Acompanyar els joves, però també les persones de totes les edats, en aquells moments en què han de triar uns estudis determinats o estan en un moment de transició cap a un altre camí professional. És l’objectiu de Terrassa Orienta, un acord de ciutat signat per 53 entitats i aprovat pel ple municipal del mes passat, que la regidora d’Educació, Teresa Ciurana, va presentar ahir públicament en l’acte d’inauguració de la Fira Terrassa Tria Futur. La mostra, que enguany se celebra en format virtual, s’allargarà fins dimecres.
Ciurana va destacar que “l’orientació és clau per aconseguir un teixit productiu format per persones, no només competents, sinó també motivades”, a més d’assenyalar que orientar no és un procés que es duu a terme “només dins del centre educatiu, sinó també des de tots els àmbits; des dels serveis municipals i cívics fins a les mateixes famílies, entre d’altres”.
Aquest sentit de xarxa integral d’acompanyament és la que recull la iniciativa Terrassa Orienta, concebuda per articular tots els recursos d’orientació laboral i formativa de la ciutat. A banda de ser un suport al llarg de la trajectòria vital d’una persona, la proposta també tracta de fer front a l’abandonament escolar prematur.
La iniciativa parteix de l’any 2018, quan es van identificar 13 serveis públics (nou, municipals), 12 entitats i 23 centres educatius que intervenen a Terrassa en termes d’orientació formativa i laboral.
La presentació de Terrassa Orienta es va dur a terme en l’estrena de la segona edició de la Fira Terrassa Tria Futur. La mostra vol donar eines a l’alumnat que acaba una etapa educativa, ja sigui l’ESO, un cicle d’FP o el batxillerat, a l’hora d’escollir els estudis posteriors; i també a tothom en general que es plantegi iniciar uns estudis.
120 estands
La fira inclou 120 estands virtuals, 60 vídeos sobre experiències personals en matèria de formació i pràctiques, 232 vídeos curts de la mateixa temàtica, a més de punts d’atenció personalitzada. Enguany, les xerrades en directe s’han doblat i seran una trentena. A banda es podran veure les gravacions de les quinze xerrades de l’edició anterior. El web triafutur.terrassa.cat mantindrà els continguts tot l’any.
La fira també inclou la Mostra d’Ensenyament de Terrassa, que s’allargarà fins al maig i enguany ofereix 363 hores d’atenció als joves per triar el futur. La proposta compta amb una assessoria individual a joves i famílies, orientació a l’alumnat dels centres de secundària, atenció a entitats i col·lectius, a més de suport a la preinscripció. També s’han programat tres xerrades per als mesos d’abril i maig. Per a més informació, es pot entrar a http://casabaumann.cat.
A la presentació també hi va participar el diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Alfredo Vega, que va reflexionar sobre el moment actual, “molt tecnificat i canviant”, va dir. “Per això si l’educació sempre ha estat un element clau per al futur de les persones i de les societats, avui en dia encara ho és més, perquè resulta imprescindible per construir un projecte laboral i un projecte de vida d’èxit”.
Per la seva banda, la tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica, Núria Marín, va remarcar que “per fer realitat la fira hem comptat amb la participació del teixit empresarial del territori, que aporta el seu coneixement i expertesa en el mercat laboral, així com de centres formatius i d’innovació tecnològica”.