Diners

L’Autcat posa en dubte la intenció de l’Estat amb les noves ajudes directes

Davant l’anunci per part del Govern espanyol d’una injecció de 7.000 milions d’euros per a ajudes directes a empreses i treballadors per compte propi, l’Organització d’Autònoms de Catalunya (Autcat) lamenta tant la "doble mesura de concessió" que deixa fora col·lectius amb forta presència d’autònoms, com la gran quantitat d’aspectes del RDL 05/2021 pendents de definir i que "eternitzaran, un cop més, la recepció efectiva de les ajudes per part de les empreses".

"Aquest decret es va publicar dissabte al BOE amb un alt grau d’indefinició en molts aspectes que fa impossible preveure quan arribaran les ajudes a les butxaques de les empreses", afirma Enric Rius, president de l’Autcat. "A més, el text deixa fora de les ajudes a sectors com el del transport de mercaderies o el del lleure educatiu i cultural, on la figura de l’autònom és molt present", critica.

La junta de l’Autcat considera que no té cap mena de sentit aplicar un doble criteri de mesura: el de la reducció de facturació de més d’un 30% respecte al 2019 i el de limitar-les a certes activitats econòmiques. "Per què una empresa que ha perdut un 40% de facturació d’un sector és més susceptible d’ajudar que una empresa que ha perdut el mateix 40% en un altre sector?", es pregunta l’entitat.

El repartiment
Un dels aspectes que més ha cridat l’atenció del col·lectiu és la forma de repartiment de les ajudes, que passa per "un embut amb dos condicionants": un primer que dependrà del repartiment de la dotació entre Comunitats Autònomes (CCAA) i un segon, del repartiment de la dotació de cada CCAA entre les seves empreses. El text del RDL 05/2021 estableix una dotació de 7.000 milions d’euros, dels quals 2.000 aniran destinats a les comunitats de Canàries i les Illes Balears i els altres 5.000 es repartiran entre la resta de les CCAA d’acord amb tres indicadors: de renda, d’atur i d’atur juvenil.

"Per tant, a hores d’ara no sabem quina és la quantitat real que arribarà a Catalunya i que serà objecte de repartiment a partir de criteris i topalls mig definits", exposa Rius, que creu que "seria més fàcil" fer servir la pèrdua de facturació que consta a l’Agència Estatal de l’Administració Tributària com a únic criteri de repartiment.

L’Autcat també considera preocupant la reestructuració del deute financer "ja que no hi ha res definit més enllà de l’anunci de destinar-hi 3.000 milions d’euros, i que les empreses hauran d’haver sol·licitat prèviament l’ajornament o la moratòria dels crèdits ICO". A més, lamenta que tampoc es coneguin els criteris d’elegibilitat del fons de recapitalització d’empreses mitjanes amb problemes de solvència, que estarà dotat amb 1.000 milions d’euros i gestionarà Cofides.

Davant tot això, "s’està demostrant que l’Administració és com un gran monstre poc eficient i que alenteix la posada en marxa de qualsevol mesura que podria tenir impacte directe positiu a les empreses per la complexitat de la tramitació", sosté la Junta de l’Autcat, que assegura que comença a pensar que el Govern espanyol "prefereix la dissolució d’empreses i suportar prestacions socials que subvencionar l’activitat productiva i mantenir l’ocupació".

To Top