Músics amb molt de talent interpretatiu i creatiu. El Quartet Brossa pot presumir d’aquesta marca pròpia i ho ha tornat a demostrar en el seu nou disc, el setè, que porta per títol "Folkestral", i que és una revisió en clau folk de moltes músiques de compositors dels segles XIX i XX. La formació acaba de fer-ne presentació en el Tradicionarius a Barcelona amb molt d’èxit.
Aleix Puig, membre del grup, defineix el nou treball com "enjogassat, divertit i festiu. És un conjunt de dotze temes que neixen a partir de robar melodies d’autors clàssics i contemporanis. Hem fet una mica de ‘Robin Hoods’ en el fet que retornem al poble unes creacions musicals d’autors rics d’èxit que, fins ara, eren del poble, però que estaven amagades".
Puig explica que els nous temes en clau de folk han sorgit, per exemple, de compositors com Xostakóvitx, Brahms, Falla, Mahler, Stravinski i un llarg etcètera. "Aquests autors, de gran fama, tenen músiques que tenen similitud en el folk tradicional. El mateix Xostakóvitx té una composició que pot funcionar com una fanfàrria gitana i Haydn en té una que guarda molta similitud amb el folk irlandès i, potser, quan la va compondre era en un pub i es va inspirar".
una broma
Amb aquesta proposta jocosa i bromista, el Quartet Brossa, d’una banda, vol difuminar les fronteres entre el que és culte i el fet popular i, de l’altra, eixamplar el valor de les grans obres de la història de la música. Puig destaca que el nou àlbum s’emmarca en el tipus de treball creatiu que els hi agrada fer. "Cada disc és un repte i, habitualment, volem que aquesta feina sigui una anàlisi profunda, però també un joc. Això fa que nosaltres mateixos ens ho pensem molt bé i en aquesta última recerca estàvem tots expectants a veure qui l’havia fet més grossa". El Quartet Brossa ha fet ja alguns concerts del disc fora del municipi. La més recent va ser al Centre Artesà Tradicionarius de Barcelona el passat 6 de març i va tenir molt bona acollida. "Van rebre als ‘lladres’ de cançons molt bé. Es va aconseguir un ambient festiu i divertit que és l’objectiu del treball". I Puig significa el valor que representa per a artistes i espectadors tornar a compartir en viu i directe. "El projecte ‘Folkestral’ va sortir a la llum just abans de la pandèmia i després va quedar aturat perquè ja es van clausurar els concerts a les sales. I, ara, que es pot tornar a fer directes amb restriccions, es nota que la gent té moltes ganes de compartir i de gaudir de la música en viu. I això es va notar de seguida dins la sala".
La formació va interpretar amb els seus músics: Aleix Puig i Pere Bartolomé (violins), Imma Lluch (viola), Marçal Ayats (violoncel). I s’hi van afegir per a l’ocasió Gregori Ferrer (acordió), Albert Gumí (clarinet, vents diversos i guitarra) i Pinyu Martí (percussions i marimba). A més, el Quartet Brossa va convidar als bisos a la cantant Judit Neddermann amb qui havien fet el seu cinquè disc amb molt bona receptivitat.