El curs escolar va acompanyat sempre d’una oferta d’activitats per a l’alumnat, especialment des dels més petits fins a l’ESO. Pedagogia de l’Espectacle és un dels agents que té més renom i experiència en l’organització d’activitats a través de les quals també es pot aprendre i fomentar el gust per la cultura en el concepte més ampli.
Pedagogia va començar, com és habitual, a l’inici del curs, al setembre, però el primer trimestre va haver de reinventar-se per la Covid, i portar els espectacles fins a les escoles amb el valor afegit d’una atenció més personalitzada i més limitada d’aforament.
Amb l’any nou, la programació ha sortit, de moment, de l’àmbit escolar per ressituar-se a dos espais municipals, el Teatre Alegria i l’Auditori. Dos escenaris lligats a Pedagogia en la seva activitat artística que uneix, amb bona factura, el teatre, la música i la dansa en viu amb propostes molt interessants.
Judit Josa, cap de programació de Pedagogia, ha destacat el fet d’haver d’adaptar-se a les condicions de la Covid. "Després d’un primer trimestre més a la carta, hem començat a fer espectacles als teatres municipals amb totes les mesures de seguretat". Josa va demanar a "les entitats públiques i privades que activitats tan consolidades puguin tenir continuïtat, mantenir-se i anar a l’alça". I tot això, amb el convenciment que "fer cultura és un motor de creixement personal i social". El programa es va inaugurar el 27 de gener amb "Sopa de pedres", de la consolidada companyia Engruna Teatre i ara, fins al 10 de març, hi ha "Camí a l’escola", de Campi Qui Pugui, destinat als infants de cicle mitjà i superior. Es tracta d’una obra teatral inspirada en el documental, "Sur le chemin de l’école", amb excel·lent direcció de Rosa Díaz, que narra la història de tres germanes que s’han d’enfrontar diàriament amb una multitud d’adversitats i perills per arribar a l’escola.
Altres propostes
La peça de teatre, com en aquests documentals que s’han pogut veure al Canal 33 al llarg de diverses temporades, vol mostrar una realitat que viuen molts infants d’arreu del món, que són conscients que només l’educació els obrirà les portes a un futur millor. Pedagogia també aposta per un espectacle poètic. En aquest cas es tracta d’"Els cistells de la Caputxeta", que proposa a l’alumnat del cicle inicial de primària un passeig pel calendari a través de poemes de Miquel Martí i Pol. L’espectacle (dies 11 i 12 de març) anima a cantar una poesia a cada mes de l’any i també cançons tradicionals catalanes. I per als infants d’educació infantil, hi haurà "Axuxé axuxà", una proposta plena de cançons que connecten amb la realitat i l’imaginari de nens i nenes, fent-los participar en un espai de trobada musical i de cant a diferents veus.
Per a les franges de cicles mitjà i superior, hi ha música molt atractiva com "Històries de jazz", amb La Harpo’s Band, els dies 7 i 8 d’abril, a l’Auditori. La Harpo’s Band és un quintet de jazz que a l’escenari repassarà els estils més representatius de la història d’aquest gènere, des del blues fins al be-bop o el latin-jazz.
Amb Litus
A l’abril també, infants i joves del cicle superior de primària i l’ESO tindran l’oportunitat de conèixer i sentir al cantautor Litus, terrassenc establert a Madrid i que fa poc va estar a la Nova jazz Cava per presentar el seu nou àlbum. Litus ha preparat un espectacle que es diu "La nova cançó" amb el què, acompanyat de dos músics, farà un homenatge a la cançó catalana, des dels anys 60 fins a l’actualitat. I del jazz a la música de cinema amb "Notes & Films", de l’Ensemble Una Cosa Rara. Un concert de pel·lícula de la mà d’una formació de clarinets diferents, pensat sobretot per als alumnes de cicle mitjà. I al maig, els més menuts podran gaudir de "Sota els llençols", un treball poètic de la companyia Roberto G. Alonso, que pren com a referència el món dels somnis. Els del cicle mitjà i superior podran endinsar-se en la dansa a través de "L’art en moviment. El joc de la dansa!" de l’Institut del Teatre de Barcelona.