Dilluns que ve és 8 de març, el Dia Internacional de la Dona. Sota el lema “Feminismes i lideratges transformadors”, a Terrassa s’ha programat un seguit d’actes per mostrar la potencialitat dels lideratges feministes per a generar els canvis necessaris a la nostra societat. Els objectius són, d’una banda, visibilitzar les dones com a líders en diversos àmbits i, de l’altra, analitzar com aquests lideratges feministes poden permetre eliminar les estructures patriarcals i avançar cap a una igualtat de gènere real i efectiva.
En el marc d’aquesta commemoració, el Diari de Terrassa ha volgut sumar-se a la reivindicació. Ho fem, però, amb entrevistes a dones joves de diverses professions del moment actual i cercant les seves referents pioneres durant els primers anys del segle XX. Totes elles expliquen les seves inquietuds i la seva experiència en el seu àmbit. Fa un segle van despuntar pel seu compromís pedagògic, social i també feminista i polític, dones com l’artista Teresa Romero, la mestra Magdalena Rosell, la política Quitèria Tarragó i la metgessa Rosa Turu. Hi ha dones que segueixen les passes d’aquelles pioneres que van iniciar un camí molt difícil, però que va servir perquè el seu llegat s’hagi aplanat una mica. Exposant aquestes dues realitats, l’actual i els referents històrics, es pot extreure una primera conclusió: el paper de la dona com a referent a la societat -també a la terrassenca- continua sent clau. Amb l’exemple de les egarenques dels primers anys del segle XX, s’ha de seguir el camí que van obrir i que continua ple d’entrebancs. La dona segueix sent la més afectada en el mercat laboral i qui té més difícil ocupar els llocs directius en les empreses i les institucions. Aquest 8-M els referents ens han de servir com a inspiració i impuls per avançar cap a una igualtat real.
El punt de partida
Sis hores va durar el ple extraordinari de debat sobre l’Estat de la Ciutat. Es va mostrar allò que demanàvem des del Diari de Terrassa: un consens per sortir de la crisi. Malgrat això, no va faltar l’intercanvi de retrets entre les forces polítiques i també durant les intervencions de les entitats com la del president de la Cambra de Comerç de Terrassa, Ramon Talamàs. Més enllà del llarg debat -més o menys intens- durant la sessió telemàtica, ens hem quedat amb el fons, és a dir, les mesures que es prendran per millorar Terrassa. Entre altres accions, l’Ajuntament destinarà 2 milions d’euros en ajudes als sectors afectats per la Covid. Es tracta d’un punt de partida per iniciar la recuperació que tant necessita la ciutat.