc original.
Una mena de rotonda
La nova disposició de la circulació en el sector ha creat una espècie de rotonda interior formada pels carrers d’Amadeu de Savoia, Francisco de Vitoria, Hispanitat i Alexandre Galí “en un barri envoltat de grans avingudes”, com apunta un veí. Grans avingudes: la de l’Abat Marcet i la Ronda de Ponent, i el passeig del Vint-i-dos de Juliol. Manuel Ibáñez és president de l’associació de veïns de Grups Gibraltar-Lluís Companys. A ell, personalment, no li desagrada aquesta opció de trànsit, perquè considera que el canvi fonamental en la percepció d’alguns veïns és que “ara també es veu en altres zones el trànsit que abans només es veia al carrer de Francisco de Vitoria”, paral·lel a l’avinguda de Josep Tarradellas.
Quant a la xifra de contenidors, afirma que no s’han instal·lat més que abans, sinó menys, precisament perquè els nous, de recollida lateral, són més voluminosos i tenen major capacitat que els anteriors i en la plaça de Lluís Companys, en concret, s’ha baixat de sis bateries a quatre, i s’ha reduït la capacitat d’aparcament en alguns llocs però s’ha augmentat en uns altres. De totes maneres, Ibáñez destaca que l’associació de veïns dona suport a les reivindicacions veïnals, però mostra un tarannà conciliador: “Hem de tenir en compte que mai plou a gust de tots. Tant de bo l’Ajuntament trobi un sistema millorable. Haurà de fer un altre estudi i esbrinar com millorar aquest tema. Tot està en les seves mans”.
Hi ha cartells de reivindicació i denúncia penjats en els vidres d’alguns comerços. La polèmica corre de boca en boca pel barri. En els bars, en els establiments, en les cantonades, quan José travessa el carrer després de mirar i remirar per si ve algun vehicle. Un veí suggereix que l’Ajuntament ha començat la casa per la finestra en aquest espinós assumpte, “perquè primer havia d’haver consultat i després, executar”, per evitar controvèrsies i fissures que “després poden aprofitar alguns”. S’ha reordenat tot “posant-ho al servei dels camions de recollida”, sense més alternativa, i molts residents en el barri encara no estan acostumats, a més, a un paisatge dominat per contenidors de grans dimensions.
Millor ara
Mai plou a gust de tots, és cert. Que li ho diguin a veïns de la plaça d’Agustí Bartra, per sobre del carrer d’Alexandre Galí, alguns d’ells satisfets amb una decisió que ha suposat una millora de la neteja en aquest sector. “En posar aquests contenidors de càrrega lateral la situació ha millorat de manera espectacular. Abans, els contenidors estaven desbordats perquè eren insuficients i hi havia molta brutícia en el terra. Hi havia dues bateries i actualment hi ha les mateixes, però amb més capacitat. El circuit d’abans tampoc era òptim i ara fins i tot haig de fer més voltes amb el cotxe, però aquesta molèstia queda compensada amb la millora de la neteja”, apunta una veïna de la plaça d’Agustí Bartra.
Juan Alfonso Fagúndez, president de l’associació de veïns de Can Boada Casc Antic, que inclou la citada plaça i el carrer d’Alexandre Galí, expressa el seu desacord amb l’actuació del govern municipal: “L’Ajuntament podria haver adquirit camions de càrrega per a tots dos costats, per no veure’s obligat a canvis tan dràstics i tenir més opcions. Podrien haver après dels errors i tenir en compte l’opinió dels veïns per evitar-se després maldecaps”, conclou.