Una quinzena d’entitats empresarials de Terrassa com ara Cecot, Cirsa, Leitat o els gremis tèxtils, de flequers i pastissers, de carnissers i cansaladers-xarcuters, de la construcció, i de la metal·lúrgia, van participar ahir en l’acte liderat per Foment del Treball Nacional i Pimec a l’Estació del Nord de Barcelona per "condemnar la violència" dels darrers dies i reclamar la fi dels aldarulls. En total, unes 300 empreses i associacions van demanar a les administracions exercir la seva autoritat i responsabilitats "sense complexos", alhora que van mostrar el seu suport als Mossos d’Esquadra com a "policia democràtica". Les organitzacions també van exigir ajudes directes per a les empreses i un Govern "fort" que treballi en uns pressupostos amb "sensibilitat econòmica i empresarial".
En l’acte, Foment va presentar el sector empresarial com "un dels pilars fonamentals" de l’Estat del Benestar i va reclamar posar "punt final" als aldarulls viscuts a Catalunya en les darreres setmanes. El president de la confederació, Josep Sánchez Llibre, va oferir diàleg al pròxim Govern de la Generalitat i va demanar "recuperar la lleialtat institucional" com un element "imprescindible" per tornar a tenir confiança en el conjunt de la societat. "Donin exemple de diàleg, pacte i no de l’excessiva confrontació que hem viscut", va manifestar, després de demanar un Executiu que doni prioritat a "aixecar" l’economia i situar-la "al servei" de les persones.
En aquest mateix sentit es va pronunciar el recentment nomenat president de Pimec, Antoni Cañete, que va condemnar de manera "clara i rotunda" els actes de "violència i saqueig" i va demanar al Govern "accions concretes" per posar fi a la situació. El també president de Plataforma Multisectorial contra la Morositat va instar les administracions a donar ajudes "directes, sostingudes en el temps i proporcionals" que garanteixin la viabilitat de les empreses, després d’un any de tancaments "arbitraris", i a centrar-se en la recuperació de l’economia i constituir un Govern "ràpid i fort" que treballi en uns pressupostos amb "sensibilitat econòmica i empresarial".
un pacte de país
Més enllà de les intervencions dels presidents d’ambdues patronals, diversos representants de les diferents entitats van llegir un manifest per reclamar l’aposta per la recuperació econòmica i la fi dels aldarulls, que "perjudiquen greument" la capacitat de Barcelona i Catalunya per atraure turisme, inversions i talent. Sota el lema "Ja n’hi ha prou, centrem-nos en la recuperació", en el document s’exposa el suport del sector empresarial als Mossos d’Esquadra, l’aposta per la col·laboració publicoprivada i l’impuls d’un Pacte de País per a la "recuperació cívica, econòmica, cultural, esportiva i social de Catalunya". En concret, en l’escrit, els signants del qual representen al 90% del PIB català i a més de 400.000 empreses i entitats cíviques que donen treball a 2,3 milions de famílies, es requereix "acabar amb la violència" i s’insta les administracions a exercir la seva autoritat i responsabilitats "sense complexos".
A Terrassa, ja fa uns quants dies la patronal Cecot -adherida al manifest- va emetre un comunicat condemnant el vandalisme i els saquejos en comerços i fent "una crida a la calma". El seu president, Antoni Abad, assegurava que "cal canalitzar el malestar social i empresarial, que s’ha agreujat amb la pandèmia de la Covid-19", i demanava als dirigents polítics, "a tots i a totes", professionalitat i responsabilitat vers la ciutadania i les empreses. En aquest sentit, reclamava diàleg i negociació, per resoldre "les qüestions de fons i estructurals que estan deteriorant el funcionament de l’economia i la convivència social".