L’onada de robatoris a les escoles de la ciutat no respon a un seguit de bretolades. Darrere les entrades als centres d’educació hi ha una estructura organitzada i criminal que actua de manera planificada i disposa d’una sòlida xarxa de distribució del material sostret.
Així es va detallar durant el Consell Escolar Municipal celebrat ahir, on es va fer balanç dels assalts i robatoris amb força. Són disset des que es van denunciar els primers delictes a principis d’any, tots a escoles bressol, escoles de primària i a instituts, centres tan públics com concertats.
Policia Municipal i Mossos d’Esquadra treballen amb la hipòtesi que l’onada de robatoris respon a una operació perfectament planificada i executada per una banda que disposa d’una primera estructura de sostracció a les escoles, una segona que amaga i prepara el material informàtic per “col·locar-lo” al mercat negre i una darrera que fa la distribució. S’han trobat ordinadors a la fruiteria del carrer Sant Damià on els Mossos d’Esquadra hi van localitzar nombrós material robat, ara fa dues setmanes, i a ciutats allunyades de Terrassa, entre elles València, segons van informar ahir al Consell Escolar.
“No és per espantar-nos, però tenim un problema seriós i de ciutat”, van comentar des de la regidoria d’Educació.
Els robatoris es concentren a la zona Est de Terrassa, on s’han registrat pics d’entre un o dos robatoris entre setmana i entre 2 i 3 els caps de setmana. La situació, però, ha millorat els darrers dies i el ritme dels assalts és ara inferior als registrats durant els mesos de gener i febrer.
El darrer incident es va produir l’últim cap de setmana a l’Escola La Roda. En aquest cas els delinqüents van accedir al centre i van provocar desperfectes, però no van arribar a sostreure material. Se sospita que l’entrada era un primer intent per detectar la presència de material i comprovar l’agilitat de l’escapada.
El servei de vigilància privada que controla les escoles de la zona Est de la ciutat per frenar l’onada de robatoris ha frustrat tres robatoris, segons el balanç del Consell Escolar Municipal. Tot i el reforç de vigilància, s’han produït sostraccions durant les rondes de patrullatge del servei privat.
La regidoria d’Educació va explicar ahir que el primer contracte de seguretat privada, que té un cost de 25 mil euros, al què cal afegir els sistemes de càmeres i avisos, es podria perllongar. L’àrea està treballant en un contracte “més ampli” de cara als mesos d’estiu. L’objectiu és dissuadir els delinqüents i posar fi a l’escalada de robatoris.
Sensors a les plantes altes
El Departament d’Educació de la Generalitat està reposant les càmeres malmeses i incorporarà més captadors d’imatges connectades a la Policia Municipal. També s’està fent un estudi per posar sensors a les segones plantes de les escoles, per detectar la presència de persones alienes a la comunitat educativa un cop els centres han tancat.
Fins ara aquests sensors estaven a les plantes baixes, però s’ha detectat que els lladres escalen fins a les plantes més elevades “sense que salti l’alarma”. Se sospita que la primera estructura de sostracció de la banda la integren persones joves i entrenades per accedir amb agilitat a les escoles sense ser detectats pels sistemes de seguretat.
El govern local ha elaborat un pla per detectar punts de vulnerabilitat a les escoles bressol, les de primària i els instituts, amb l’objectiu de reforçar la seguretat on sigui necessari. Entre el 22 i el 25 de febrer, l’executiu municipal va mantenir reunions amb totes les escoles públiques i concertades de la ciutat per comentar la delicada situació, per donar consells de protecció i per prendre nota de les inquietuds entre la comunitat educativa.